Horváth Balázs egykori belügyminiszternek avattak emléktáblát Veszprémben

Kövér László, az Országgyűlés elnöke és Latorczai János, a KDNP városi elnöke leleplezte le azt az emléktáblát Veszprémben, mely Horváth Balázsnak, a rendszerváltás utáni első belügyminiszternek, Veszprém MDF-es, majd fideszes országgyűlési képviselőjének állít emléket.

Kövér László, az Országgyűlés elnöke (jobbról) és Latorczai János, a KDNP Veszprém városi elnöke leleplezi az emléktáblát (MTI Fotó: Bodnár Boglárka)

Kövér László, az Országgyűlés elnöke, a Fidesz Országos Választmányának elnöke és Latorczai János, a KDNP Veszprém városi elnöke leleplezte le azt az emléktáblát, melyet Horváth Balázsnak, a rendszerváltás utáni első belügyminiszternek Veszprém MDF-es, majd fideszes országgyűlési képviselőjének állít emléket.

Kövér László kiemelte: Horváth Balázs életében tükröződik a jóakaratú magyarok elszánt törekvése arra, hogy a százszor lerombolt országot százegyedszer is felépítsük. Jelmondata az volt, hogy „az igazat nem hamisítom, a hamisat nem igazítom” – mondta.

Az Országgyűlés elnöke hozzátette: az első szabadon választott kormány – melynek Horváth Balázs volt az első belügyminisztere – a posztkommunizmus áldozata volt. Egy olyan áldozat, amely utóbb legyőzetve is győztesnek bizonyult, hiszen e nélkül az áldozat nélkül „a nemzeti gondolat továbbmenetelő serege” 2010 után nem tudta volna lezárni Magyarországon a posztkommunizmus korszakát – fogalmazott.

A házelnök arról is beszélt: a szabadság és a rend eszménye Horváth Balázs számára nem egymást kizáró, hanem egymást kiegészítő fogalmak voltak. „Nemzeti szabadelvű” politikusnak tartotta magát, éppen ezért fájlalta, hogy a magyar szabadságeszmére épülő szabadelvűséget „liberalizmus néven túszul ejtették Magyarországon” – mondta.

Kövér László szerint Horváth Balázs tisztánlátását igazolja egy 1998 novemberi törvénymódosításhoz fűzött gondolata is a parlamenti jegyzőkönyvből. „Az nem vitás, hogy századunk végének egyik társadalmi tragédiája az a fantasztikus migráció, amelynek kiváltképp mi, Közép-Európában élők ki vagyunk itt téve. Egész Európán egy kétirányú migrációs nyomás van: a déli, amely Franciaországot a Maghreb-államok felől fenyegeti és egy balkáni, délkeleti, amelynek az ütközőpontja viszont Magyarország” – idézte a politikust az Országgyűlés elnöke.

A Horváth Balázst ábrázoló domborművet, melyen a „Hazámért” felirat olvasható, Kövér László és Latorczai János, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) Veszprém városi elnöke leplezte le. Hatala Péter alkotását a Veszprém a Kereszténységért Alapítvány és a KDNP Veszprém városi szervezete állíttatta a vár bejárata előtt.

Horváth Balázs (1942-2006) 1988-ban alapító tagja volt a Magyar Demokrata Fórumnak, 1989 és 1990 között Veszprém megyei elnöke. 1990 és 1993 között a párt országos elnökségének tagja. 1991-ben rövid ideig ügyvezető alelnök. 1993 és 1995, majd 1996 és 2004 között veszprémi városi elnöke.

Antall József miniszterelnök őt jelölte ki a rendszerváltás utáni első belügyminiszternek és ezáltal félhivatalos helyettesének. Belügyminisztersége alatt készült el a volt szocialista államok közül először önkormányzati törvény. 1990-től 1991-ig a határon túli magyarokkal foglalkozó tárca nélküli miniszter, majd 1991 és 1993 között a sportirányításért, valamint az Országgyűlés és a kormány közötti kapcsolattartásért illetékes tárca nélküli miniszter.

1990-ben a Veszprém megye 6. számú egyéni választókerületben szerzett mandátumot. 1994-ben nem jutott be az Országgyűlésbe. 1998-tól minden választáson egyéni mandátumot szerzett. 1998 és 2004 között az MDF frakcióvezető-helyettese. 2004-ben a Dávid Ibolya pártelnök politikáját kritizáló Lakitelek-munkacsoport tagja. Később kizárták a frakcióból, a ciklus végéig független képviselőként dolgozott. A Lakitelek-munkacsoportból keletkezett Nemzeti Fórum egyesület alapító tagja, mely szövetségesi megállapodást kötött a Fidesszel. A 2006-os választásokon már a Fidesz színeiben jutott be az Országgyűlésbe. 2002-től haláláig a Veszprém Megyei Közgyűlés előbb független tagja volt, majd belépett a Fidesz-frakcióba.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!