Hölvényi György: Ukrajna szavahihetősége forog kockán

„Ukrajna megtagadja az európai utat, ha életbe lépteti a kisebbségek anyanyelvi oktatását tiltó rendelkezéseit” – figyelmeztetett Hölvényi György európai parlamenti képviselő, a KDNP külügyi igazgatója hétfőn. Ukrajna szavahihetősége forog kockán a tervezett törvénnyel, hiszen számos kétoldalú és nemzetközi dokumentumban szavatolta a magyar kisebbség anyanyelvi oktatáshoz fűződő jogát.


Hölvényi György európai parlamenti képviselő, a KDNP külügyi igazgatója

Európa – és különösen Magyarország – számos politikai és gazdasági ügyben a szolidaritás gesztusát gyakorolta Ukrajnával szemben az elmúlt években, ezért a magyar képviselő szerint különösen megdöbbentő az ukrán politika magatartása az ország 150000 fős magyar közösségének anyanyelvi oktatását veszélyeztető döntésével.

Az Ukrán Legfelsőbb Tanács által módosított oktatási törvény a jövőben kizárólag az óvodában és az általános iskola alsó tagozatában tenné lehetővé a kisebbségi nyelven folyó oktatást. A Fidesz-KDNP képviselője szerint csak egyetlen megoldás fogadható el a jogsértés elkerülésére: ha visszavonják a módosítási javaslatot, és az európai normáknak megfelelő módon biztosítják a magyar kisebbség nyelvhasználati jogát az oktatásban.

kdnp.hu – karpatinfo.net

Hozzászólások

Hozzászólás

A mező tartalma nem nyilvános.
  • Allowed HTML tags: <em> <strong>
  • A sorokat és bekezdéseket automatikusan felismeri a rendszer.
  • A web és email címek automatikusan linkekké alakulnak.
  • Insert SoundCloud track or set with the [soundcloud:URL] tag.
  • You may insert videos with [video:URL]

További információ a formázási lehetőségekről