Bealkonyul a bizniszegyházaknak

Tízezer fő alapíthatna csak egyházat, és azokat a Fővárosi Bíróságon kellene bejegyeztetni. Az eddigi egyházak pedig átesnének egy regisztrációs folyamaton - árulta el egy készülő jogszabálytervezet részleteit a köztévében a szaktárca államtitkára

A hiteles hitéleti tevékenységet folytató egyházakat, vallási közösségeket erősítenék, azokat pedig, melyek azért jöttek létre, hogy adóforintot pumpáljanak ki a rendszerből, azokat áttennék egy másik rendszerbe – jelentette ki a Magyar Televízió Ma reggel című műsorában Szászfalvi László, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára.

Hangsúlyozta: az eddig a területet szabályozó törvény húsz éve mozgásképtelen, miután kétharmados törvényről van szó, most van esély módosítani.
Szászfalvi László

Elképzeléseik szerint a jövőben 10 ezer ember alapíthatna egyházat. Elmondta: ez egy európai norma. Jelenleg mindehhez száz fő elég, ezért jöhetnek létre bizniszegyházak – szögezte le az államtitkár.

Beszélt arról is, hogy új regisztrációt indítanak el, és azt szeretnék, hogy egy helyen lehessen bejegyezni az egyházakat, ez terveik szerint a Fővárosi Bíróság lenne.

Hamarosan elkezdenek egy egyeztetési folyamatot minderről az egyházakkal, de szeretnék, ha nemzeti konzultáció alakulna ki ezen a területen – mondta Szászfalvi, aki szólt arról is: még ősszel beterjesztenek egy jogszabálycsomagot, mely az egyházakkal szembeni negatív diszkriminációt szűrné ki.

+

Az egyházak az identitás megőrzői

A nyugati szórványmagyarság vallási életéről tárgyalt Münchenben Szászfalvi László, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára. A kereszténydemokrata politikus a vasárnapi hivatalos megbeszélésen Münchenben Cserháti Ferenccel, a külföldön élő magyarok pasztorációjáért felelős püspökkel áttekintette a nyugat-európai és az amerikai magyarok lelki életét.

Egyetértettek abban, hogy az identitás megtartása szempontjából létfontosságú az egyházak szerepe. Továbbá Cserháti Ferenc üdvözölte, hogy a kormány szándékai szerint a jövőben erre nagyobb figyelmet fordítanak.

Szászfalvi László részt vett a müncheni székesegyházban a nemzetek miséjén, amelyet Reinhard Marx müncheni érsek celebrált és Cserháti Ferenc püspök koncelebrált. A szentmise után az államtitkár rövid eszmecserét folytatott a müncheni érsekkel az egyházpolitika aktuális kérdéseiről és a bajorországi magyar katolikusok helyzetéről. A felek egyetértettek abban, hogy a jelenlegi gazdasági- szociális-erkölcsi válságból csakis az egyetemes keresztény értékekre alapozott társadalompolitika és az ezzel összehangolt gazdaságpolitika jelenthet kiutat.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!