A magyar katonák képesek szövetségeseikkel együtt hatékonyan fellépni

A béke melletti katonai kiállást nevezte a kor kihívásaira adott válasznak Simicskó István honvédelmi miniszter csütörtökön Várpalotán, a Brave Warrior 2016 és a Black Swan 2016 magyar vezetésű többnemzeti gyakorlat látogatói napján tartott bemutató utáni sajtótájékoztatóján. A kereszténydemokrata tárcavezető szerint Magyarország abban érdekelt, hogy minél több hadgyakorlaton vegyen részt, hiszen azok az ország biztonságát szolgálják.


Simicskó István honvédelmi miniszter és Colleen Bell amerikai nagykövet (elöl j) a Brave Warrior 2016 elnevezésű közös magyar-amerikai hadgyakorlaton Veszprém közelében, a gyulafirátóti lőtéren 2016. szeptember 29-én. (MTI Fotó: Bodnár Boglárka)

Simicskó István kifejtette: a szövetségesekkel együtt végzett hadgyakorlat a közös fellépés hatékonyságának bizonyítéka, és „korunk új kihívásaira, köztük a terrorizmus terjedésére adott válasz a békéért való kiállás jegyében végzett hadgyakorlat", Magyarország és szövetségesei részéről.

Mint mondta, minden korban fontos, hogy legyenek, akik felismerik a kor problémáit és orvosolják azokat. Ez a gyakorlat kiválóan példázta, hogy hogyan képesek a magyar katonák szövetségeseikkel együtt, hatékonyan fellépni – tette hozzá.

A honvédelmi miniszter úgy fogalmazott: Magyarország abban érdekelt, hogy minél több hadgyakorlaton vegyen részt, hiszen azok az ország biztonságát szolgálják. „Miközben déli határainkat védelmezzük, képesek vagyunk arra, hogy egy ilyen hadgyakorlatban is hatékonyan teljesítsünk" – hangsúlyozta.

Simicskó István kijelentette: az állampolgárok azt várják, hogy az új katonai kihívásokra felkészülve, „szövetségeseinkkel együttműködve válaszoljunk".

A gyakorlatot megtekintette Benkő Tibor vezérezredes, vezérkari főnök és Petr Pavel vezérezredes, a NATO Katonai Bizottságának elnöke.

A Brave Warrior 2016 gyakorlatsorozat a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár alegységeinek felkészítését foglalja magában. A Black Swan 2016 Sofex egy többnemzeti különleges műveleti gyakorlat, amely Magyarország különböző katonai gyakorlóterein zajlik, szeptember 11. és 30. között. Fő célja, hogy elősegítse a különleges műveleti erők és a hagyományos hadviselést folytató erők közötti hatékony együttműködést. A gyakorlat a magyar, amerikai, lengyel, horvát és szlovén különleges műveleti erők katonáinak közreműködésével zajlik.

NATO-bizottsági elnök: Magyarország aktív, megbízható tagja a szövetségnek

Magyarország a hazai kihívásai – köztük a tömeges migrációs helyzet kezelése – ellenére továbbra is aktív és megbízható tagja a NATO-nak, a biztonságerősítésben és az elrettentésben is fontos feladatokban működik közre – hangsúlyozta Petr Pavel vezérezredes, a NATO Katonai Bizottságának elnöke csütörtökön Budapesten, az MTI-nek adott interjújában.


Katonai helikopterek a Black Swan 2016 elnevezésű hadgyakorlaton Veszprém közelében, a gyulafirátóti lőtéren 2016. szeptember 29-én. (MTI Fotó: Bodnár Boglárka)

A vezérezredes elmondta: Magyarország továbbra is teljesíti vállalásait, ugyanannyi katonával vesz részt a NATO-missziókban – köztük Afganisztánban és a Balkánon –, és a nemzetközi hadgyakorlatokban is kiemelkedő a szerepvállalása. Ezek közül – emelte ki – kettő jelenleg is zajlik Magyarországon.

A Brave Warrior 2016 és a Black Swan 2016 gyakorlatot csütörtökön Simicskó István honvédelmi miniszterrel és Benkő Tibor vezérkari főnökkel együtt a NATO Katonai Bizottságának elnöke is megtekintette.

Magyarország – részvételével a gyakorlatokban – fontos szerepet tölt be a fegyveres erők felkészítésében, emellett a biztonságerősítő, valamint elrettentő intézkedésekben is fontos tagállam – fejtette ki Petr Pavel. Kiemelte Magyarország részvételét a légtérellenőrzési feladatokban, továbbá azt, hogy az úgynevezett NATO-erőket Integráló Elem (NFIU) befogadását is vállalta. A Székesfehérváron működő NATO-parancsnokság egyik célja ugyanis az elmúlt évekbeli orosz agresszióval szembeni elrettentő erő felmutatása.

