Harrach Péter: A demográfiai helyzet alakulása nemzeti sorskérdés

A jövő évi költségvetésben 1900 milliárd forint jut a családokra, ami 140 milliárddal több, mint idén – közölte Harrach Péter frakcióvezető, hozzátéve, hogy a kormány a „hagyományos családmodell” pártján áll.

Harrach Péter, a Kereszténydemokrata Néppárt frakcióvezetője

Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője keddi budapesti sajtótájékoztatóján emlékeztetett arra, hogy a hét második felében Budapesten rendezik a családok világtalálkozóját. A nemzetközi tanácskozás keretében demográfia fórumot is tartanak, amelyet a kormányfő nyit meg.

A KDNP-s politikus rámutatott: a teljes termékenységi arányszámnak a társadalom reprodukciójához 2,1-nek kellene lennie, ez néhány éve Magyarországon lecsökkent 1,2-1,3-ra, mostanra azonban ismét emelkedő tendenciát mutat, és elérte az 1,5-öt. A házasságkötések száma szintén javul, 12 százalékos növekedést regisztráltak. Mindez azt jelzi, hogy a családtámogatási intézkedések eredményesek voltak Magyarországon – értékelt.

Harrach Péter kifejtette: a jövő évi költségvetésben 1900 milliárd forint jut a családokra, ami 140 milliárddal több, mint az idei évben. Ez egyrészt áll a családok pénzbeli támogatásából – mondta, kitérve a gyermekjóléti, az óvodai és bölcsődei ellátás növekvő támogatásra, valamint a minimálbér emelésére. Beszámolt az ingyenes gyermekétkeztetésre fordítandó 80 milliárd forintról, az ingyenes tankönyvellátás bővítéséről, s a családokat segítő intézkedések között említette több élelmiszer áfájának csökkentését.

A támogatás másik pilléreként jelölte meg a családi adókedvezményeket, amelynek összege 316 milliárdra nő, s 35 ezer forintra bővül a két gyermek után járó havi adókedvezmény. Jelezte azt is: 130 ezer olyan család van Magyarországon, amelyik az adókedvezmények nyomán nem fizet adót.

Harrach Péter megerősítette, hogy a kormány a klasszikus családmodell pártján áll. Rögzítette: minden együttélési forma szabadságát biztosítani kell, de a család egy jól körülírható, hagyományos értékrenden alapuló közösség, és kormány kiemelt feladatként tekint a családok támogatására.

A sajtótájékoztatón a frakcióvezető együttérzését fejezte ki a manchesteri robbantás áldozataival. Úgy fogalmazott: a történtek egész Európa részéről a terrorizmus elleni határozott fellépést követelik meg.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!