Ünnepekre hangolva, békére vágyakozva

December 16-án Adventi Dialógus címmel tartotta rendezvényét Leányfalun a Dialógus Alapítvány és a Kereszténydemokrata Intézet (CDI).

cdi

Az egy éves Dialógus Alapítvány 2022 decemberében első programjaként szervezte meg az Adventi Dialógus című rendezvényt, amely 2023-ban is megrendezésre került.

Idén a résztvevők először Leányfalu Nagyközség adventi gyertyagyújtásán vehettek részt a Ravasz László Emlékház udvarán, ahol Horváth-Hegyi Olivér evangélikus lelkész osztotta meg ünnepi gondolatait a szép számmal összegyűltekkel.

A gyertyagyújtást követően az esti beszélgetést Nyíri Csaba, a leányfalui önkormányzat Kulturális, Kommunikációs és Külkapcsolati Bizottságának elnöke nyitotta meg, majd Sofia Solemacher van der Vegt, a CDI igazgatója és Gaal Gergely, a Dialógus Alapítvány alapítója köszöntötték a jelenlévőket.

Ezt követően Kondor Katalin vezetésével kerekasztal-beszélgetés kezdődött, amelyen részt vett Dr. Kiss-Rigó László, a Szeged-Csanádi Egyházmegye püspöke, Dr. Korányi András püspökhelyettes, az Evangélikus Hittudományi Egyetem rektora és Sipos Aba Álmos a Budapest-Békásmegyeri Református Egyházközség lelkipásztora, a Biblia Szövetség Egyesület főtitkára.

cdi

A beszélgetésen először a helyszín névadójáról, Ravasz László református lelkészről volt szó. Elhangzott, hogy az ördög, az ellenség minden korban más eszközöket és módszereket alkalmaz a hit elleni küzdelemben. Míg a kommunizmus idején főképp elnyomást, fizikai erőszakot és fenyegetést alkalmazott, napjainkban – a korszellemet kihasználva – az ármányt, a megtévesztést és a belső feszültségeket helyezi előtérbe.

A beszélgetés a béke témájával folytatódott. Először a világban dúló konfliktusokkal és háborúkkal kapcsolatban merült fel, hogy azt az egyházak milyen módon tudják csillapítani, illetve enyhíteni e feszültségeket, s milyen álláspont várható el egy hívőtől ezekkel kapcsolatban. A békéről, mint ünnepi érzésről és élményről is esett szó. A karácsony az embereket az egymás iránti szeretet érzése által kovácsolja össze: a szeretet, a béke ünnepét nemcsak a keresztények ünneplik.

cdi

Sajnálatos ugyanakkor, hogy karácsony idején még vallásos családok is túlzottan elmerülnek az ünnep világi jellegében. Kevesen olvasnak fel például a Bibliából a gyerekeknek, vagy akár az egész családnak a Messiás születéséről.

Elhangzott, hogy még a kommunizmus alatt is volt vallástörténeti óra a diákok számára, ma azonban nem kötelező a hittanóra.  A résztvevők rámutattak, hogy a lelki jellegű problémákat nem világi módszerekkel és megoldásokkal kell azt az emberekre ráerőltetni. Törvényekkel és adminisztratív módon nem lehet a lelkeket megtéríteni.

A beszélgetést követően a vendégek közös vacsorán vehettek részt.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!