Ágyszámbővítés a fertőzőosztályon

Rétvári Bence szerint nem azért bővítik a szentesi kórházban a fertőzőosztály ágyszámait, mert ott tervezik ellátni a migránsokat. Ugyanakkor tény, hogy Csongrád megyében az utóbbi időben a menekültek megnövekedett számával összefüggésben emelkedett a fertőző betegek ellátásának igénye – tudta meg a Magyar Nemzet. Az államtitkár kifejtette, hogy a kormány azon dolgozik, hogy az illegális bevándorlás közbiztonsági és szociális következményei ne jelentkezhessenek hazánkban.

A migránsok számának emelkedése miatt nélkülözhetetlen a szentesi kórház fejlesztése

Rétvári Bence államtitkár szerint nem azért bővítik a szentesi kórházban a fertőzőosztály ágyszámait, mert ott tervezik ellátni a migránsokat. Ugyanakkor tény, hogy Csongrád megyében az utóbbi időben a menekültek megnövekedett számával összefüggésben emelkedett a fertőző betegek ellátásának igénye – tudta meg a Magyar Nemzet. Szegeden jelenleg nem ápolnak fertőző beteg migránsokat, de felkészültek egy nagyobb csoport fogadására és elhelyezésére is – tájékoztatta a Magyar Nemzetet a Csongrád Megyei Kormányhivatal népegészségügyi főosztálya.

Rétvári Bence szerint nincs szó arról, hogy a szentesi Csongrád Megyei Dr. Bugyi István Kórházban létesülő új fertőzőosztályon történne a fertőző betegségben szenvedő migránsok ellátása. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára Sneider Tamás jobbikos képviselőnek adott írásbeli válaszában kifejtette, a kormány azon dolgozik, hogy az illegális bevándorlás közbiztonsági és szociális következményei ne jelentkezhessenek hazánkban.

A migránsok miatt bővítik?

A kórház fertőzőosztályának bővítéséről az Állami Egészségügyi Ellátóközpont (ÁEEK) részéről lapunkkal azt közölték, a Csongrád megyei kórház – a belgyógyászati osztállyal közösen – jelenleg is működtet fertőzőosztályt, az ágyszámbővítés nem azt a célt szolgálja, hogy a szentesi kórházban lássák el a fertőző betegségben szenvedő migránsokat. Ugyanakkor Rétvári Bence és az ÁEEK – helyenként egyébként szóról szóra megegyező – válaszában az is szerepel, hogy Csongrád megyében az utóbbi időben a menekültek megnövekedett számával összefüggésben emelkedett a fertőző betegek ellátásának igénye, ezért vált nélkülözhetetlenné a bővülés.

– Az egészségügyért felelős államtitkárság megállapította, hogy az érintett lakosság egészségügyi védelme és az ellátás biztonságos működése érdekében többletkapacitás szükséges – írta levelében az államtitkár, valamint kérdéseinkre válaszul az ÁEEK. Vagyis többeket kellett és kell majd kezelni különböző fertőző megbetegedésekkel, de arról nincs pontos információ, hogy a fertőző betegségben szenvedő migránsokat hova szállítják majd Szentesről és környékéről.

A kórház által igényelt ágyszámbővítés jelenleg engedélyeztetés alatt van, a befogadás még nem történt meg, így nincs adat a végleges számokról. Az ÁEEK szerint az biztos, hogy az engedélyezés után az önálló fertőzőosztály működtetése nem jár majd többlet-humánerőforrás bevonásával.

Arról, hogy Szegeden jelenleg hány migránst kezelnek kórházban, és köztük mennyi a fertőző beteg, a Csongrád Megyei Kormányhivatal népegészségügyi főosztályát kérdeztük. Válaszukban kifejtették, jelenleg sem a gyermek-, sem a felnőtt-fertőzőosztályon nem ápolnak migránst.

Jelenleg nincs migráns beteg az osztályon

Az ágyszámok emelésével és a megnövekedett betegszámmal kapcsolatban arról tájékoztatták lapunkat, hogy a gyermek-fertőzőosztályon 16 ágy van, ahol jelenleg lehetőség van az esetlegesen fertőzőbetegség-diagnózissal felvett páciensek elhelyezésére és ápolására. Ugyanezen a telephelyen egy jelenleg üres szárny megnyitásával további 18 beteget tudnak kezelni. A gyermek-fertőzőosztály vezető főorvosának tájékoztatása szerint felkészültek a nagyobb migránsszám fogadására és elhelyezésére. A kormányhivatal szerint a felnőtt-fertőzőosztályon 15 ágy áll rendelkezésre, és a csütörtöki információk szerint jelenleg nincs migráns beteg az osztályon.

– Amennyiben nagyobb létszámú migráns fertőző beteg érkezne, a Szegedi Tudományegyetem vezetőségének döntése szükséges ahhoz, hogy esetlegesen más osztályon helyezzék el őket – írták.

Kiderült az is, hogy eddig a gyermek-fertőzőosztályon egy 16 éves szír menekültet ápoltak hepatitis A megbetegedéssel, egy hatéves afgán kislányt pedig E. coli fertőzéssel. Lapunkat arról is értesítették, hogy a hőségriadó idején a gyermek-fertőzőosztályon hetente két-három gyereket ápoltak kiszáradásos tünetekkel, de őket infúziós terápia után vagy még aznap, vagy másnap kiengedték.

Augusztus elején volt egy megbetegedési hullám

A legtöbb megbetegedés augusztus elején fordult elő, amikor egy 30 fős szír csoportból kilencen kerültek a gyermek-fertőzőosztályra. Közülük kettőt rotavírus miatt helyeztek el a kórházban, egy-egy esetben pedig calicivírus- és szalmonellafertőzöttségről volt szó. A felnőttek közül ugyanebből a 30 fős csoportból öt beteget vettek fel hányás, hasmenés tüneteivel, de náluk a kórokozót nem sikerült azonosítani. Előfordult az is, hogy más intézménybe kellett szállítani a betegeket, a kormányhivatal tájékoztatása szerint maláriadiagnózissal két felnőtt beteget vittek a budapesti Szent László Kórházba. Kiemelték, a betegek elhelyezése nem okozott fennakadást Szegeden, más intézmény segítségét túlterheltség miatt nem kellett igénybe venni.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!