Archívum

 • Az Európai Parlament (EP) brüsszeli plenáris ülése támogatta a bányászati hulladék irányelv tagállami végrehajtásáról szóló jelentést, amelyben az EP képviselői a cianidos bányászat uniós betiltására szólították fel az Európai Bizottságot – közölte az uniós parlament sajtószolgálata csütörtökön. A jelentést benyújtó Hölvényi György kereszténydemokrata EP képviselő szerint a cianidos bányászatnak nincs helye Európában.

 • „A legrövidebb időn belül gondoskodni kell a keresztények biztonságáról az Iszlám Államnak nevezett terrorszervezet uralma alól felszabadult észak-iraki területeken, különben hónapokon belül megszűnik számukra a visszatérés lehetősége kézeter éves lakóhelyükre” – hangsúlyozta Hölvényi György kereszténydemokrata EP-képviselő az Európai Néppárt vallásközi párbeszédért felelős munkacsoportjának szerda esti konferenciáján Brüsszelben.

 • Amint arról a kdnp.hu már hírt adott, Deák Ernő történész Az Öreghegytől Schneebergig című önéletrajzi könyvének keddi bemutatóján beszédet mondott Semjén Zsolt, a KDNP elnöke. A Magyarország miniszterelnök-helyettese által elmondottakat változtatás nélkül közöljük.

 • Nem kérdőjelezhető meg a magyar kormány elkötelezettsége az Európai Unió iránt, ugyanakkor számos tekintetben elégedetlenek vagyunk az EU működésével –  hangsúlyozta Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Parlament (EP) szerdai plenáris ülésén, amelynek egyik fő témája az alapjogok magyarországi helyzete. Orbán Viktor az ülés után nemzetközi sajtótájékoztatót tartott.

 • A magyar kormány tízmillió forintnyi támogatásával épült, fogyatékkal élő gyermekeket és felnőtteket ellátó, Csilla von Boeselagerről elnevezett Máltai Szociális Központot avatott fel Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős kereszténydemokrata államtitkára szerdán Beregszászon.

 • A kormány javasolja a Magyar Honvédségnek az Iszlám Állam elnevezésű terrorszervezet elleni nemzetközi fellépésben való további részvételét, egyúttal az iraki missziós létszám bővítését. Simicskó István honvédelmi miniszter úgy fogalmazott: „biztonság- és védelempolitikai érdekeink, valamint az illegális migráció megfékezése miatt” Magyarország kiemelt érdeke az iraki helyzet javítása, a további hozzájárulás az Iraki Köztársaság stabilizációjához.

 • Áder János köztársasági elnök kinevezte a paksi atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszterré Süli Jánost, Paks polgármesterét szerdán Budapesten. Az eseményen Semjén Zsolt, nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes, a Kereszténydemokrata Néppárt elnöke is részt vett.

 • Deák Ernő történész Az Öreghegytől Schneebergig című önéletrajzi könyvét kedden mutatták be Budapesten. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, a KDNP elnöke az emigráció napszámosaként jellemezte a szerzőt, aki a mai napig szervezi a nemzet sorskérdéseivel foglalkozó Kufstein-konferenciát, szerkeszti az európai magyar emigráció utolsó megmaradt lapját, és elnöke a Nyugat-Európai Országos Magyar szervezetek Szövetségének.

 • ’56 és a nemesség érintettsége címmel rendezett konferenciát a Magyar Történelmi Családok Egyesületének ifjúsági tagozata szombaton, Fóton. Vejkey Imre, a KDNP frakcióvezető-helyettese „Magyarország szabadságharca régen és ma" címmel tartott előadást. A kereszténydemokrata politikus beszédében hangsúlyozta: Az '56-os hősök példaként állnak előttünk, hogy szabadságharcunkat mi is folytassuk, a kozmopolita bőrbe bújt Soros-Strasbourg-Brüsszel triumvirátussal szemben.

 • Hollik István, kereszténydemokrata országgyűlési képviselő keddi budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: Soros György dróton rángatja Brüsszelt. A kisebbik kormánypárt képviselője kifejtette: teljesen nyilvánvaló, Soros György azt akarja elérni, hogy Magyarország is álljon be a sorba, bontsa le a határzárat, engedjen be migránsokat és fogadja el az unió betelepítési kvótáját, ehhez minden eszközt, és minden Brüsszelben élő emberét felhasználja.

 • A magyar húsipar visszaszerezte önbizalmát, és hamarosan visszaszerzi régi fényét is – mondta Orbán Viktor miniszterelnök kedden az MCS Vágóhíd Zrt. mohácsi üzemének megnyitóján. A vágóhíd a Bonafarm Csoport stratégiai partnere, egyben a csoporthoz tartozó Pick Szeged Zrt. alapanyag-beszállítója.

 • Megalkuvást nem ismerő, de békés eszközökkel küzdő embernek írta le Mindszenty Józsefet az egykori hercegprímásról készült szobor avatóján Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára, a KDNP alelnöke szombaton a Pest megyei Kisnémediben. Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője, a térség országgyűlési képviselője beszédében azt emelte ki, hogy Mindszenty József példát jelent hazaszeretetből és egyházszeretetből.

