A KDNP támogatja az autonómiatörekvéseket

A Székely Nemzeti Tanács küldöttsége a Magyar Parlament minden pártjának frakcióvezetőjét felkeresi az anyaországi kapcsolatok építése és fejlesztése céljából. Elsőként a KDNP frakcióvezetőjénél tettek látogatást, mert mint elhangzott, a katolikus egyház társadalmi tanításához, és az unió keresztény pártjainak politikájához közel állnak célkitűzéseik.

A küldöttséget vezető Izsák Balázs elmondta, hogy a Székely Nemzeti Tanács összképviselet és nem párt, ezért a parlamenti frakciókkal, és nem a pártokkal tárgyal. A tanács szerepe az, hogy regionális parlamentje legyen Székelyföldnek. Az autonómia ügye már kétszer a román parlament elé került, és bár lesöpörték az előterjesztést, eredménynek tekinthető, hogy bekerült a közbeszédbe. Az SZNT nem székely csoportosulásoknak, hanem egész Székelyföldnek szeretne autonómiát. Regionális szinten egy parlamenti „patkót” építenénk, amely minden politikai színezetnek helyet biztosít. – számolt be Izsák Balázs elnök. „Akkor lehet sikeres a törekvésünk, ha az Európai Unióban is bekerül a közbeszédbe az autonómia ügye. Azon nemzeti közösségek önrendelkezésének joga, amelyeknek vagy nincs nemzetállamuk, vagy azon kívül élnek” –tette hozzá. Említette, hogy Európában több ilyen népcsoport is van, például a skót, a baszk, vagy a katalán. Ezekkel a régiókkal is szeretnék kiépíteni az együttműködést.

Harrach Péter kijelentette, hogy a KDNP teljes mellszélességgel támogatja az autonómia törekvéseket, ahogy a néppárt is.

– Hármas feladat áll a Székely Nemzeti Tanács előtt, meg kell teremtenie a belső együttműködést Erdélyben, valamint szélesítenie kapcsolatait az anyaországgal, és az uniós partnerekkel, különösen azokkal a szervezetekkel, amelyek a székelyekkel hasonló helyzetben lévő etnikai csoportokat képviselnek. – foglalta össze a frakcióvezető.

Az SZNT kérte, hogy a KDNP nyújtson politikai támogatást az európai kereszténydemokrata pártok irányába. Harrach Péter a küldöttség figyelmébe ajánlotta Surján László uniós politikus támogatását.  

– Nem politizálunk a hagyományos értelemben, és nem állítunk képviselőket, mert nem akarunk egy politikai szegmensbe beszűkülni. A közélet szereplőit arra ösztönözzük, hogy emeljék be a politikai életbe a Székely Nemzeti Tanács törekvéseit. A kisebbségi törvény nem elegendő, hiszen Erdélyben a székelység nem egy kisebbség csupán. Az erdélyi magyar pártok között konszenzus van arra vonatkozóan, hogy szükséges az autonómia – fejtegette Izsák Balázs.

Az SZNT küldöttsége azt is hangsúlyozta, hogy az anyaországban nem csak a politikai szervezetekkel, hanem a civil társadalommal is törekednek a kapcsolatok kiépítésére. Jó kezdeményezésnek tartják, hogy magyar iskolások a határon túli, magyarok lakta területeken tegyenek osztálykirándulásokat. Harrach Péter végül kijelentette, hogy a KDNP segíteni fogja a nemzetközi és az egyházi kapcsolatépítésben a Székely Nemzeti Tanácsot.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!