Kereszténydemokrata szempontok a gyermekvállalás kérdéshez [+videó]

A KDNP-frakció által megrendelt demográfiai társadalomkutatás tanulságairól tartott péntek délután sajtótájékoztatót Harrach Péter, a párt parlamenti frakciójának vezetője és Gaal Gergely kereszténydemokrata országgyűlési képviselő.


Harrach Péter (jobbra), a Kereszténydemokrata Néppárt frakcióvezetője és Gaal Gergely, a KDNP parlamenti képviselője

A felmérés a 35-44 éves korosztály attitűdjét, gyermekvállalási kedvét vizsgálta, és persze azt is, hogy milyen problémákkal szembesülnek és milyen igényeik lennének annak érdekében, hogy merjenek első, illetve további gyermekeket vállalni. Azért is fontos ezeknek a fiataloknak a véleménye, mivel ők egy népes korosztályt jelentenek, ám egyelőre még nem vállaltak megközelítőleg sem annyi gyermeket, mint annak idején szüleik generációja. Most viszont szülőképes koruk végéhez közelednek, ezért a politikai döntéshozók számára is fontos, hogy többet tudjanak az ő gondolkodásukról, és ha lehetséges, teremtsenek olyan feltételeket, melyek elősegítik a tervezett gyermekek megszületését.

Harrach Péter frakcióvezető elmondta: az érintett 35-44 éves korosztály a gyermekvállaláshoz való viszony tekintetében három csoportra osztható: az első csoport nem szeretne gyermeket vállalni – ez az ő döntésük, amit tiszteletben kell tartani – fogalmazott a kereszténydemokrata képviselőcsoport vezetője.

A másik két csoportot viszont segíteni kell abban, hogy a gyermekvállalás miatt minél kisebb hátrány érje őket, és az állam minél kedvezőbb feltételeket teremtsen számukra. Közülük vannak, akik igyekeznek megoldani a munka és család összeegyeztetését, míg a harmadik csoportba tartozók esetében az egyik szülő inkább lemondana arról, hogy munkát vállaljon azért, hogy teljes idejét családjának szentelhesse.

 

A második csoportba tartozóknak az atipikus (például otthon végezhető vagy részmunkaidős) foglalkoztatási formák, illetve családbarát munkahelyek jelenthetnének sok esetben megoldást. Ezt segíti elő több, a kormányzat által már bevezetett intézkedés – a frakcióvezető a munkahelyvédelmi akciótervet említette –, de a választások után további lépések megtételére nyílhat mód.

A harmadik csoportba tartozó fiatal pároknak a főállású anyaság feltételinek szélesítését, illetve a hivatásos szülői státuszt nevezte meg lehetséges megoldásként Harrach Péter, utalva arra, hogy ezt több tárca együttműködésével lehetne hatékonyan megvalósítani.

Gaal Gergely, a KDNP országgyűlési képviselője a korábban a témában tartott sajtótájékoztatójukról szóló, az internetes sajtó részéről nem egy esetben gúnyos megjegyzésekre reagálva felhívta a figyelmet arra, hogy komoly kérdésről van szó: egész Európát, benne Magyarországot is demográfiai válság sújtja, és ennek megoldásában a közvélemény, a sajtó és a politika összefogásával lehet csak eredményt elérni.

Persze megmutatkozik már a kormányzat erőfeszítéseinek hatása – 2010 óta a reprodukciós ráta 1,25-ről 1,49-re emelkedett – de nyilvánvaló, hogy még további erőfeszítésekre van szükség.

A következő időszak feladatának nevezte az óvoda- és bölcsődefejlesztést (akár a munkahelyeken is), a családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) feltételeinek további könnyítését, valamint a közösségek erősítését is. Utóbbi azért is kulcskérdés, mert a válaszadók harmada nem él stabil párkapcsolatban, miközben ezt a gyermekvállalás feltételeként jelölték meg. A párra találás pedig nyilvánvalóan egyszerűbb, ha lehetőségük van hozzájuk hasonló értékrendű és érdeklődési fiatalokkal ismerkedni.

Gaal Gergely kiemelte még a családok különböző generációi együttműködésének – például családi vállalkozások támogatása révén – történő erősítését, ami a fiatalok szülőföldön maradása szempontjából is fontos. Másrészt a stabil, kiszámítható jövőkép szintén kedvez a gyermekvállalási kedvnek – húzta alá a kereszténydemokrata honatya.

Harrach Péter újságírói kérdésre hozzáfűzte: a Fidesz–KDNP-kormány a munkajövedelmen alapuló családtámogatási rendszer híve a szocialisták által preferált családi pótlékon alapuló szisztéma helyett, amit a tények is igazolnak: a korfán is látszik, hogy a kereszténydemokrata családtámogatási rendszer hatékonyabb a demográfiai folyamatok javításában. És arra, hogy ez a javuló tendencia folytatódjon, egy biztosíték van: ha 2018 után is az Orbán-kormány folytathatja munkáját.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!