Erzsébet-táboros kárpátaljai diákokat fogadott Semjén Zsolt

Az Erzsébet-tábor szervezésében kárpátaljai magyar diákok látogattak Budapestre, a fiatalokat Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes fogadta a kormány nevében a Parlamentben. Köszöntőjében a KDNP elnöke hangsúlyozta: a kárpátaljai magyar diákok nehéz helyzetből érkeztek, Ukrajnában és Kárpátalján háborús állapotok vannak. Hangsúlyozta, minderről a kárpátaljai magyarság nem tehet, nem ők vették el az Ukrajnában élő több tízmillió orosztól a nyelvi jogokat.

Semjén Zsolt kiemelte: ez a háború, ami ott folyik, nem az ukrajnai magyarság háborúja, és nem a mi háborúnk.  Hozzátette: bármi történik, az ottani magyarság számíthat Magyarországra, ha kell, a magyar kormány biztosítani fogja a magyar pedagógusok járandóságát, a magyar kisgyermekek étkeztetését vagy a lelkészek megélhetését. Ha szükséges a magyar állam biztosítani fogja, amit az ukrán államnak kellene megtennie, hogy a diákok ellátást kapjanak, magyarul, magyar intézményekben tanulhassanak.    

Ha a helyzet úgy alakul, átjöhetnek Magyarországra, itt nem bevándorlóként tekintenek majd rájuk, itt itthon vannak. Bármi történik, van országotok, van hazátok, Magyarország - szólt a fiatalokhoz a nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes. Hozzátette: az Országgyűlés talán most még csak egy érdekes épület számukra, de ha elmúlnak 18 évesek, az ő szavazatuk is dönteni fog arról, hogy mi történik ebben az épületben.    

A most budapesti látogatásra érkező több mint kétszáz gyermek megtekintette a Sándor-palotát, a Halászbástyát, a Mátyás-templomot. Megismerkedtek a Parlament történetével, megtekintették a Szent Koronát, a koronázási jelvényeket és a kormányőrség bemutatóját.      

Az esemény háttéranyaga szerint a magyar kormány 3 ezer 8-14 év közötti kárpátaljai magyar gyermek üdülését támogatja, ezzel is kifejezve segítő szándékát.   

A pályázat lebonyolításában a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség nyújt segítséget. A kárpátaljai magyar diákok június 20-tól augusztus 28-ig tíz héten át, hétnapos turnusokban magyarországi fiatalokkal üdülnek együtt.     

Rajtuk kívül még közel 1200 gyermek érkezik Felvidékről, Erdélyből, Vajdaságból, Horvátországból, Szlovéniából a Határtalan túra részeként.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!