A kereszténydemokrácia gondolatiságáról beszéltek a meghívott vendégek Zalaegerszegen

A Dialógus Alapítvány Értékek Európája című, a kereszténydemokrácia alapjait bemutató vándortárlata először Zalaegerszegen, a Mindszentyneumban mutatkozott be nemrég. A KÉSZ - Keresztény Értelmiségiek Szövetsége Zalaegerszegi Csoportja által szervezett program pódiumbeszélgetéssel folytatódott, ahol Császár Zoltán, a Pro Civitate Dei Egyesület elnöke kérdezte a téma kapcsán Gaal Gergelyt, a Dialógus Alapítvány alapítóját és Bálványkövi Istvánt, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) Budapest 2. kerületi szervezetének elnökét.

gaalGaal Gergely, Bálványkövi István és Császár Zoltán az Értékek Európája című kiállításmegnyitót követő pódiumbeszélgetésen Zalaegerszegen, a Mindszentyneumban. Fotó: Fehér Márk

A Dialógus Alapítvány tagjai úgy gondolják, az európai nemzetek közössége jelenleg olyan helyzetben van, amikor éppen az Európai Unió létrejöttének eszméihez, gondolatisághoz, értékeihez kellene visszatérnie. Mindezt Gaal Gergely fogalmazta meg, aki a vándorkiállítás megnyitója előtt lapunk érdeklődésére elmondta, talán nem mindenkiben tudatosult, hogy az Európai Unió alapító atyái kereszténydemokraták voltak, s az általuk felvállalt értékek ma is örök érvényűek. A három politikus meghatározó szerepet töltött be Európa II. világháború utáni újjáépítésében: Konrad Adenauer német kancellár az egységes és demokratikus Németország alapjait teremtette meg, Robert Schuman francia kormányfő erőfeszítéseinek köszönhetően született meg az Európai Unió előfutára, az Európai Szén- és Acélközösség, valamint Alcide de Gasperi olasz miniszterelnök volt az, aki Németország és Franciaország között közvetített a háború utáni európai integrációs folyamatban. Az Európai Uniót tulajdonképpen a békevágy hozta létre. Ahogy a tablótárlat fogalmaz: a kereszténydemokrata gondolkodás meghatározó pillére a békére, az együttműködésre és a közjóra való törekvés.

- Az alapítók célja és üzenete az volt, hogy azok a nemzetek, amelyek korábban sok évszázadon át harcban álltak, azok egymással együttműködve építsék a jövőt – utalt a kezdetekre Gaal Gergely.

Az európai nemzetközösségeknek rá kell döbbenniük továbbá arra, hogy fontosak a keresztény értékek. Nem aktuálpolitikával foglalkozunk, mégsem kerülhetjük el az aktuális társadalmi problémákat: ilyen a migráció, a demográfiai és háborús helyzet vagy éppen környezetünk védelme. A kereszténydemokrácia ezekre a kérdésekre tud érvényes és működő válaszokat adni. A kiállítás és a beszélgetés arra készteti az embereket, hogy közösen gondolkodjunk legfontosabb problémáinkról. Mindig emlékeztetni kell magunkat, hogy honnan indultunk, mit szeretnénk felépíteni. Az alapok ugyanazok mint több ezer éve, mivel az ember a főszereplője. A körülmények, a technikai eszközök változnak, de mi nem. Az alapok és értékek jók, csak vissza kell találnunk hozzájuk"

– válaszolta Gaal Gergely.

eseményAz Értékek Európája című vándorkiállítás az Európia Unió kereszténydemokráciájának alapjait mutatja be, a tárlatot a Dialógus Alapítvány készítette, s a KÉSZ Zalaegerszegi Csoportjának meghívására érkezett Fotó: Fehér Márk

Bálványkövi István ugyancsak a keresztény értékekre hívta fel a figyelmet.

- Ezek az értékek bennünk vannak, meghatároznak minket. A közelmúlt történései azt mutatják, hogy a kereszténydemokrácián alapuló értékek hangsúlyozása teremtett békét az elmúlt évtizedekben. Egy relatíve kis nemzetnek, mint mi vagyunk Európa közepén, rendkívül kihívást jelent a felgyorsuló világ. Éppen ezért kell megtartanunk nemcsak a keresztény, hanem a nemzeti hagyományainkat.

Ezt az identitást megőrizni nagy kihívás, ám az előbb említett alapértékek mentén sikerülhet"

– felelte Bálványkövi István.

A rendezvényen Vigh László országgyűlési képviselő és Böjte Sándor Zsolt önkormányzati képviselő is megosztotta gondolatait.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!