A betegek érdekeit képviseli a KDNP javaslata

A népegészségügyi termékadó kiszélesítését javasolja a Kereszténydemokrata Néppárt. Surján László, a KDNP alelnöke a kezdeményezést ismertető sajtótájékoztatón elmondta: konzultálni szeretnének arról, hogy ez a jelenlegiek mellett pontosan mely termékeket érinthetne. Harrach Péter, a párt frakcióvezetője jelezte: javaslataik a betegek érdekeinek és az orvosok érdekeltségének figyelembe vételével – a kormányprogramhoz illeszkedve – hosszú távon kívánja az egészségügy kérdéseit rendezni.

Surján László kifejtette: a KDNP azt is fontosnak tartaná, hogy folyamatosan javuljon az alapellátás anyagi helyzete, mind a személyi juttatások, mind a korszerű műszerezettség területén.

A kereszténydemokrata politikus a megvitatandó javaslataik között említette, hogy a háziorvosi munkakörben dolgozó és valamely más szakképzettséggel bíró orvosok a képzettségüknek megfelelő járóbeteg szakellátást is végezhessenek. Legyen valós tartalma az alapellátás kapuőr funkciójának - említette egy másik kezdeményezésüket, hozzátéve: ha a háziorvos betegeire fordított összes közkiadás éves szinten kevesebb, mint a korábbi 2-3 év átlaga, a különbség törvényben biztosított hányada kerüljön vissza a praxisba. Anyagi érdekeltség nélkül ugyanis a "kapuőr funkció" csak óhaj - állapította meg a kereszténydemokrata politikus.

Továbbra is megoldatlan az amortizáció kérdése, és Surján László szerint végiggondolandó, hogy a teljesítményalapú finanszírozás meghatározó volta mellett van-e létjogosultsága egy teljesítménytől független komponensnek is.

A lakosságarányos pénzelosztást üdvözölte, de azt első lépésnek tekintette. A regionális különbségeket is figyelembe kell venni, a szegényebb, nagyobb munkanélküliséggel bíró régiókban magasabb a megbetegedések aránya is. Ezt figyelembe kell venni a források elosztásánál is - rögzítette.

Kitért arra is, bár az egészségbiztosítási költségvetés nullszaldó körüli, de a kórházi eladósodás újratermelődésére nincs garancia. Hozzátette: a felvázolt elképzelések több éves előkészítés és az érintettek bevonásával megvalósuló konzultáció után valósíthatók meg, és "a közérdek érvényesülését elősegítő, egyéni érdekeltségekre alapuló rendszer (...) talán csak 2018 után léphet életbe".

Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője jelezte: javaslataik a betegek érdekeinek és az orvosok érdekeltségének figyelembe vételével hosszú távon kívánja az egészségügy kérdéseit rendezni, illeszkedve a kormányprogramhoz.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!