Elhunyt III. Senuda, a kopt keresztény egyház vezetője

Elhunyt szombaton III. Senuda, a kopt keresztény egyház feje – közölte Hani Aziz, az egyházi vezető politikai tanácsadója. III. Senudát 88 éves korában, Egyiptomban érte a halál. Tavaly augusztusban tett látogatást Magyarországon, ekkor az  Országházban fogadta Semjén Zsolt is. Hani Azíz azt mondta, III. Senuda halálát „egészségi problémák és hajlott kora” okozta. Az egyházfő halála miatt együttérzését fejezte ki a Kereszténydemokrata Néppárt.

III. Senuda nemrégiben tért vissza Egyiptomba egy külföldi gyógykezelésről. Az egyházi vezető évek óta máj- és tüdőpanaszokkal küszködött.

III. Senuda a világ egyik legősibb egyházát vezette, a tízmilliósra becsült egyiptomi kopt közösség karizmatikus vezetője volt, akit jó humoráról is ismertek. A koptok számára elsősorban a több mint nyolcvanmilliós, muzulmán többségű Egyiptomban élő kopt kisebbség gyámolítója volt. Senuda óvatos egyensúlyozással próbálta megóvni közösségét, amelyet 1971 óta vezetett. Hoszni Mubarak elnöksége idején határozottan támogatta a kairói kormányt, és igyekezett elkerülni, hogy a koptok követelései a nyilvánosság előtt túl nagy figyelmet kapjanak – elkerülendő a muzulmán fundamentalisták válaszlépéseit.

Mubarak tavaly februári bukását követően a koptokat egyre nagyobb aggodalommal töltötte el a konzervatív muzulmánok növekvő hatalma. Iszlám fundamentalisták sorozatban támadtak meg kopt templomokat, muzulmán papok a keresztények jelentette – állítólagos – fenyegetésről szónokoltak. A keresztények haragját tovább erősítette, hogy a hadsereg katonái brutálisan levertek Kairóban egy keresztény tiltakozó megmozdulást, megölve 27 embert. Az országot átmenetileg irányító hadsereg magas beosztású tábornokai és a Muzulmán Testvériség szervezet vezetői – az egységet hangsúlyozandó, példátlan módon – viszont részt vettek a III. Senuda által idén januárban a legnagyobb kairói székesegyházban bemutatott karácsonyi misén.

+

 

A KDNP együttérzését fejezi ki a kopt egyházfő halála miatt

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) együttérzését fejezi ki III. Senuda kopt egyházfő halála miatt az egész kopt egyháznak a közösség Magyarországon élő tagjain keresztül – közölte a párt vasárnap az MTI-vel.

Tisztelettel adózunk az egyik legősibb keresztény egyház vezetőjének élete, tanúságtétele és az egyiptomi keresztény vértanúk hitükért napjainkban is vállalt áldozata előtt – olvasható a közleményben. Mint felidézték, a főpap kiemelkedő tudományos életművét múlt évi, magyarországi látogatása alkalmával a Pázmány Péter Katolikus Egyetem díszdoktori címmel ismerte el.

III. Senudával együtt tiszteleghettünk Budapesten Szent István király emléke előtt és vele örültünk, hogy felszentelhette a koptok első, fővárosban épített templomát. Élő közösségük hitvallása Európa keresztény gyökereinek fontosságára is ráirányítja a figyelmet: kontinensünket csak az örök értékek – a természet rendje, a család és a házasság védelme – tarthatják meg a történelem nehéz próbatételei során – fogalmaz a közlemény.

III. Senuda kopt egyházfő haláláról Magyarország kormánya megrendüléssel értesült – közölte korábban a miniszterelnök sajtóstábja.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!