Fontos szerepük van a dél-koreai cégeknek Magyarországon

A dél-koreai vállalatok fontos szerepet játszanak Magyarország életében – mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken Szöulban, a Pak Gun Hje dél-koreai elnökkel folytatott megbeszélés utáni közös sajtótájékoztatón. A kormányfő szerint a hazánkban jelen lévő dél-koreai cégek „nagy tiszteletet vívtak ki maguknak Magyarországon", és további befektetésekre, a magyar gazdaságstratégia nyújtotta előnyök kihasználására biztatta a dél-koreai cégeket.

A Hankook és a Samsung jó hírét keltették Dél-Koreának, és „számunkra rendkívül szimpatikus kultúrát képviselnek". Magyarország szeretné folytatni ezt a sikeres együttműködést – tette hozzá, megjegyezve, reméli, a nagyok után a közepes méretű dél-koreai vállalatok is megjelennek Magyarországon.
 
A dél-koreai-magyar együttműködés területei közül kiemelte az innovációt, Magyarországnak ugyanis „a jövő azonos a kreativitással, a minőséggel és az innovációval, és ebben mi erős támogató partnert keresünk Korea személyében".
 
Orbán Viktor sajtónyilatkozatában közölte azt is, hogy a magyar kormány ösztöndíjprogramot indít, amelyben évente száz új ösztöndíjat hirdetnek meg koreaiaknak.
 
A miniszterelnök szavai szerint Dél-Korea hatalmasat fejlődött az elmúlt években, amiért Magyarország tiszteli az ázsiai államot.
 
Magyarország büszke arra, hogy a szovjet blokk egykori államai közül elsőként vette fel a diplomáciai kapcsolatot Dél-Koreával – mondta.
 
Orbán Viktor arról is beszélt, hogy Magyarország és Dél-Korea azonos módon ítéli meg az észak-koreai kérdést, és a magyar kormány teljes mértékben osztja Korea erőfeszítését az újraegyesítésre. „Mi hiszünk abban, hogy minden nemzetnek joga van egységben, egy állam keretein belül élnie" – fogalmazott.
 
A kormányfő végül közölte, Magyarország az Európai Unión belül is mindig a szoros koreai-európai együttműködés politikáját fogja támogatni.
 
 
A Kék Házban – a mindenkori dél-koreai elnök hivatalában – tett nyilatkozatában Pak Gun Hje is kiemelte, hogy idén ünneplik a Dél-Korea és Magyarország közötti diplomáciai kapcsolatok felvételének 25. évfordulóját.
 
Hangsúlyozta a két ország közötti kereskedelmi, befektetési volumen emelkedését, továbbá elmondta, hogy Orbán Viktorral egyetértettek a tudományos, technológiai, környezetvédelmi és a védelmi együttműködésben.
 
A dél-koreai elnök közölte, a megbeszélésen szó volt a hamarosan várható magyar helikoptertenderről is.
 
Jelezte, országa nemcsak Magyarországgal, hanem az Európai Unióval és a visegrádi együttműködés tagállamaival is szoros kapcsolatot ápol.
 
Pak Gun Hje is kitért az észak-koreai helyzetre, amellyel kapcsolatban elmondta: határozottan egyetértettek a magyar kormányfővel abban, hogy Észak-Koreának nem szabad atomfegyvert használnia, erre vonatkozó kísérleti programjával fel kell hagynia.
 
 
A sajtótájékoztatót megelőzően Orbán Viktor előbb négyszemközt, majd a két kormány képviselőinek jelenlétében plenáris ülésen is tárgyalt a Koreai Köztársaság – első női – elnökével a magyar és dél-koreai zászlókkal fellobogózott, szigorúan őrzött Kék Házban, amely kék színű tetejéről kapta nevét. A megbeszélések után a két állam képviselői több megállapodást is aláírtak. Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter légügyi, Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere oktatási, Spaller Endre, az innovációs hivatal elnöke pedig technológiai pénzügyi megállapodást kötött dél-koreai kollégájával.
 
Magyarországi befektetésekre biztatta a koreai cégeket a miniszterelnök
 
Magyarországi befektetésekre, a magyar gazdaságstratégia nyújtotta előnyök kihasználására biztatta a dél-koreai cégeket Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Szöulban rendezett dél-koreai-magyar üzleti fórumon.
 
A rendezvényen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter bejelentette: Magyarországot választotta következő befektetése helyszínéül az autóalkatrészeket gyártó dél-koreai Woory Industries: a járműipari cég Komáromban építi fel új, tízedik üzemét.
 
A Woory Industries középvállalat 2015-2018 közötti beruházásának értéke mintegy 35 millió dollár (8,6 milliárd forint) lesz, első lépésben 120 új munkahelyet hoz létre, de később a foglalkoztatottak száma elérheti a 250-et – mondta Szijjártó Péter, aki a projekt jelentőségét hangsúlyozva jelezte, hogy a beruházás segíthet a komáromi Nokia-gyár bezárása miatti munkaerő-piaci helyzet megoldásában is.
 
A fórumon felszólaló Orbán Viktor és Szijjártó Péter is kiemelte, hogy Magyarország „az európai járműipar zászlóshajója", amit minden újabb autóipari beruházás tovább erősít.
 
A csaknem 200 dél-koreai és magyar üzletember előtt a kormányfő több magyar gazdasági ágazatot is a dél-koreaiak figyelmébe ajánlott. Külön felhívta a figyelmet a magyar mezőgazdaságra és élelmiszeriparra, mivel a magyar élelmiszer-biztonsági szabályozás a legszigorúbb Európában, a magyar alkotmány pedig teljes GMO-mentességet ír elő. Ez azt jelenti, hogy a magyar élelmiszerek teljesen biztonságosak és egészségesek – mondta.
 
A dél-koreai cégeket magyarországi beruházásokra biztatva a miniszterelnök a lehetséges területek között megemlítette például a vízgazdálkodást, a vegy- és egészségipart, valamint a környezetvédelmet.
 
Orbán Viktor megerősítette azt a magyar kormányzati célt is, hogy Európán belül Magyarországon legyen a legolcsóbb az energia ára az ipari szereplőknek.
 
Kormánya gazdaságpolitikáját bemutatva a miniszterelnök úgy fogalmazott, bizonyítékát adták annak, hogy bizonyos gazdasági dogmákat le kell győzni.

 

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!