Magyarország támogatja Macedónia euroatlanti csatlakozási törekvéseit [videó]

Magyarország továbbra is támogatja Macedónia euroatlanti csatlakozási törekvéseit, mind a NATO-hoz, mind az Európai Unióhoz – mondta Simicskó István honvédelmi miniszter Zoran Jolevszki macedón védelmi miniszterrel tartott közös sajtótájékoztatóján, kedden Budapesten. A tárcavezetők a két ország közötti katonai együttműködés megerősítéséről, a migrációs válsághelyzetről, és az idei varsói NATO-csúcstalálkozóról egyeztettek a Honvédelmi Minisztériumban.



A magyar honvédelmi miniszter a sajtótájékoztatón azt mondta: megbeszélésükön mindenekelőtt köszönetét fejezte ki Macedóniának azért, hogy a migrációs válsághelyzetben védelmezik Európát, az európai normáknak megfelelően végzik feladatukat.

Kiemelte: az elmúlt fél évben Európára nehezedő migrációs nyomás Macedóniát és Magyarországot is próbára tette.

Megerősítette, hogy a migrációs válsághelyzet kezeléséhez Magyarország továbbra is minden segítséget megad Macedóniának. Ezek közül Simicskó István a tapasztalatok cseréjét, valamint az információk megosztását emelte ki, de kérdésre válaszolva elmondta, hogy szükség esetén eszközökkel, élő erővel is segítik Macedóniát.



Emellett megállapodtak a két ország közötti védelmi együttműködés erősítéséről, a többi közt a képzések területén. A miniszter kiemelte a nyelvi, a tűzszerész, valamint a logisztikai támogatási képzésekben való együttműködést. Hozzátette: a magyar altiszti, tiszti képzés, továbbá a Nemzeti Közszolgálati Egyetem vezérkari tanfolyamának lehetősége is nyitott a macedón katonák számára.

Simicskó István elmondta, hogy külön felajánlotta a Magyar Honvédség tűzszerész ezrede tapasztalatainak megosztását, de mindemellett a terrorizmus elleni hatékony fellépésről is egyeztetett macedón kollégájával. A két ország közötti katonai együttműködések részleteinek megtárgyalására Benkő Tibor vezérkari főnök szerdán Macedóniába utazik – közölte a honvédelmi miniszter.

Zoran Jolevszki köszönetét fejezte ki Magyarországnak azért, hogy támogatja Macedóniát mind a migrációs helyzet kezelésében, mind az euroatlanti csatlakozásban. A macedón védelmi miniszter azt hangsúlyozta, hogy fontos a migrációs helyzet kezelésében egy átfogó európai stratégia, amelyből minden érintett kiveszi a részét – Macedónia, Törökország és Szerbia is –, s figyelemmel vannak Irak és Szíria közvetlen szomszédaira is.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!