A kormány gondoskodott a bányászok járadékáról

A kormány gondoskodott arról, hogy a bányászok egészségkárosodási járadéka, és az átmeneti bányászjáradék a mindenkori nyugdíjemeléssel azonos mértékben, idén januártól 5,2 százalékkal emelkedjen – közölte az Emmi. A tárca a hétfői közleményben reagált arra, hogy a Bánya-, Energia-, és Ipari Dolgozók Szakszervezete (BDSZ) jelezte demonstrációt szerveznek, mert a kormány hátrányosan módosította a bányászok nyugdíjazásának szabályait.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma közleményében emlékeztet arra, hogy a hosszabb ideig foglalkoztatott bányászok korábban alacsonyabb mértékű egészségkárosodás alapján is rokkantsági nyugdíjat kaphattak. A bányászok egészségkárosodási járadéka szabályozásának módosításával biztosították a legnehezebb körülmények között, mélyművelésben dolgozott bányászok számára a korábbi rokkantsági nyugdíjuk összegével megegyező ellátást.

Azok, akik a rokkantsági kedvezményt nem mélyművelésű bányában teljesített munka alapján érték el, a megváltozott munkaképességűek ellátórendszerben a valamennyi biztosítottra érvényes, általános szabályok szerint kapnak ellátást – írja közleményében az Emmi.

Akiknek az egészsége nem károsodott, de a legnehezebb körülmények között, mélyművelésű bányában 25 évet ledolgoztak, korhatárra tekintet nélkül átmeneti bányászjáradékra szereznek jogosultságot. E járadék folyósítása mellett a minimálbér 18-szorosát meg nem haladó keresetig dolgozhatnak, s a nyugdíjkorhatár betöltésekor nyugdíj megállapítását is kérhetik.

A közlemény rámutat: a kormány elsődlegesen a legnehezebb körülmények között – a mélyművelésű bányában – dolgozók számára a korábban nyújtott kedvezmények közül a legfontosabbakat a jelenleg működő ellátórendszerekhez illesztette, az emelés mértéke azonos az öregségi nyugdíj értékével, azaz 5,2 százalék.

Az általános szabály szerint a nyugdíj összegét 25 év nyugdíjjárulék alapjául szolgáló keresetből kell kiszámítani, hogy az összege minél jobban tükrözze az aktív pálya alatt nyújtott biztosítási teljesítményt. Ezért nem értelmezhető a követelt átlagkereset számítási kedvezmény, amely nem a nyugdíjba vonuló valamikor bányászként dolgozó személy saját kereseteit venné figyelembe, hanem a jelenleg aktív bányászokét – jelezte az  Emberi Erőforrások Minisztériuma.

A Bánya-, Energia-, és Ipari Dolgozók Szakszervezete (BDSZ)  elnöke, Rabi Ferenc múlt hét csütörtökön sajtótájékoztatón jelentette be, hogy kedden demonstrációt tartanak Budapesten az Emberi Erőforrások Minisztériuma előtt. A szakszervezet a minisztérium képviselőjének átnyújtandó petícióban három pontban foglalják össze a követeléseket: a külfejtésen dolgozó szénbányászok kapják vissza a szakmai nyugdíjat, álljon vissza a kedvező nyugdíjátlag-számítás, továbbá a III. csoportos rokkantsági nyugdíjasok is kapják vissza eredeti járandóságukat.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!