Archívum

 • Több mint 800 zarándokkal elindult Budapestről Lengyelországba, a magyar pálosok által alapított czestochowai Mária-kegyhelyre a Fekete Madonna zarándokvonat hétfő reggel. A zarándokokat búcsúztató Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára elmondta: a zarándokok között 160 fiatal is van – ők az anyaország mellett Erdélyből és Kárpátaljáról érkeztek.

 • Másfélezer KDNP-tag érkezett ma szerte az országból Gyomaendrődre, a Kereszténydemokrata Néppárt és a Magyar Kereszténydemokrata Szövetség (MKDSZ) évadzáró családi napjára. A jó hangulatú rendezvényen többek között Semjén Zsolt pártelnök, Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője és az MKDSZ elnöke, valamint Latorcai János, a KDNP Országos Választmányának elnöke mondott beszédet.

 • Harrach Péter a KDNP frakcióvezetője szerint továbbra is meglehetősen átláthatatlan lesz a pártok finanszírozása, a Jobbik és Simicska Lajos vezetésével zajló „gyűlöletkampány” folytatódása várható.

 • Az Európai Unió védelmi dimenziójának erősítése az uniós vezetők brüsszeli csúcstalálkozójának legnagyobb eredménye, az ülésen teljes egyetértés volt, minden tagállam részt kíván venni a rendszerben – közölte Orbán Viktor kormányfő pénteken a tanácskozást követő sajtóértekezletén.

 • Az elnöklő Latorcai János a magyar kereszténydemokrácia kiemelkedő alakjának nevezte Rubovszky Györgyöt, részletesen felidézte és méltatta KDNP-s politikus három évtizedes politikai pályafutását, valamint a gyászoló család megjelent tagjainak az Országgyűlés és maga nevében is őszinte részvétét fejezte ki. A képviselők néma felállással emlékeztek meg a KDNP képviselőjéről.

 • Soros György és köre semmibe veszi a választók többségének akaratát, és megpróbálják felülírni a demokratikus választás eredményét – véli Harrach Péter. A KDNP frakcióvezetője a Magyar Időknek adott interjúban leszögezte: hiába hirdettek polgári engedetlenségi mozgalmat a parlamenten kívüli ellenzéki csoportok; ahol erős társadalmi támogatottságuk van a demokratikusan megválasztott erőknek, ott nem lehet az utcáról kormányt buktatni. 

 • Rubovszky György személyében a magyar kereszténydemokrácia tiszteletre méltó, kiemelkedő alakja távozott közülünk. Meghatározó szerepe és múlhatatlan érdeme volt abban, hogy a Kereszténydemokrata Néppárt Barankovics István örökségét a magyarországi rendszerváltoztató pártok közé emelte, a keresztény értékek legfőbb képviselőjévé tette a magyar politikai életben.

 • A kormány szülői és egészségügyi szakmai szervezetek kérésére társadalmi egyeztetésre bocsátotta azt a javaslatot, amely szerint a szülő nők saját kérésükre, komplikációmentes szülés és az orvos jóváhagyása esetén már 24 óra után újszülöttjükkel együtt elhagyhatnák a kórházat – közölte Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára, a KDNP alelnöke csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.

 • Nincs egyetértés az uniós tagországok között a migránsok elosztását illetően, mivel a nyugatiak úgy akarnak megszabadulni az oktalanul beengedett migránsoktól, hogy szét akarják osztani azok között, akik megvédték magukat és nem engedték be őket a saját országunkba, mint például Magyarország – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök Brüsszelben csütörtökön, az európai uniós tagállamok kétnapos csúcstalálkozójára érkezve, magyar újságíróknak nyilatkozva.

 • Dr. Rubovszky György, a Kereszténydemokrata Néppárt alapító tagja, országgyűlési képviselője életének 74. évében ma visszaadta nemes lelkét Teremtőjének – tudatta a közvéleménnyel Semjén Zsolt, a Kereszténydemokrata Néppárt elnöke.

 • Orbán Viktor szerint Európának meg kell értenie, hogy minél többet ad fel saját hitéből és kultúrájából, annál gyengébb lesz politikailag és gazdaságilag – mondta Orbán Viktor miniszterelnök szerdán, Budapesten, a megújult Klebelsberg-kastély ünnepélyes átadásán. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter rámutatott, hogy Klebelsberg Kunónak soha nem látott mértékű oktatásfejlesztést köszönhetett Magyarország.

 • Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára szerdai budapesti sajtótájékoztatón elmondta: egyre többen szereznek egyre magasabb fokú végzettséget Magyarországon. A kereszténydemokrata politikus a 2011-es általános és a 2016-os kis népszámlálása adataira hivatkozva kiemelte: örvendetesen csökkent a nyolc általános iskolai végzettséggel sem rendelkezők aránya, míg 2011-ben ez 4,9 százalék volt, addig most 3,2 százalék.

