Fontos az egymás iránti tisztelet

A béke gondolata Ábrahám örököseinél címmel szervezett konferenciát a zsidó, a keresztény és az iszlám vallás képviselőinek részvételével a Magyar-Izraeli Baráti Társaságok Szövetsége és a Barankovics Izraelita Műhely a gyöngyösi Károly Róbert Főiskolán. Harrach Péter, a KDNP parlamenti frakcióvezetője köszöntőjében hangsúlyozta:nehezen lehetne eltúlozni a konferencia jelentőségét. „Azért jöttünk ide, hogy másik síkra tereljük mindazt, ami sokszor világszerte a három világvallás között zajlik” – mondta.

„Nem azért vagyunk itt, hogy összehozzuk mindazt, amit képviselünk, hiszen azok különbözőek. Azért vagyunk itt, hogy egy sokszínű világot mutassunk be” – jelentette ki a Kereszténydemokrata Néppárt alelnöke. Ebben a sokszínűségben a közös vonás az, hogy a résztvevők meg akarják ismerni egymást, és tisztelni akarják azt, ami a másikban és az ő közösségében van – tette hozzá.

Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség kiemelt társadalmi ügyekért felelős helyettes államtitkára előadásában arról beszélt, hogy a vallási tanítások azok, amelyek a zsidóságot elválasztják a kereszténységtől, és ugyanakkor össze is kötik a kettőt.

A helyettes államtitkár beszédében hangsúlyozta, hogy még a témával foglalkozó kutatók számára is újdonsággal hat a zsidó és a keresztény vallás szoros kapcsolata és az a háttér, amelyet a zsidó vallás biztosított a kereszténységnek. Felhívta arra a figyelmet, hogy sok a közös vonás a zsidó vallás és a kereszténység között, de ez alapján nem szabad a két vallást egybemosni, hiszen a különbségek eltüntetésével épp a lényeg vész el. Hangsúlyozta: remélhetőleg mostanra megérettünk arra, hogy a két vallás közötti különbség elfogadásával, kölcsönös tiszteletével közeledjünk egymáshoz, működjünk együtt és folytassunk párbeszédet.

A 20. századi zsidóüldözés borzalmai, a holokauszt viszont talán végképp ráébresztett mindenkit az együttműködés és kölcsönös tisztelet fontosságára. 2000 tavaszán II. János Pál pápa páratlan értékű történelmi gesztussal bocsánatot kért Istentől és megvallotta a zsidó néppel szemben elkövetett vétkeket, elkötelezve magát a valódi testvériesség kialakítása mellett a „szövetség népével”.

Latorcai Csaba kiemelte, hogy a holokauszt katasztrófája, majd a szocializmus ateista rendszere történelmi cenzúrát iktatott be a 20. századba. Folytatni és fejleszteni kell a különböző történelmű és hagyományú közösségek kapcsolatát. A különböző felekezetek együttes munkálkodása megtapasztalható akár a vallási diszkrimináció elleni fellépésekben, vagy akár azokon a megbeszéléseken is, amelyeken az egyházak, vallási szervezetek a Kormánnyal szemben tárgyalnak, például a közfeladat-átvállalások finanszírozása tekintetében. Céljaik, érveik azonosak, így külső szereplők felé együttesen fellépve, közösen gondolkodva hatékonyabban tudnak eljárni.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!