Cél az egykulcsos, egy számjegyű szja

A kormánynak továbbra is az a célja, hogy még ebben a ciklusban megvalósuljon az egykulcsos, egy számjegyű személyi jövedelemadó – jelentette be Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Kurucz Éva kormányszóvivő a jövő évi adótörvények ismertetésekor kedden. A kormány adókedvezménnyel ösztönözné a házasságkötést és a gyermekvállalást, a családi adókedvezménnyel idén és jövőre is 230 milliárd forint marad a családoknál – hangzott el a sajtótájékoztatón.

Adókedvezmény a fiatal házaspároknak
 
A kormány adókedvezménnyel ösztönözné a házasságkötést, ezért a fiatal párok havi 5 ezer forintos adókedvezményt kapnak a házasságkötést követő két évben – jelentette be Kurucz Éva kormányszóvivő a jövő évi adótörvények ismertetésekor kedden sajtótájékoztatón.
 
Duplájára emelik a gyermekek utáni adókedvezményt
 
Hozzátette, hogy a családi adókedvezménnyel idén és jövőre is 230 milliárd forint marad a családoknál. Megjegyezte azt is, hogy a gyermekvállalás ösztönzése érdekében 2016–19 között több lépcsőben kétszeresére emelkedik a gyermekenkénti adókedvezmény. Jövőre ennek megalapozása történik – tette hozzá.
 
Egykulcsos, egy számjegyű, de nem jövőre
 
A kormánynak továbbra is az a célja, hogy még ebben a ciklusban megvalósuljon az egykulcsos, egy számjegyű személyi jövedelemadó – felelte egy kérdésre Varga Mihály. Hozzátette azonban, hogy 2015-ban erre még nincs lehetőség, a jövő évben a növekedés ösztönzése a cél.
 
Nem változik jövőre a vállalkozások adózása, de hosszú távon a kormány szándéka az egykulcsos társasági adókulcs elérése – jelentette ki a miniszter. Elmondta: nem változik a kkv-k 10 és a nagyvállalkozások 19 százalékos adókulcsa. A kormány hosszú távú elképzelése, hogy egykulcsos legyen a társasági adó kulcsa a gazdasági teljesítmény alapján – mondta.
 
Az általános forgalmi adó kulcsa nem változik, de a sertéséhez hasonlóan 5 százalékra csökken a nagytestű állatok – szarvasmarha, juh, kecske – húsának áfája. A tárcavezető közlése szerint a különadók – így a bankadó és a reklámadó – maradnak, a távközlési adót pedig kiterjesztik az internetszolgáltatásokra is. A bankadót érintő kérdésre azt válaszolta, a kormány hosszabb távú elképzelése szerint kedvezményt biztosítanának belőle annak a banknak, amely bővíti hitelezését a magasabb beruházások érdekében. Hozzátette ugyanakkor, hogy erre 2015-ben még nem lesz lehetőség.
 
Jön az áruforgalom-ellenőrző rendszer
 
Jövőre elektronikus közúti áruforgalom-ellenőrző rendszert vezet be a kormány az áfacsalások megakadályozására – mondta Varga Mihály. A rendszer célja az áruk valós útjának nyomon követése, hogy az országban ne lehessen forgalomba hozni olyan árut, amely előzetesen nem volt bejelentve az adóhatósághoz. A rendszer előkészítése most zajlik, amennyiben a parlament is támogatja, akkor január 1-jén elindulhat – fejtette ki Varga Mihály.
 
Kurucz Éva kormányszóvivő azt is bejelentette, hogy a kabinet kedden terjeszti a parlament elé a jövő évi adótörvényeket.
 
A Fidesz üdvözli
 
A Fidesz üdvözli a kormány pénzügyi stabilitást és a szociális biztonságot garantáló adóterveit – közölte a nagyobbik kormánypárt. A Fidesz szerint a kormány által bejelentett jövő évi adótervek garantálják a családi adórendszer és az igazságos közteherviselés érdekében a különadók fenntartását, illetve a kis- és közepes vállalkozások alacsony adózását.
 
„A baloldali kispártok politikusainak észjárásával ellentétben nem hiszünk a megszorításokban, mert azok elszegényítették és tönkretették Magyarországot” – fogalmaztak a közleményben. A Fidesz célja továbbra is változatlan: a gyermeket nevelő családok, a munkavállalók és a vállalkozások adóterheinek alacsonyan tartsa és tovább csökkentése, valamint a gazdasági növekedés erősítése – ismertették.
Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!