 • A parlamentben hétfőn a napirend előtti felszólalások között Firtl Mátyás a KDNP nevében arra figyelmeztetett: Brüsszel határozott törekvése, hogy a nemzeti hatáskörben lévő döntések egy részét uniós hatáskörbe vonja, ez pedig veszélyezteti Magyarország nemzeti szuverenitását. Aradszki András kereszténydemokrata energiaügyi államtitkár arra buzdított, hogy minél többen válaszoljanak a nemzeti konzultáció kérdéseire.

 • Több újítást dolgoz majd ki és indít el a kormány a szakmai képviseletekkel, mintegy 260 ezer munkavállaló digitális készségfejlesztését tervezik és kiemelt ösztöndíjat kapnak az informatikát tanulók – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) által szervezett, háromnapos 10. jubileumi Szakma Sztár Fesztiválon, az Országos szakmai tanulmányi verseny és a Szakma kiváló tanulója verseny döntőjén.

 • Ukrajna pozitívan fogadja a Magyarországról érkező humanitárius segítséget, és ez kihat a magyar-ukrán kapcsolatokra is – mondta az egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár az M1 aktuális csatorna hétfő reggeli műsorában. Soltész Miklós, a KDNP alelnöke elmondta, az elmúlt években a magyar kormány sok segítséget nyújtott északkeleti szomszédjának, és idén is folytatódnak a karitatív programok.

 • Újabb két évre Nacsa Lőrincet választotta elnökévé az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) tisztújító küldöttgyűlése.

 • Magyar állami támogatásból idén ismét Magyarországon nyaralhat kísérőkkel együtt hétszáz olyan ukrán gyermek, akiknek édesapjuk meghalt vagy megsebesült a donyec-medencei fegyveres konfliktusban – jelentette be pénteken Kijevben Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős kereszténydemokrata államtitkár Natalija Fedorovics ukrán szociálpolitikai miniszterrel tartott sajtótájékoztatón.

 • A Kereszténydemokrata Néppárt Gödöllői Szervezete közleményében megdöbbenését fejezi ki Gödöllő polgármesterének politikai megnyilvánulásaival kapcsolatban. A szervezet elutasítja, hogy Gémesi György polgármester úr arra használja a helyi közéleti szerepét, hogy új pártot létrehozva a kormánypártok országépítő munkáját támadja.

 • A cseh parlament szenátusának elnökét és delegációját fogadta hivatalában Simicskó István, honvédelmi miniszter pénteken Budapesten. A honvédelmi miniszter a tárgyaláson hangsúlyozta, hogy Csehország a védelmi együttműködés területén Magyarország egyik fontos stratégiai partnere.

 • A következő években uniós forrásból 4,5 milliárd forintból bővítik az egészségfejlesztési irodák hálózatát országszerte – jelentette be Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára, a Kereszténydemokrata Néppárt alelnöke pénteken Bicskén, ahol már több mint két éve sikeresen működik a helyi iroda.

 • Északkelet-Magyarországon különösen nagy szükség van arra, hogy támogassák és motiválják a fiatalokat, akik a program segítségével felépíthetik karrierjüket, versenyképes tudást szerezhetnek – hangsúlyozta Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter, a KDNP alelnöke a középiskolások számára induló karrierprogram projektindító sajtótájékoztatóján Kisvárdán.

 • Rugalmassá kell tenni az európai uniós szabályozást, és az áfa-irányelv alapján lehetővé kell tenni, hogy mindenki minél olcsóbban juthasson internethez – mondta Rétvári Bence, az Emmi parlamenti államtitkára, a KDNP alelnöke csütörtökön, Budapesten, sajtótájékoztatón. Az eseményen Heal Edina, a Google Magyarország vezetője bejelentette, hogy a Google kiterjeszti a digital workshop programját a magyar kis- és közepes vállalkozásokra.

 • Az Országgyűlés ma nyolc kormányzati előterjesztés általános vitájával folytatja ülését, egyebek mellett terítékre kerülnek az ország versenyképességének javítását célzó javaslatok is. Szászfalvi László, a KDNP képviselője a több állami tulajdonú ingatlan ingyenes egyházi tulajdonba adásával kapcsolatban kitért arra, hogy a kommunista diktatúra idején az egyházak vagyonát egy tollvonással vették el, és 1989 után csak részleges kárpótlás történt.

 • A kormány elmúlt években tett intézkedéseinek köszönhetően mind a gyógyszerkasszában, mind a betegek gyógyszerkiadásaiban pozitív volt a változás – közölte Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára Szakács László MSZP-s országgyűlési képviselő írásbeli kérdésére válaszolva. A kereszténydemokrata politikus példaként említette, hogy 2010 óta mintegy 80 gyógyszer térítési díja csökkent 50 százalékot meghaladó mértékben.

 • Simicskó István honvédelmi miniszter, a KDNP alelnöke szerdán Budapesten, a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontban mondott beszédében rámutatott: „a nácik a félelem birodalmát, a halál civilizációját építették ki, ahhoz azonban, hogy megtörténjen a jóvátehetetlen tragédia, nem volt elegendő, hogy rossz szándékú emberek hatalomra kerültek, kellett hozzá sok ember közömbössége, a nyugati világ vezetői, akik becsukták szemüket.