Balog Zoltán: Soha többé nem szabad megismétlődnie

Az auschwitzihoz hasonló emberirtásnak soha többé nem szabad megismétlődnie, mindig csírájában kell elfojtani a más népcsoportok iránti gyűlölet megnyilvánulásait – jelentette ki Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a náci német koncentrációs tábor felszabadításának hetvenedik évfordulója alkalmából tartott helyszíni megemlékezés előtt az MTI-nek nyilatkozva.

Magyarországot Balog Zoltán képviseli a kedd délutáni központi ünnepségen. A népes magyar küldöttségben jelen vannak a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz), valamint az Élet Menete Alapítvány szervezésében Auschwitzba utazott résztvevők is. A megemlékezésre 49 állam küldöttsége érkezett, köztük 12 államfő – jelen van Joachim Gauck német, Francois Hollande francia és Petro Porosenko ukrán elnök is.

A túlélők egy csoportja délelőtt Bronislaw Komorowski lengyel köztársasági elnökkel együtt megkoszorúzta a „halál falát” az egykori koncentrációs tábor 11-es blokkja közelében. A csoport a megemlékezésen a jellemző kék-fehér csíkos kendőket viseli, amelyeken a politikai foglyokat jelölő piros háromszög látszik.

Bronislaw Komorowski és a volt foglyok ezután a láger áldozataiért, a túlélőkért, valamint a világ békéjéért bemutatott szentmisén vettek részt az auschwitzi Párbeszéd- és Imaközpontban. A misét Stanislaw Dziwisz bíboros, II. János Pál néhai pápa volt titkára mutatta be Celestino Migliore apostoli nunciussal együtt.

Soha többé

A délutáni központi ünnepséget megelőzően Balog Zoltán „soha többé” szavakkal foglalta össze az auschwitzi tragédia tanulságát, rámutatva arra, hogy újra és újra felélednek azok a gyilkos eszmék, amelyek nevében embereket pusztítanak el csak azért, mert valamilyen népcsoporthoz vagy valláshoz tartoznak. „Mindig csírájában kell elfojtani a más népcsoportok iránti gyűlölet megnyilvánulásait, mert nem tudjuk, hány lépcső kell ahhoz, hogy ez megint történelmi katasztrófához vezessen” – mondta a tárcavezető.

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) nevében Heisler András elnök üdvözölte a köztársasági elnök kezdeményezését, amelyben Áder János arra kérte a magyar rádiók és televíziók szerkesztőségeit, hogy a holokauszt nemzetközi emléknapja alkalmából egyperces néma megemlékezéssel adjanak tiszteletet az áldozatoknak.

Emlékezés

A Mazsihisz az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében azt is hangsúlyozta: fontosnak tartanak minden olyan szimbolikus gesztust, amely felhívja a társadalom figyelmét a holokauszt borzalmaira. Hozzátették, remélik, hogy a kedd esti adásszünet gondolatébresztően hat a tévénézők és rádióhallgatók sokaságra.

Áder János köztársasági elnök hétfőn kérte a magyar rádiók és televíziók szerkesztőségeit, hogy kedden, a holokauszt nemzetközi emléknapján este hét órakor egyperces néma megemlékezéssel adjanak tiszteletet az áldozatoknak.

A Köztársasági Elnöki Hivatal által az MTI-hez eljuttatott felhívás szerint az államfő azért kéri a tavalyihoz hasonló gesztusra a médiumokat, mert hiszi, „a 21. század szabad Magyarországának minden felelős polgára egyetért abban, hogy a bűnös politikát folytatók akkori embertelenségét nem szabad a felejtés vagy a közömbösség bűnével tetézni”.

Fotók

70 év unokái címmel köztéri fotókiállítás nyílt a budapesti Madách téren a nemzetközi holokauszt-emléknap alkalmából. Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) kiállításának huszonnégy képén holokauszt-túlélők és legifjabb családtagjaik láthatók. A kiállítás keddi megnyitóján Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija mellett felszólalt Fónagy János parlamenti államtitkár és Ungvári Tamás író is, mindketten holokauszt-túlélők.

Fónagy János arról beszélt, hogy január 27-ét, az auschwitzi koncentrációs tábor felszabadításának napját tíz évvel ezelőtt az ENSZ Közgyűlése a holokauszt emléknapjává nyilvánította. Január 27. a zsidóság teljes kiirtását akaró szándék kudarcának emléknapja – jelentette ki. Hangsúlyozta: soha nem szabad felejteni a szörnyűséget, emlékezni és emlékeztetni kell a pusztulásra, de hirdetni kell az élet diadalát a halál felett. Ezért fontos ez a kezdeményezés, amely a halál emléknapján az életről szól.

Beszélgetés

Háromszáz diák beszélgetett holokauszt-túlélőkkel és vett részt tárlatvezetésen a budapesti Holokauszt Emlékközpontban kedden a holokauszt nemzetközi emléknapja alkalmából. A programot záró megemlékezésen Haraszti György, a Holokauszt Dokumentációs központ és Emlékgyűjtemény Közalapítvány kuratóriumának elnöke köszöntőjében kiemelte: a jövő a fiataloké, ezért tartották fontosnak, hogy a központi, vasárnap rendezett ünnepség mellett rendhagyó történelemóra keretében a diákok számára külön programot szervezzenek.
 

Hetven év magány

Hetven éve szabadult fel az auschwitz-birkenaui haláltábor, és a kerek évfordulóról soknemzetiségű emlékünnepségen, magas rangú politikusok jelenlétében emlékeznek meg a helyszínen. Mivel az áldozatok és a deportálók nacionáléját tekintve az itteni szervezett népirtás igen erőteljesen magyar ügy is, indokolt, hogy Balog Zoltán miniszter – két helyettes államtitkárral az oldalán – megfelelő súllyal képviselje hazánkat a történelmi ceremónián, azt nyomatékosítván: az áldozatul esett zsidók és cigányok fájdalmában manapság a jóérzésű nem zsidó és nem cigány honfitársaink is osztoznak. Más fajsúlyú és léptékű ez a szolidaritás, mint a párizsi menetelés, ráadásul morálisan is messze megalapozottabb: noha közös bennük az áldozatpártiság, nem a rögtönző aktuálpolitikai indulatok, hanem a sorjázó évtizedek alakították ki a 21. században is érvényesnek tekintett históriai konszenzust.

 

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!