1956-ban a magyarok elemi erővel álltak ki a nemzetért, a függetlenségért és a szabadságért

A hősiesség, a köszönetadás és a szabadság lesz az 1956-os forradalom és szabadságharc hatvanadik évfordulójára szervezett megemlékezés központi gondolata – közölte Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium (HM) parlamenti államtitkára keddi budapesti sajtótájékoztatón.

kdnp.hu – MTI, kormany.hu

Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium (HM) parlamenti államtitkára (Fotó: Árvai Károly/kormany.hu)

Vargha Tamás felidézte, a magyar nemzet számára a második világháború végével nem ért véget a küzdelem, „egyik megszállás követte a másikat". 1956 októbere hősiességet és önfeláldozást követelt. Azok a hétköznapi fiatalok, akik 1956-ban az utcára mentek, történelmet írtak, gondolkodás nélkül áldozták fel életüket a magyar szabadságért és függetlenségért – tette hozzá.

1956-ban a magyarok „elemi erővel" álltak ki a nemzetért, a függetlenségért és a szabadságért – mondta az államtitkár, aki a központi programok közül kiemelte, hogy október 23-án, vasárnap, a magyar szabadság ünnepén mindenkit, minden magyart várnak délután 3 órára a Parlament előtti Kossuth Lajos térre, ahol Orbán Viktor miniszterelnök és Andrzej Duda, a Lengyel Köztársaság elnöke mond beszédet.



Kérdésre válaszolva Vargha Tamás azt mondta, hogy a legfontosabb a résztvevők, a külföldi vendégek, az ünneplők biztonsága. Az ország terrorfenyegetettsége nem változott, így az augusztus 20-ai ünnepségekhez hasonló szintű biztosítással készülnek október 23-ára.

Szabó László, a HM programigazgatója közölte, hogy a programokat az 1956-os emlékbizottság koordinálja. A biztonságos lebonyolításáért szokás szerint az Operatív Törzs felel majd, amelyben mások mellett a rendőrség, a katasztrófavédelem, a mentők, a meteorológiai szolgálat és Budapesti a Közlekedési Központ (BKK) képviselői vesznek részt.

A központi rendezvények már október 22-én, szombaton megkezdődnek. Aznap délelőtt 10 órától este 6 óráig meg lehet tekinteni az Országházban a Szent Koronát. Délután az 1956-os Műegyetemi emlékműnél Boross Péter volt miniszterelnök, a Szabadságharcosokért Közalapítvány elnöke mond beszédet. Délután 3 órakor kezdődik a „Történelmet csinált a nép" című hagyományos emlékünnepség a Műegyetemen, ahol mások mellett Schmidt Mária, az 1956-os emlékév kormánybiztosa szólal fel.

A műegyetemi emlékünnepséget követően fáklyás menet indul a Műegyetemtől Bem József szobrához. 17.30 órakor fellobban a Forradalom Lángja a Nagy Imre téren, ahol beszédet mond Tarlós István, Budapest főpolgármestere. Este 6 órakor a Bem-szobornál tartanak koszorúzást, ott Halzl József, a Rákóczi Szövetség elnöke mond beszédet.

A központi programok vasárnap, október 23-án a Kossuth téren kezdődnek, ahol délelőtt 9 órakor katonai tiszteletadás mellett Áder János államfő jelenlétében felvonják Magyarország lobogóját. A Kossuth téren 3 órakor kezdődő A Szabad Magyarországért című díszünnepség után, este 7 órakor kezdődik a Papp László Budapest Sportarénában a Szabadságkoncert.

Szabó László szólt arról is, hogy november 4-ig a 6-os villamos vonalán korhű villamosjárat közlekedik, továbbá a 6-os és a 49-es villamosok megállóiban rikkancsok osztogatnak majd '56-os hírválogatást.

A hétvégi rendezvények miatt a 2-es villamos rövidített útvonalon közlekedik majd. Szombat este 10 órakor lezárják a Vértanúk terét, vasárnap délben pedig a pesti alsó rakpartot is.

A forradalom hatvanadik évfordulója alkalmából szervezett központi rendezvényekről részletes leírás található az oktober23.kormany.hu oldalon.

A kormányzati oldalon felidézték: az új, demokratikusan választott Országgyűlés 1991-ben nyilvánította hivatalos nemzeti ünneppé október 23-át, amit a 2012-es alaptörvény is megerősített.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!