Hasonlóak a lengyel és magyar tragédiák

A történelemben ugyanazok a hatalmak próbálták Lengyelországra is, Magyarországra is kiterjeszteni befolyásukat. Lengyelországban a második világháború alatt végbement történelmi tragédiák hasonlóak, mint a magyarországiak – nyilatkozta Rétvári Bence. Az államtitkár a varsói Lengyel Zsidók Történeti Múzeumának megnyitóján Magyarországot képviselte. Elmondta, a múzeum tárlata jól szemlélteti, hogy mennyire összefonódik a közép-európai nemzetek történelme.
 

A Polin korszerű muzeológiai kivitelezéséről beszélve, Rétvári a hasonló, történelmi emlékezetet megörökítő közép-európai intézmények számára is mintaadó magyarországi múzeumokra, köztük a Terror Házára vagy az 1956. október 25-ei Kossuth téri sortűz áldozatainak a hétvégén átadott emlékhelyére utalt.

Az új varsói tárlatot Rétvári „egy modern koncepciók szerint kialakított, nemzetközi támogatással létrejött” kiállításnak minősítette. Kiemelte, hogy sok külföldi építész, kivitelező, muzeológus működött közre, Finnországtól Nagy Britannián át a Egyesült Államokig. Ennek eredményeképpen a tárlat a lengyel-zsidó együttélés fontos mozzanatait jeleníti meg, akárcsak a holokauszt borzalmait, mindezt modern, minden látogató számára érthető módon.

Az államtitkár elmondta, hogy útján a lengyel Kulturális és Nemzeti Örökség Minisztériumában tárgyalt Piotr Zuchowski államtitkárral, akivel a két ország kulturális kapcsolatairól egyeztetett. A tárgyaláson felmerültek az európai kulturális örökség szempontjából fontos, Közép-Európában létesített intézmények működtetésével kapcsolatos kérdések, valamint a 2016-ban esedékes lengyelországi magyar évadhoz fűződő feladatok is. A magyar államtitkár a Varsói Egyetemen találkozott Marcin Palys professzorral, az egyetem rektorával. Megbeszélésükön kitértek az egyetemen több mint hatvan éve működő magyar tanszéknek a lengyelországi hungarológiában betöltött fontos szerepére.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!