„Jézus azt hagyta nekünk örökségbe, hogy testvéreinket szolgáljuk”

Az utolsó vacsorára emlékező nagycsütörtöki misét Ferenc pápa egy rokkantbetegeket segítő római katolikus egészségügyi intézményben mutatta be, ahol 12 szellemi és testi fogyatékkal élő embernek mosta meg a lábát. A Don Carlo Gnocchi olasz pap által alapított rehabilitációs központ betegei az intézmény kapujában várták Ferenc pápát, aki egyenként köszöntötte őket.

A Szentatya a központ kápolnájában mutatta be a Jézus és a tanítványok utolsó vacsoráját idéző szentmisét (coena Domini) a betegek, rokonaik, az orvosok és a betegápoló személyzet részvételével. A hagyomány szerint az egyházfő a misén elvégezte lábmosás szertartását, ahogyan Jézus is tette a tanítványokkal. Az egyházfő a központban ellátott 12 szellemi és testi fogyatékkal élő személynek mosta meg a lábát. Ferenc pápa tavaly Rómának ugyanebben a kerületében egy fiatalkori börtönben mosta meg tizenkét fiatal elítélt lábát.   

Ferenc pápa egyenként letérdelt a kerekes székben ülő betegek előtt és a lábmosás után megcsókolta a lábfejüket. A kilenc olasz és három külföldi személy között egy muzulmán is volt: a 75 éves, líbiai születésű Hamed, aki az olasz-líbiai kereskedelmi kamaránál dolgozott, de egy közlekedési baleset rokkanttá tette. A betegek között a legfiatalabb a 16 éves Osvaldinho volt, aki a Zöld-foki szigetekről származik és gyerekkorában egy szikláról a tengerbe vetve magát súlyos sérüléseket szenvedett. A legidősebb a 86 éves olasz Angelica volt, aki szintén mozgásképtelen. Mások gyerekbetegségtől váltak szellemi vagy testi fogyatékkal élővé.       

A misén mondott beszédében Ferenc pápa kijelentette, „Jézus azt hagyta nekünk örökségbe, hogy testvéreinket szolgáljuk (...) a szeretettől vezérelve legyünk egymás szolgái és segítői”.

+

A papi szolgálat céljáról beszélt Ferenc pápa a nagycsütörtöki szentmisén

Az egyházhoz és papjaihoz szólt Ferenc pápa a Szent Péter bazilikában bemutatott krizmaszentelési szentmisén.  A húsvét szent három napját megnyitó misén Ferenc pápa az egyházi hagyomány szerint megújította papi fogadalmát a vele együtt miséző bíborosokkal és püspökökkel.    

Beszédében a pápa kijelentette: a pap a legkisebb az emberek között, a legszegényebb, ha Jézus nem teszi őt gazdaggá szegénységével, a leghaszontalanabb szolga, ha Jézus nem nevezi őt barátjának, a legostobább ember, ha Jézus nem oktatja őt türelemmel, a legvédtelenebb keresztény, ha a Jó Pásztor nem ad neki védelmet a nyájjal. Senki sem kisebb a magára hagyott papnál.   

Ferenc pápa arra szólította fel a papokat, hogy örömmel fogadják szolgálatukat és ezt az örömöt a hívőkkel is osszák meg. Hangsúlyozta: az egyház nyissa meg ajtaját, hogy otthon legyen, menedék a bűnösök, tűzhely az utcán élők, kórház a betegek számára.   

A pap szegény legyen, ne kenetteljes, fényűző, öntelt! – fogalmazott Ferenc pápa.   

Az egyházfő kitért arra, hogy ma gyakran hallani a papság identitásválságáról. Ferenc pápa szerint egy pap akkor veszíti el önazonosságát és missziója célját, ha nem érzi azt, hogy az egyházhoz és annak népéhez tartozik. „Nekem is voltak szomorú, unalom uralta, elszigetelt pillanataim, (...) ilyenkor a papnak éppen a hívők tudnak segíteni” – jelentette ki.   

Az egyházfő külön szólt arról, hogy az egyháznak hivatásra kész fiatal papokra van szüksége, ugyanakkor nem szabad megfeledkeznie az idősebb papokról sem.   

Ferenc pápa a misén megszentelte a keresztelésekhez és a betegek kenetéhez használt olajokat, valamint a többek között bérmáláskor és papszenteléskor is használt olajat (krizmát).   

Nagycsütörtök délután Ferenc pápa a római Santa Maria della Provvidenza nevű betegellátó központban mutat be misét az utolsó vacsora emlékére. Itt 12 testi és szellemi fogyatékkal élő embernek mossa meg a lábát az utolsó vacsorát idézve, amelyen Jézus a tanítványai lábát mosta meg.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!