2015 kihívásainak Magyarország a nyertese akar lenni

Magyarország és az Egyesült Államok gazdasági együttműködése kiemelkedő szerepet játszik a magyar gazdaság teljesítményének folyamatos növekedésében – hangsúlyozta a külgazdasági és külügyminiszter pénteken, az Alcoa Magyarország új, több mint 3 milliárd forintos beruházással elkészült székesfehérvári keréktermék-gyártó üzemének avatásán.

Szijjártó Péter kiemelte, hogy Magyarország kereskedelmi forgalma tavaly az első 10 hónapban 12 százalékot meghaladóan nőtt, a magyar export ugyanebben az időszakban 24,6 százalékkal emelkedett az Egyesült Államok irányába. Ma már 1750 amerikai vállalat működik Magyarországon, mintegy 90 ezer munkavállalót foglalkoztatnak – tette hozzá.

Úgy vélte, az Alcoa új beruházásával a magyar-amerikai gazdasági együttműködés sikertörténetének újabb fejezete indul. Jelezte, hogy az 50 legnagyobb amerikai multinacionális vállalatból 40 folytat valamilyen tevékenységet itt, ezért is kötötte a kormány a legtöbb (tíz) stratégiai megállapodást amerikai vállatokkal.

Szijjártó Péter szerint 2015 az új kihívások éve lesz, világpolitikai, világgazdasági és biztonsági szempontból is gyors változások zajlanak a világban, és Magyarország célja, hogy ezeknek a változásoknak a nyertese legyen.

A sikerhez szavai szerint új stratégiára van szükség, mert azok az országok lesznek nyertesek, amelyek a lehető legtöbb beruházást vonzzák és a lehető legtöbb munkahelyet  teremtik. Emlékeztetett arra, hogy a kormány az elmúlt években számos olyan lépést tett, amelyek ezt segíthetik: adórendszert, oktatást, szakképzést átalakította, a munkajogi szabályozást pedig átszervezte.

A miniszter elmondta: az eredmények önmagukért beszélnek, hiszen tavaly az EU-ban holtversenyben a második legnagyobb gazdasági növekedést értük el, és a munkanélküliség is jelentősen csökkent, az ország 22 éves foglalkoztatási rekordot ért el: 4,2 millió ember dolgozik és fizet adót, miközben 2010-ben még csak 1,8 millió adófizető volt. A magyar modell működik, a kormány pedig „átadott a múltnak egy korábbi gazdasági dogmát” és bebizonyította, hogy egy időben lehetséges gazdasági növekedés és munkahelyteremtés, illetve államadósság csökkentés és fegyelmezett költségvetési politika – mondta.

Szijjártó Péter az Alcoa-beruházásról elmondta: a fejlesztéshez a magyar kormány egymilliárd forintnyi támogatást adott. Hozzátette: a fejlesztés révén az Alcoa saját munkavállalói létszáma meghaladja a kétezret.

Elismerésssel szólt arról, hogy az amerikai vállalat a kormánnyal kötött stratégiai megállapodás óta 75-ről 78 százalékra növelte a magyar beszállítói részarányt. Szerinte az Alcoa hosszú távú elköteleződését jelzi az is, hogy az átadott Dura-Bright keréküzemben 2020-ra 214 ezer darabbal kívánják növelni éves keréktárcsa gyártásukat.

Colleen Bell az Egyesület Államok budapesti nagykövete hangsúlyozta: az üzemcsarnok létesítése is alátámasztja az erős kereskedelmi kapcsolatok meglétét az Egyesült Államok és Magyarország között. Megjegyezte, hogy az Alcoa önmagában több mint 5000 munkavállalónak ad munkát a beszállítókkal együtt.

A nagykövet emlékeztetett arra, hogy a cég 125 éve létezik. Magyarország 1000 éves történelméből az a 125 év nem túl hosszú, de az Egyesült Államok számára a 125 év fennállásának felét jelenti – fűzte hozzá.

Colleen Bell rámutatott, hogy a termelés és a minőségi termékek előállítása önmagában nem elég, mert a vállalatoknak kötelessége a környezetvédelemre és a biztonságos munkahelyekre odafigyelni, valamint felelősséggel tartoznak a közösség iránt, amelyben működnek. Szerinte az Alcoa ilyen tekintetben is kiváló cég, hiszen magyarországi szerepvállalása óta több mint 90 millió dollárt biztosított mintegy 400 társadalmi szervezet számára jótékonysági céllal.

A nagykövet hangsúlyozta: mind az amerikai befektetők, mind a magyar fél érdekelt a kölcsönösen gyümölcsöző együttműködésben. Együtt kell dolgozniuk azért, amit külön-külön nem lennének képesek megvalósítani – mondta.

Colleen Bell közölte: amerikai nagykövetként a jövőben szorgalmasan dolgozik majd azért, hogy az amerikai és a magyar üzleti élet számára új lehetőségek teremjenek és együttműködésük tovább javuljon.

Cser-Palkovics András (Fidesz) polgármester köszönetét fejezte ki Colleen Bellnek, hogy első hivatalos vidéki útja Székesfehérvárra vezetett. Egy olyan városba, ahol kiváló szövetséget lehet találni a város, az ország és egy amerikai cég között – mondta.

Bejelentette, hogy a városban futó buszok kerekeit a jövőben fokozatosan lecserélik Alcoa termékekre a helyi közösségi közlekedést működtető céggel egyetértésben.

Forgó Béla az Alcoa Magyarország nyugdíjba vonuló vezérigazgatója hangsúlyozta, hogy a tőkeerős Alcoa magyarországi szerepvállalásával és a magyar munkaerő hatékonyságával sikerre voltak ítélve.

Utódja, Katus István elmondta: az Alcoa-Köfém stabilan az 50 legnagyobb hazai vállalatok egyike, tavaly 200 milliárd forint árbevételt értek el, amelynek 90 százaléka exportbevétel volt.

Török Attila üzletág igazgató közölte: alig több mint hat éve kezdték el a Dura-Bright termékek gyártását és főként az európai eladások felfutása miatt volt szükség a második üzemre. Hozzátette: a csarnok és a technológia is geotermikus energiát használ majd.

A cég sajtóanyaga szerint a beruházással megduplázódik a Dura-Bright EVO felületkezelésű keréktermékek gyártókapacitása, melyek tízszer ellenállóbbak a korróziónak. Az alumínium kerekek értékesítése a 2010-es 30 százalékról várhatóan 50 százalékra fog növekedni 2018-ra a teljes piacot tekintve. A beruházással 35 új munkahely jött létre.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!