Kovács K. Zoltán iránytű volt a magyar politikában

Kovács K. Zoltán iránytű volt a magyar politikában – mondta Semjén Zsolt, a Kereszténydemokrata Néppárt elnöke a politikus születésének 85. és halálának első évfordulóján tartott megemlékezésen.

Kovács K. Zoltán politikai pályájának három korszaka volt: az 1947-es országgyűlés, az emigráció évei, majd pedig a rendszerváltozástól a mostanáig terjedő időszak – jelentette ki Semjén Zsolt a Hiteles politika – hiteles politikus címmel megtartott rendezvényen.

Mint mondta, az, hogy Kovács K. Zoltán iránytű volt az 1989-et követő időszakban is, mutatja, hogy kiállt az Antall-kormány mellett, nem értett egyet azzal az egyesek által a KDNP-n belül hangoztatott véleménnyel, hogy a pártnak ki kellene lépnie a kormányból.
 
„Politikai árulás lett volna az Antall-kormányt magára hagyni” – fogalmazott  a pártelnök, majd hozzátette: Kovács K. Zoltán azonban azt is látta, hogy hibás a kormány privatizációs gyakorlata, amiért viszont a „legélesebben támadta” az Antall-kabinetet.

Semjén Zsolt hangsúlyozta: bár Antall-párti, de látni kell azt, hogy a magyar társadalom jelentős része az Antall-kormány idején szorult ki a tulajdonból, mostani problémáink jelentős része ott gyökerezik – szögezte le.   
    
A KDNP elnöke Kovács K. Zoltán tevékenységéből kiemelte azt a munkát is, amit – Varga  Lászlóval együtt – a magyar kereszténydemokrácia fennmaradásáért tett, azt a munkát amelynek eredményeképpen a történelmi pártok között egyedül a Kereszténydemokrata Néppárt maradt fenn. Leszögezte: Kovács K. Zoltán 2000–2003 között azért dolgozott, hogy létrejöjjön a Fidesz és a KDNP közötti szövetség, amelynek eredményeképpen a KDNP sikeresen szerepelhetett a 2006-os országgyűlési választáson.

A KDNP elnöke emlékeztetett: Kovács K. Zoltán már abban az időben világossá tette, hogy az Orbán Viktor vezette jobboldalnak egységbe kell tömörülnie, mert másként nem tudjuk a szavazat többséget mandátumtöbbséggé váltani, ugyanakkor világossá tette azt is – tette  hozzá –, hogy a KDNP-nek meg kell őriznie saját arculatát.
    
Kovács K. Zoltán 84 éves korában, tavaly márciusban hunyt el. Kovács K. Zoltán a Demokrata Néppárt jelöltjeként az 1947-es országgyűlés képviselője volt. 1949 februárjában emigrációba kényszerült, ahol előbb Salzburgban Barankovics István titkára volt, majd Zoltán Károly néven évtizedeken keresztül a Szabad Európa Rádió riportereként dolgozott, illetve a Paraszt Népfőiskola szerkesztője volt. A rendszerváltás után tért vissza Magyarországra, és megalapítója volt a Barankovics Alapítványnak.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!