IKSZ: szót kell emelni az örmény népirtást kiváltó eszme és annak mai elkövetői ellen

Az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség szerint szót kell emelni az örmény népirtást kiváltó történelmi eszme és annak mai követői ellen. Ezt Stágel Bence az IKSZ elnöke, kereszténydemokrata országgyűlési képviselő és Azbej Tristan alelnök közölte az MTI-vel, április 24-e, az örmény genocídium emléknapja alkalmából. A török kormány 1915 és 1918 között szisztematikus irtóhadjáratot szervezett az örmény kisebbség ellen, 1915-ben 1,5 millió ember esett a mészárlás áldozatául.

A kereszténydemokrata politikusok szerint a másfélmillió ártatlan áldozatot követelő örmény népirtás mögött a pán-turanizmus eszméje állt, mely egy kizárólag türk népességből álló, új török birodalom megteremtését kívánta elérni. Közleményükben azt írták: a török kormány 1915 és 1918 között szisztematikus irtóhadjáratot szervezett az örmény kisebbség ellen, melynek tagjait deportálás, vagyonelkobzás, kínzás, tömegmészárlás és éhínség sújtotta.

„Bár a genocídium felelősei már elhunytak, az eszme a mai napig tovább él nagyhatalmi törekvésekben, Magyarországon pedig a Jobbik Magyarországért Mozgalom egyik deklarált ideológiai alapvetését képezi." – fejtették ki.

Örményország szerint 1915-ben 1,5 millió ember esett a mészárlás áldozatául, Törökország szerint viszont az áldozatok száma 500 ezer körül volt, és azt is az első világháború áldozataként tartják számon. Európában több országban törvény rendelkezik a népirtás tagadásának tilalmáról, Svájcban februárban vizsgálat indult Egeman Bagis török EU-ügyekért felelős miniszter ellen, aki tagadta az 1915-ös törökországi örmény népirtás tényét. Franciaországban szintén népirtásnak minősülő események közé tartozik az örmény genocídium, de az erről szóló törvényt februárban megsemmisítette az alkotmánytanács a véleménynyilvánítás szabadságára hivatkozva. Az új jogszabály a választások előtt már nem született meg, bár Nicolas Sarkozy jelenlegi államfő arra kérte a kormánytöbbséget, hogy készítsen elő új törvényjavaslatot. Az elnökválasztás esélyesének számító baloldali jelölt, Francois Hollande ígéretet tett arra, hogy megválasztása esetén „a megnyugvás és a megbékélés" jegyében megvizsgálja az örmény népirtás kérdését.
 

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!