 • Az Európai Unió által nyújtott nemzetközi fejlesztési segélyek történelmi szerepet töltenek be a 21. századi kihívások kezelésében a kedvezményezett országokban, mindenekelőtt Afrikában – hangsúlyozta Hölvényi György kereszténydemokrata európai néppárti politikus az Európai Unió és az afrikai, karibi és csendes-óceáni térség parlamenti képviselőinek tanácskozásán. A fejlesztési segélyeknek mindenekelőtt a biztonság megteremtését kell elősegíteniük a válságoktól sújtott régiókban.

 • Az MSZP még a saját javaslatait is visszavonja, ha azt a Fidesz-KDNP pártszövetség támogatja. Nem az a kérdés tehát, hogy egy vélemény helyes vagy helytelen-e, hanem az, hogy a politikai ellenfél mit szól hozzá. Egy olyan párt akarja vezetni az országot, amelyik néhány szavazat megszerzésének reményében még saját magával is szembemegy?

 • Az egyház és a nemzet szolgálata egymást erősíti – mondta Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes, a KDNP elnöke Márfi Gyula veszprémi érsek aranymiséjén hétfőn, a veszprémi Szent Mihály-bazilikában. Az aranymisén részt vett Kövér László, az Országgyűlés elnöke, Orbán Viktor miniszterelnök és Áder János köztársasági elnök levélben köszöntötte az érseket.

 • Magyarország elkötelezett a Kínával folytatott együttműködés ügyében, és motorja kíván lenni a Kína és a kelet-közép-európai térség egészségügyi együttműködésének – mondta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, a Kereszténydemokrata Néppárt elnöke a kelet-közép-európai országok és Kína egészségügyi minisztereinek hétfői, budapesti szakmai konferenciáján.

 • Lengyelország ünnepélyes keretek között hétfőn átadta Magyarországnak a visegrádi négyek (V4) soros elnökségét. Orbán Viktor miniszterelnök az ebből az alkalomból Varsóban rendezett ünnepségen hangsúlyozta: ha a V4-ek nem fogtak volna össze, akkor még mindig akadálytalanul áramlanának százezrek Európa felé, tovább rontva ezzel a kontinens népeinek biztonságos életét.

 • A magyar kormány jóvoltából az ukrajnai háborúban érintett családok gyermekei és kísérőik, összesen hatszázhatvanan táboroznak több héten át a Velencei-tónál – jelentette be Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára hétfőn Agárdon.

 • Különböző kulturális alapokból különböző migrációs politikák származnak – mondta Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Varsóban, a visegrádi országok (V4) és a Benelux-államok kormányfőinek csúcstalálkozója után. Bár a vélemények sokszínűek, mégis sikerült néhány kérdésben egyetérteni, ami megbecsülendő érték és eredmény – mondta a kormányfő kiemelve, hogy közelebb kerültek a Benelux-országok vezetőihez, mint azt korábban gondolta volna.

 • A magyar egészségügy teljesítményének elismerése, hogy Budapesten rendezik Kína és a közép-, valamint kelet-európai országok egészségügyi minisztereinek harmadik fórumát – mondta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára, a KDNP alelnöke hétfőn az M1 aktuális csatornán.

 • Letették a Semmelweis Egyetem (SE) Egészségtudományi Kar  új épületszárnyának alapkövét vasárnap Budapesten. Rétvári Bence, az Emmi parlamenti államtitkára, a KDNP alelnöke a rendezvényen arról beszélt, hogy az új beruházás fontos lépés mind a magyar oktatásnak, mind a magyar egészségügynek, és fontos a magyar-kínai orvostudományi együttműködésének, amelynek több évre visszanyúló hagyományai vannak. 

 • Magyarország elsőként bizonyította be, hogy a megállíthatatlannak nevezett népvándorlás megfékezhető, megállítható és visszafordítható – mondta Orbán Viktor miniszterelnök Budapesten, a Hősök terén, ahol 1206 rendőr tiszthelyettes tett ünnepélyes esküt szombaton. A miniszterelnök szerint ragaszkodni kell ahhoz, hogy Magyarország sorsáról csak és kizárólag a magyarok dönthessenek. 

 • Helmut Kohl (1930-2017), a német újraegyesítés kancellárja pénteken elhunyt. A kereszténydemokrata politikus 1982 és 1998 között volt a Német Szövetségi Köztársaság kormányfője. A KDNP közleményében hangsúlyozza, hogy Kohl a „személyes életében és politikai tevékenységében is a hagyományos, keresztény gyökerű európai értékeket képviselte”. Halálával fájdalmas veszteség érte a német és európai kereszténydemokráciát.

 • A Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusa, a német újraegyesítés kancellárja 87 éves korában, hosszú betegség után péntek reggel ludwigshafeni otthonában hunyt el.

 • Az illegális, tömeges migrációval együtt járó terrorizmus és az embercsempész bandák tevékenységének megakadályozásával érhető el az európai állampolgárok biztonságának védelme, ami jelenleg a legfontosabb feladat – fogalmazott Simicskó István honvédelmi miniszter, a Kereszténydemokrata Néppárt alelnöke pénteken Bácsalmáson.