A közmunka kapu a munka világába

A közmunka kapu, amelyen keresztül be lehet lépni a segély világából a munka világába, ezért azt meg kell becsülni – mondta Orbán Viktor a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Vásárosnaményban.  A miniszterelnök a rendőrség új közigazgatási adatfeldolgozó központjának átadásán hangsúlyozta, ki kell állni a közmunkások méltósága mellett és meg kell köszönni, hogy betársultak, és elfogadták az ajánlatunkat, hogy ezentúl ne segélyből, hanem munkából próbáljanak megélni.

A mintegy 1,8 milliárd forintos hazai forrásból megépült fejlesztéssel kapcsolatban Orbán Viktor elmondta, a beruházás 291 meghirdetett álláshelyére 947-en jelentkeztek. Ebből 472-en feleltek meg, amit jó aránynak nevezett a miniszterelnök, a felvett emberek közül pedig 235-en regisztrált munkanélküliként jutottak álláshoz.   

Ez ismét azt bizonyítja, hogy az embereknek megvan a felkészültségük és dolgozni akarnak, vagyis segély helyett munkából szeretnének megélni – tette hozzá a kormányfő.   

Szavai szerint ez jó példa lehet majd arra, hogy a közmunkából az emberek át tudnak lépni a közmunka utáni világába, ahol már teljes munkakörben, teljes fizetéssel, a közmunkánál nagyobb perspektívát nyújtó jövedelem reményében végezhetik munkájukat. Abban mindenki egyetért , hogy a közmunkához kapcsolódó értékítéletünknek fontos mutatója, hogy azok az emberek, akik segély helyett munkából élnek, utána milyen ütemben és milyen arányban tudnak továbbmenni akár a piacon, az állami alkalmazásban végzett teljes értékű munka irányába.  

Itt azt látjuk, hogy a közmunkából többen sikeresen léptek át- jegyezte meg. A kormányfő szerint vissza kell utasítani azokat a véleményeket, amelyek le akarják minősíteni a közmunkát, illetve a közmunkásokat.  

Aki a munkát leminősíti, az magát az embert is leminősíti, ezért a közmunkások méltósága mellett ki kell állnunk – hangsúlyozta Orbán Viktor. Hozzáfűzte, amennyiben a jelenlegi kormány ismét megkapja a bizalmat áprilisban a választópolgároktól, akkor Magyarországon minden egyes segélyből élő és dolgozni akaró ember lehetőséget kap a munkára, amire az állam, a gazdaság, vagy a közmunkarendszer kínál lehetőséget.   

A miniszterelnök beszédében felidézte, az új közigazgatási adatfeldolgozó központ létrehozásáról a 2013 januárjában megtartott vásárosnaményi ülésen döntött a kormány. A költségvetési pénzből létrehozott beruházás kapcsán ugyanakkor kifejtette, logikus lett volna a már meglévő szombathelyi központ bővítése, de igazságosabb, ha ebből a szempontból az országot keleti és nyugati országrészre osztják.  

„Szép verseny ez” – fogalmazott a kormányfő utalva arra, hogy a remények szerint a vásárosnaményi központ is tud majd olyan hatékony munkát végezni, mint a Vas megyében lévő.  

Az eseményen felszólaló Papp Károly országos rendőrkapitány arról is beszélt, a rendőrség a közlekedési szabályok szigorú betartását megkövetelő objektív felelősségének bevezetésének segítségével jelentős eredményeket ért el a személyi sérüléses balesetek, ezen belül pedig a halálos közúti balesetek számának csökkentése terén. Ennek elismeréseképpen az Európai Közlekedésbiztonsági Tanács 2012-ben Magyarországnak ítélte oda a közúti közlekedési balesetben elhunytak számának csökkentésében legjobb eredményeket elérő államnak járó díjat.   

A csökkenő tendencia hosszú távú fenntarthatósága érdekében a rendőrségnek növelnie kell a lehetőségeit a forgalom biztonságosabbá tétele, a szabálykövető magatartás betartatása és ellenőrzése terén is. A kiemelten súlyos közlekedési jogsértések esetében lehetőség nyílt az érintett jármű adatainak lekérdezésére, a külföldi autósok által meg nem fizetett bírságok behajtására, ezt a munkát eddig az országban egyedüliként a szombathelyi közigazgatási hatósági szolgálat végzett –  közölte Papp Károly.   

Hozzátette, a csaknem 5 ezer négyzetméteres vásárosnaményi központ a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság szervezetén belül február elejétől működik. A dunántúli megyék és a főváros a szombathelyi, míg a Dunától keletre fekvő megyék és Pest megye a vásárosnaményi hatóság illetékességi területéhez tartozik majd.   

Orbán Viktor a főkapitányi beszámoló kapcsán elmondta, tavaly a korábbi évekhez képest csökkent a halálos közlekedési balesetek száma Magyarországon, 2010-ben 740-en haltak meg az utakon, 2013-ban már csak 588-an. Ez is sok, de mégis kevesebb, mint három évvel ezelőtt, a tendencia azonban biztató – mondta a miniszterelnök.  

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!