Harrach Péter: nem szolgálunk baloldali kampánycélokat

A gyermekéhezés felszámolását célzó nemzeti minimum program tárgysorozatba vételét azért nem szavazta meg a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) hétfőn az Országgyűlés népjóléti bizottságában, mert nem kívántak baloldali kampányt támogatni – mondta a párt frakcióvezetője a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában kedd reggel. Harrach Péter hangsúlyozta: messzemenően egyetértenek a nemzeti minimum által kitűzött célokkal.

Az a probléma, hogy az ellenzék „rárepült" a gyermekszegénység témájára és a konkrét kezdeményezésre is; ez egy olyan helyzetet teremtett, amelyet nem lehet felvállalni, hiszen a határozati javaslat tárgysorozatba vételének támogatásával egy baloldali kampányt támogattak volna.

A határozati javaslatot, amelynek tárgysorozatba vételét hétfőn utasította el a népjóléti bizottság, az MSZP, a Fidesz, a Jobbik, az LMP, valamint a Párbeszéd Magyarországért, a Demokratikus Koalíció, az Együtt és a Magyar Liberális Párt egy-egy képviselője nyújtotta be.

Kedden délután több párt is közleményben reagált Harrach Péter nyilatkozatára.

Novák Előd (Jobbik) kijelentette, saját frakciókeretük terhére plenáris ülésre kérte ki a nemzeti minimum programjáról szóló határozattervezetet, így azt az Országgyűlés tárgyalni fogja. A Jobbik szerint ez egy „pártpolitika feletti, közös nemzeti ügy". Emlékeztetett: korábban az Emberi Erőforrások Minisztériuma is támogatta a javaslatot, sőt a Budapest Arénában rendezett koncerten a pártok képviselői közösen álltak ki a színpadra, és írták alá, hogy támogatásukról biztosítják a javaslatot.

Az MSZP nevében Bangóné Borbély Ildikó, a népjóléti bizottság tagja felszólította Harrach Pétert, hogy távozzon a bizottságból, a kormánytól pedig azt kérte, tisztázza, miért nem támogatja a gyermekéhezés felszámolását.

A PM azt írta, kezdeményezi, hogy az előterjesztésről név szerint szavazzon az Országgyűlés. Szabó Tímea, a PM társelnöke által jegyzett közleményben az olvasható, „a gyermekéhezés Magyarország legnagyobb szégyene, annak felszámolásáért együtt kell küzdenünk, (...) a név szerinti szavazással a kormánypárti képviselők lehetőséget kapnak arra, hogy átgondolják: a gyermekéhezés ügye vagy a saját hatalmi harcaik a fontosabbak".

Szél Bernadett, az LMP társelnöke Facebook-oldalán közölte, úgy látja, „a jelenlegi kormánypártok nem képesek kilépni a pártpolitikai csatározásból". Bejegyzésében felajánlotta, hogy „adják be" nélküle a javaslatot, úgyis meg fogja szavazni.

A DK nevében Varju László alelnök úgy fogalmazott a nemzeti minimum program elutasítására nincs elfogadható mentség vagy magyarázat: az Orbán-kormány „hazánk leginkább bajban lévő nemzedékét árulta el, saját népe ellen is kifejezve embertelen mivoltát". Hozzátette, minden nemzetközi kimutatás szerint arányaiban Magyarországon van a legtöbb éhező gyermek Európában, és hogy a 7 évesnél fiatalabb magyar gyermekek 42 százaléka szegénységben él.

A Kereszténydemokrata Néppárt délután az MTI-hez eljuttatott reagálásban leszögezte: elkötelezettek abban, hogy a nemzeti minimum által kitűzött célokat elérjék, az azonban elfogadhatatlan, hogy ezt bárki kampánycéllá tegye. Hozzátették: továbbra is annak érdekében dolgoznak, hogy – megerősítve a gyermekvédelmi rendszert és anyagilag is támogatva minden magyar családot – biztos alapokat biztosítsanak a felnövekvő magyar nemzedék minden tagjának.

Emlékeztettek arra is, hogy a KDNP évtizedek óta küzd a szegénység ellen, kezdeményezett és támogatott olyan ügyeket, amelyek a családok és a gyermekek helyzetét javítják. Ezek között említették a családi adókedvezményt – amelynek bevezetésével éves szinten 240 ezer forint megtakarítás marad egy átlagos családnál – a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményt, a gyed extrát, az ingyenes tankönyv biztosítását vagy a rezsicsökkentést.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!