Hoffmann Rózsa: az egységes nemzeti műveltség kardinális kérdés

Néhány héten belül, de legkésőbb novemberben az Országgyűlés elé kerül a köznevelési törvény javaslata - jelentette be sajtótájékoztatóján Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár, miután részt vett a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) országos választmányi ülésén. Az államtitkár hozzátette: vissza kell térni a központi tartalmi szabályozáshoz, és a nagyobb állami szerepvállalástól sem lehet eltekinteni a közoktatásban.

Emlékeztetett rá, hogy bár a törvénytervezetről csak most kezdődik el a hivatalos egyeztetés, az elmúlt hetekben kezdődött országjáráson "tízezerszámra" találkoznak pedagógusokkal. Hoffmann Rózsa hozzátette: tapasztalatai szerint "elképzeléseiknek igen nagy a támogatottságuk".

Az államtitkár cáfolta, hogy nincs egyeztetés a PDSZ-szel. Mint elmondta, az elmúlt egy évben hat alkalommal is találkoztak az érdekképviselet vezetőivel, és az egyeztetések eredményeként 23 helyen változtattak az eredeti köznevelési koncepció tervezetén.

Hoffmann Rózsa újságírói kérdésre válaszolva azt mondta: az egységes nemzeti műveltség kardinális kérdése az oktatási irányításnak, ezért ettől nem lehet eltérni. Az államtitkár neveléspszichológiai szakkérdésnek nevezte az első évfolyamban a problémás gyermekek felzárkóztatását, amelynek szerinte most még nincsenek meg a feltételei. Cáfolta, hogy mindez szegregációt vagy hátrányos megkülönböztetési szándékot jelentene.

A PDSZ elnöke a pénteki sajtótájékoztatón azt mondta, hogy az érdekképviselet és a szaktárca másként értelmezi az egyeztetés és a pedagógusok munkaterhelésének fogalmait. Mendrey László azonban reményét fejezte ki, hogy a közoktatás érdekében találnak majd közös nevezőt.

A köznevelési törvény tervezete szerda óta tekinthető meg az oktatási államtitkárság honlapján, és ott október 25-ig lehet véleményezni.

 

Tárgyalást kezdeményez a Nemzeti Erőforrás Minisztérium a HÖOK-kal

Újabb tárgyalást kezdeményez a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi) a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájával (HÖOK) a készülő felsőoktatási törvényről - tették közzé a kormany.hu oldalon pénteken. Nagy Dávid, a HÖOK elnöke az MTI-nek elmondta: részt vesznek az egyeztetésen.

A kormányzati portálon közzétett kommüniké szerint a jövő héten várhatóan megkezdődik a társadalmi egyeztetés a nemzeti felsőoktatásról szóló törvénytervezetről, és ennek keretében a Nemzeti Erőforrás Minisztérium külön lehetőséget biztosít a hallgatóknak a tervezet megvitatására.

Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter és Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár jövő keddre ismét tárgyalásra hívta a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának elnökségét - írták, hozzátéve: a megbeszélés napirendjén a felsőoktatási rendszer átalakítása és a nemzeti felsőoktatásról szóló törvénytervezet szerepel.

Nagy Dávid, a HÖOK elnöke az MTI kérdésére pénteken azt mondta: részt vesznek az egyeztetésen. A HÖOK két kulcskérdésnek "a hallgatók tervezett röghöz kötését és a bújtatott tandíjat" tartja - erősítette meg korábbi álláspontjukat. A hallgatói vezető leszögezte: ezek rendezéséhez ragaszkodnak.

A hallgatói szervezet a készülő javaslat e két passzusa miatt október 27-re országos tiltakozó demonstrációt hirdetett az oktatási államtitkárság épülete elé.

 

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!