A kopt egyházfő találkozott Semjén Zsolttal és Schmitt Pállal

Kiemelkedő jelentőségűnek nevezte a kelet-nyugati egyházi párbeszéd szempontjából III. Senuda magyarországi látogatását Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, aki a Parlamentben folytatott megbeszélést a kopt keresztény egyházfővel. Az egyházi vezető a találkozón a Kopt Ortodox Egyház Pajzsa elismerést adta át Semjén Zsoltnak a keresztényi élet szolgálatában végzett tevékenységéért. Előtte Schmitt Pál köztársasági elnök fogadta az egyházfőt.

A Budapesten tartózkodó III. Senuda szombat reggel hivatalos megbeszélésre érkezett Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyetteshez a Parlamentbe. Előtte Schmitt Pál köztársasági elnök fogadta a kopt egyházfőt, akit pénteken a Pázmány Péter Katolikus Egyetem díszdoktorává avattak. III. Senuda és egyházának vezetése az augusztus 20-i ünnepségek alkalmából érkezett Magyarországra Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes meghívására.

Kiemelkedő jelentőségűnek nevezte a kelet-nyugati egyházi párbeszéd szempontjából III. Senuda magyarországi látogatását Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, aki a Parlamentben folytatott megbeszélést a kopt keresztény egyházfővel. A kopt pápát tavaly nyáron Semjén Zsolt hívta meg magyarországi látogatásra, amelyet Orbán Viktor kormányfő ez év eleji egyiptomi látogatásakor megerősített.
    
Az egyházi diplomáciáért is felelős miniszterelnök-helyettes újságírók előtt azt mondta: megkockáztatja a kijelentést, hogy a nyugati kereszténység sorsára hagyta a keleti keresztényeket. Sokkal nagyobb segítséget kellene nyújtani a nyugati keresztényeknek a keleti keresztények számára. Magyarország igyekszik megtenni e téren, amit lehet, majd felidézte, a magyar uniós elnökség alatt a hazai diplomácia nagy sikere volt, hogy a kopt keresztényeket ért támadások kapcsán az unió elítélte a keresztények elleni atrocitásokat.
    
A kereszténydemokrata politikus szavai szerint nekünk kettős feladatunk van, egyfelől kiállni az üldözött keresztények mellett, másrészt fontos a vallásközi párbeszéd. Kitért arra, hogy a kopt egyháznak a mai napig vannak vértanúi, ott ez mindennapi valóság. Ez ugyanakkor nem az egyiptomi állam miatt van így, hanem az észak-afrikai társadalmi szituáció miatt. Az iszlám egy világvallás és egy nagy kultúra, ezért igazságtalan és történelemhamisítás, ha az iszlám kultúra és a szélsőséges jelenségek közé egyenlőségjelet próbálnak tenni. Mi pontosan tudjuk a különbséget és nagyra értékeljük azt, hogy Egyiptom és az arab országok jelentős részének kormányzata igyekszik gátat vetni a szélsőséges csoportok megnyilvánulásainak – mondta a miniszterelnök-helyettes, hangsúlyozva, számunkra az a fontos, hogy megerősítsük az ott élő keresztényeket és még határozottabb fellépésre bíztassuk az ottani kormányokat az ilyen jelenségekkel szemben.
    
A kopt egyházi vezető a vallásközi párbeszéd elkötelezett híve, megtalálta az egyensúlyt a spiritualitás és a közéletben való részvétel között – emelte ki Semjén Zsolt. Mint elmondta, III. Senuda mind a mai napig megőrizte egyetemi katedráját, részt vesz a tudományos és a közéletben egyaránt, emellett heti három napot kolostorban tölt. Senuda kopt pápának az az üzenete, hogy a spiritualitást a közéletben is megjeleníti – fogalmazott a miniszterelnök-helyettes, aki rámutatott: Egyiptom politikai és gazdasági szempontból is igen fontos partnere Magyarországnak, tudatosan építik a két ország közötti kapcsolatokat.
    
III. Senuda a találkozó után, a vasárnap Budapesten felszentelendő első magyarországi kopt templomról azt mondta, hogy az nagyon jelentős lépés egyháza és annak kelet-európai jelenléte szempontjából. Mint mondta, eljutottak oda, hogy most már az összes kontinensen jelen vannak püspökeik és templomaik. Az egyházi vezető, aki politikai kérdésekben nem kívánt állást foglalni úgy fogalmazott: ha szeretünk, és szeretetben élünk, akkor minden vallással együtt lehet működni a béke és a szeretet jegyében.
    
A kopt egyházfő kérdésre válaszolva felidézte azt az időszakot, amikor hosszabb időre önként vonult kolostorba. Mint mondta: heteken keresztül nem láttam emberi arcot. Megtanultam, hogyan tudom az időmet Isten szolgálatába állítani. Megjegyezte: a múltban nagyon sokat tudott dolgozni anélkül, hogy elfáradt volna. Manapság már semmit sem kell csinálni ahhoz, hogy elfáradjak - utalt ironikusan 88 éves korára. Arra a kérdésre, hogy a magyarokat milyen embereknek ismerte meg, azt válaszolta: jó emberek, akik tárt karokkal fogadtak bennünket, és sok mindenben a segítségünkre voltak. Mindörökre jó kapcsolatban szeretnénk élni a magyarokkal - fogalmazott III. Senuda.
    
Az egyházi vezető a találkozón a Kopt Ortodox Egyház Pajzsa elismerést adott át Semjén Zsoltnak a keresztényi élet szolgálatában végzett tevékenységéért, a keresztényi szeret, békesség és az emberi méltóság védelmében kifejtett erőfeszítéseiért, szociális, kulturális, emberi jogi munkásságáért.
    
A kopt pápát délelőtt a Parlamentben fogadta Schmitt Pál köztársasági elnök. III. Senuda délután részt vesz a körmenet előtti szentmisén a Szent István-bazilikánál, majd látogatása utolsó napján, vasárnap avatja fel az első magyarországi kopt keresztény templomot a XVIII. kerületben.
    
A kopt egyházat a hagyomány szerint Szent Márk alapította, aki Alexandria püspöke, az egyház első vértanúja volt. A keresztény lakosság Egyiptomban 10-12 százalék körül van, gazdasági befolyásuk ugyanakkor igen jelentős.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!