A Barankovics István Alapítvány Izraelita Műhelye és az Október 23. Bizottság Alapítvány közös felhívása a magyar nemzethez

Emberi jogvédőkként gyakran eltöprengünk azon, hogy mit érezne, ha feltámadna a XXI. század elején egy olyan zsidó származású ember, aki túlélte a holocaust borzalmait, majd elpusztította a vörös iszonyat. Mit szólna a kettős mérce alkalmazásához a nemzetiszocializmus és a kommunista diktatúra rémtetteit illetően?

E kérdés felvetéskor hivatkozunk az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének 1481/2006 számú, „A totalitárius kommunista rezsimek által elkövetett bűnök nemzetközi elítélésének szükségessége” című határozatára. Ennek egyik pontja kimondja, hogy a nemzetközi közösség még mindig nem ítélte el a kommunista diktatúra bűntetteit, míg a nemzetiszocializmusét igen. Mivel a joganyagban leírtak mély megvetést fejeznek ki az önkényuralmi rendszereket illetően, érthetetlen számunkra a vörös csillag, mint jelkép használatának nemzetközi elfogadottsága, ugyanakkor helyesnek tartjuk, hogy a horogkereszt tiltott szimbólum.
 
Ezért a Barankovics István Alapítvány Izraelita Műhelye és az Október 23. Bizottság Alapítvány közösen kezdeményezi a „XX. századi nemzetközi népirtások és diktatúrák elleni világnapot”. E nap bevezetésével elhatárolódunk a nemzetiszocializmus és a kommunista diktatúra kettős mércével való megítélésétől. Ugyanakkor mindkét alapítvány visszautasítja a kétféle önkényuralmi rendszer bűntetteinek bárminemű bagatellizálását, a holocaust és a kommunista diktatúra rémtetteinek a tagadását.
 
Álláspontunk szerint az utódpártoknak nem csak - az idézett határozatban leírt módon -, elhatárolódniuk kell elődeik bűntetteitől, hanem eleve elfogadhatatlan, hogy az önkényuralmi rendszerek utódpártot hozzanak létre. Ahogy Magyarországon, - helyesen - a nyilaskeresztes párt bárminemű utóélete tilos, úgy a kommunizmus eszméjének utánérzésére sincs szükség.
 
A jelenleg érzékelhető erkölcsi válság és morális pánik-jelenség alapja, hogy az emberek még mindig küszködnek a vörös devianciára való válaszadással. Ezen kívül, az ET-határozat által is kifogásolt átfogó nemzetközi kutatások hiányában nehezen értelmezhető a volt szocialista országok neoliberalizmusba való átmenete.
 
Ezért a Barankovics István Alapítvány Izraelita Műhelye és az Október 23. Bizottság Alapítvány e világnap kezdeményezésével mozgalmat indít el. Ennek célja, hogy az utókor egyforma kegyelettel adózzon a holocaust és a vörös diktatúra áldozatai előtt, valamint, hogy a kommunista utódpárt elsorvasztásával végre Magyarországon is megvalósuljon az igazi rendszerváltás.
 
Szöőr Anna
elnök, Október 23. Bizottság Alapítvány
 
Weisz Péter
 elnök, Barankovics Alapítvány Izraelita Műhely
Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!