A migrációs probléma elsősorban az érintett országok, valamint az Európai Unió hatáskörébe tartozik – jegyezte meg a vezérezredes, hozzátéve: a NATO elsődleges szerepe, hogy garantálja a tagállamok kollektív védelmét. Ezzel együtt a tömeges migráció nemcsak a kibocsátó országokban, hanem a migrációs útvonalakon is veszélyezteti a biztonság stabilitását, és ezzel összefüggésben egyre inkább megfigyelhető a radikalizálódás, valamint a terrorizmus is.

Közölte, biztonsági kérdésként természetesen a NATO is fokozottan figyeli ezt a jelenséget. A NATO azon felül, hogy évek óta jelen van a mediterrán térségben, többször is hangsúlyozta: továbbra is készen áll arra, hogy segítsen az Európai Uniónak. Ennek keretében szerepet vállal a migráció ellenőrzéséhez szükséges intézkedésekben, több mint fél éve segíti az EU Frontex (határellenőrzési) műveletét is, hogy kezelni tudják a Törökországból és a görög szigetekről beáramló tömegeket.

A vezérezredes ezzel együtt kiemelte, hogy a migráció feltartóztatásával, katonai intézkedésekkel megvédeni a határokat csak a tünetek szintjén kezeli a problémát. Ennél mélyebbre kell menni, hogy felszámolják az útvonalakat. A kibocsátó országokban nehéz katonailag kezelni a gazdasági fejlődés, a szociális ellátás hiányát, az ezzel összefüggő instabilitást. A helyzet kezeléséhez az Európai Bizottság fejlesztési programját kiegészítve, a helyi képességekre alapozva az ottani katonai, rendőri erők, parti őrség kiképzésével, fejlesztésével tudnak katonailag hozzájárulni.

Az érintett területeken a NATO a következő időszakban még szorosabb együttműködésre készül az Európai Unióval – mondta a vezérezredes, aki szerint ha egyesítik forrásaikat, eszközeiket, akkor sokkal hatékonyabban tudják segíteni a térség stabilitását.

A NATO Katonai Bizottságának elnökét csütörtökön hivatalában fogadta Simicskó István honvédelmi miniszter. Petr Pavel kiemelte: a magyar honvédelmi miniszterrel megvitatták, miként lehet hatékonyabbá tenni a NATO-EU-együttműködést, hogyan növeljék Európa biztonságát. Egyetértettek abban, hogy még hatékonyabban kell felmutatni Európa erejét és ezáltal is növelni a kontinens biztonságát.

A bizottság elnöke nagyon pozitívan értékelte a magyar honvédelem vezetőivel, a miniszterrel és a vezérkari főnökkel folytatott tanácskozását. Elmondta: a fő kérdésekben nincs köztük véleménykülönbség, így a NATO és Magyarország között remek együttműködésre számít. Petr Pavel hozzátette, Simicskó István biztosította arról, hogy Magyarország – az országot és a Magyar Honvédséget is érintő biztonsági kihívások mellett is - teljesíti vállalt kötelezettségeit, kiveszi szerepét a szövetségi feladatokból.

A cseh vezérezredes kitért arra, hogy a helyi perspektívából, a helyi tapasztalatok nyomán lehet igazán megérteni egy ország helyzetét, ezért magyarországi látogatásának célja volt az is, hogy többet tudjon meg a migrációs krízis és az azzal összefüggésben hozott intézkedések hátteréről. E tapasztalatait fogja megosztani a NATO védelmi minisztereinek október végén Brüsszelben tartandó tanácskozásán – tette hozzá.

Petr Pavel pozitív fejleményként értékelte, hogy több európai NATO-tagállam – köztük Magyarország is – megállította a védelmi kiadások folyamatos csökkentését, és már növeli a védelmi költségvetés keretét. A vezérezredes azonban kiemelte: nem csak az a lényeg, hogy a védelmi költségvetés elérje a GDP 2 százalékát. Az is fontos, hogy a tagállamok valós képességeket alakítsanak ki és összhangban legyenek a NATO védelmi tervezési rendszerének céljaival.

Szólt arról is, hogy a következő időszakban a katonai erejüket és befolyásukat tekintve is jelentős NATO-tagországokban – köztük az Egyesült Államokban, Franciaországban és Németországban – elnökválasztás lesz. A NATO-t is érinti, hogy a megválasztott vezetők milyen katonai, NATO-politikát folytatnak majd, így a következő év sok szempontból más lesz, mint az eddigiek – fejtette ki.

A NATO Katonai Bizottságának elnöke pénteken udvariassági látogatást tesz Áder János köztársasági elnöknél, valamint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszternél is, péntek délután pedig előadást tart a Nemzeti Közszolgálati Egyetem hallgatóinak.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!