Átlagosan 15 százalékkal csökkent a tankönyvek ára

Az állam által átvett kiadók tankönyveinek ára átlagosan 15 százalékkal csökkent az előző évhez képest – közölte Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára Ikotity István, LMP-s képviselő írásbeli kérdésére válaszul. A parlament honlapján pénteken közzétett válaszában az államtitkár kiemelte: az elmúlt két évtizedben először csökkent a tankönyvek ára, javult a hatékonyság.

Az államtitkár kitért arra, hogy a megújuló tankönyvek ára 50-70 százalékkal alacsonyabb a piaci kiadók egységáránál. Az adófizetők számára az idei tankönyvellátás 1,3 milliárd forinttal kerül kevesebbe a tavalyi állami támogatásnál – jelezte.
 
Rétvári Bence rámutatott: a támogatásban nem részesülők 500 millió forinttal fizettek kevesebbet az idén a tankönyvekért, mint 2013-ban.
 
Az átvett kiadók – a szoros felügyelet eredményeként – tízszeresére növelték a társasági adó fizetésüket 2014-ben a 2013. évhez képest, így a költségvetés félmilliárd forint adóbevételt realizált.
 
Az államtitkár az új tankönyvellátásra vonatkozó felvetésre jelezte: számos innovatív elem jelenik meg az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet megújuló tankönyveiben, így például az elsős olvasás-írás legfőbb újszerűsége a vizuális elemekkel támogatott, egész tanévre arányosan kinyújtott, nem siettetett betűtanítás. Nagyon sok feladat tanítja a gyereket az internet célzott használatára, kiemelt hangsúly esik az együttműködési kompetenciát fejlesztő kooperatív munkaformákra, és megszokottnál sokkal több játékos, motiváló feladat.
 
Rétvári Bence rámutatott: a megújuló tankönyvek szakítanak azzal a korábbi gyakorlattal, amely során a szűk szerzői kör által készített tankönyveket 5-10 évig, alkalmanként akár tovább is, változatlan tartalommal lehetett megrendelni. Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet által fejlesztendő könyvek széles felhasználói kör, több ezres szakértői közösség véleménye, visszajelzése alapján érik el végleges tartalmukat – közölte.
Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!