Meg kell változtatni a kommunista diktatúra nyomait viselő utcaneveket

Az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) és a Kereszténydemokrata Néppárt azt javasolja, hogy változtassák meg az utcaneveket azok az önkormányzatok, ahol még a kommunista diktatúra nyomait őrzik az elnevezések – mondta Stágel Bence, az IKSZ elnöke budapesti sajtótájékoztatóján. A KDNP országgyűlési képviselője szerint a kezdeményezés aktualitását az adja, hogy Magyarország 2011. január 1-től az unió soros elnöki tisztét tölti be, ami nemcsak feladat, hanem felelősség is. Stágel Bence megjegyezte: sokszor és sokan emelték már fel szavukat a jelenség ellen, de a vízgereblyézésen kívül más nem történt.

A képviselő elmondta, hogy a mai napig több száz utca, tér van elnevezve a kommunizmus tömeggyilkos vezetőiről, kiszolgálóiról, eseményeiről, a fiatalok különleges időutazásokat tehetnek. Számos helyen van Lenin, Marx, Ságvári Endre, Kun Béla, Szamuely Tibor, Münnich Ferenc, November 7. vagy Népköztársaság nevét viselő utca, tér, holott ezek ma már csak a huszadik századról szóló történelemkönyvek fekete lapjaira való nevek és fogalmak kellenének, hogy legyenek.

Gaal Gergely, az IKSZ elnökhelyettese megdöbbentőnek tartotta, hogy 2011-ben még mindig lehet az önkényuralmi és a tömegdiktatúra ihlette utcanevekkel találkozni. A kommunizmus 20 éve, míg a kommunista utódpárt 2010-ben bukott meg, így nincs mitől félni vagy tartani – hívta fel Gaal Gergely az érintett önkormányzatok figyelmét. Mint mondta, csupán pár perces procedúráról van szó, egy egyszerű testületi döntésre van csak szükség. Reményének adott hangot, hogy a névtábla-cserék minél előbb megtörténnek.

A politikus közölte azt is: az új utcanevek kiválasztásánál azt javasolják a döntéshozóknak, hogy részesítsék előnyben az idén 200 éve született világhírű Liszt Ferenc, a világkommunizmus megbuktatásában nagy szerepet játszó, idén 100 éve született Ronald Reagan, valamint a tavaly decemberben 100 éve született Varga László, kereszténydemokrata politikus nevét, aki ugyancsak rengeteget tett a magyar demokrácia megteremtéséért.

Stágel Bence hozzátette: a KDNP frakcióban ülő polgármesterektől azt kérik, hogy az általuk irányított településeiken az új köztereket Varga László egykori kereszténydemokrata politikusról nevezzék el. Szólt arról is, hogy minden segítséget megadnak, hogy ezek a névtábla cserék minél előbb megtörténjenek, a Belügyminisztériummal is felveszik a kapcsolatot. Becsléseik szerint több száz esetről lehet szó, és főleg a kisebb településeket érinti a probléma.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!