Meg kell védeni Európa építészeti hagyományait

Az Európai Parlament Környezetvédelmi Bizottsága ma délelőtt szavazott az épületek energiahatékonyságára vonatkozó uniós irányelvről. Hölvényi György kereszténydemokrata (Fidesz-KDNP) európai parlamenti képviselő módosító indítványának köszönhetően a természetes anyagból készült rönkházak fennmaradását különleges szabályok biztosítanák. 


Hölvényi György, kereszténydemokrata európai parlamenti képviselő

Az épületek energiahatékonyságára vonatkozó irányelv-módosítás az Európai Unió ún. Tiszta Energia Csomagjának részeként az épüleltfelújítások hosszútávú stratégiáját határozza meg. Az energiahatékony és intelligens épületgépészeti megoldások ösztönzésével a szabályozás a meglévő épületek költséghatékony és környezetbarát felújítását kívánja meggyorsítani.

Hölvényi György szerint a hagyományok tiszteletben tartásával, kézi erővel, kizárólag természetes anyagokból készült fa-és vályogépületek elkészítésénél az energiahatékonyságra vonatkozó uniós követelmények teljesítése elfogadhatatlan mértékben változtatná meg ezen épületek egyediségét. A kézzel hántolt rönkök, szigetelés érdekében történő burkolása értelmetlenné tenné a technológia lényegét, eltakarná a megmunkált felület egyediségét, természetességét.

A néppárti képviselő beadványának köszönhetően ezekre az évente igen alacsony számban épült házakra különleges szabályok vonatkoznának, így azok – az energiahatékonyság általános követelményeinek betartása mellett – a jövőben is gazdagíthatnák Európa építészeti hagyományait.

 

Hölvényi György
kereszténydemokrata európai parlamenti képviselő

Hozzászólások

Hozzászólás

A mező tartalma nem nyilvános.
  • Allowed HTML tags: <em> <strong>
  • A sorokat és bekezdéseket automatikusan felismeri a rendszer.
  • A web és email címek automatikusan linkekké alakulnak.
  • Insert SoundCloud track or set with the [soundcloud:URL] tag.
  • You may insert videos with [video:URL]

További információ a formázási lehetőségekről