Megoldja az önkormányzat a szombathelyi kertbérlők földhasználati problémáját

Hatszáznegyven kiskertbérlővel köt öt évre szóló, a későbbiekben meghosszabbítható földhasználati szerződést Szombathely önkormányzata, amennyiben ezt jóváhagyja a város közgyűlése; ezzel megoldódhat a helyi kertbérlők tavaly keletkezett problémája – mondta Puskás Tivadar, a város kereszténydemokrata polgármestere sajtótájékoztatóján. Hozzáfűzte: a bérleti díjak nem emelkedtek, a hobbikerteket továbbra is jelképes – évi ötezer forint alatti – díj ellenében művelhetik.

Az érintetteket az önkormányzat levélben fogja megkeresni, amelyben arra kéri őket, hogy legkésőbb február 18-ig személyesen keressék fel az önkormányzati hivatalt, ahol aláírhatják a szerződést – mondta. Hozzáfűzte: a bérleti díjak nem emelkedtek, a hobbikerteket továbbra is jelképes – évi ötezer forint alatti – díj ellenében művelhetik.

A szombathelyi kiskertek ügye tavaly májusban került az érdeklődés középpontjába, miután az akkor hatályba lepett földtörvény kimondta, hogy földhasználati jogot csak a földhivatal által nyilvántartott földművesek vagy mezőgazdasági termelőszövetkezetek szerezhetnek.

Szombathely határában több évtizede vannak olyan, jelenleg önkormányzati tulajdonú területek, amelyeken jelképes bérleti díjért cserébe 200-300 négyszögöl nagyságú hobbikerteket alakítottak ki a város lakótelepein élő, ma már zömmel idős emberek és családjaik.

A bérleti szerződések jelentős része tavaly szeptemberben lejárt, az önkormányzat pedig a jogszabályok értelmében nem hosszabbíthatta volna meg azokat. Ennek ellenére a város közgyűlése két alkalommal is közgyűlési határozatban erősítette meg, hogy a kiskertek bérlőivel fenn kívánja tartani a korábbi megállapodást, keresi a helyzet törvényes megoldását.

Puskás Tivadar, valamint Hende Csaba a térség országgyűlési képviselője és V. Németh Zsolt államtitkár a földművelésügyi miniszterhez fordult, az ügy a kormány elé került, az Országgyűlés pedig az év végén – január elsejei hatállyal – úgy módosította a földforgalmi törvényt, hogy az egy hektárt meg nem haladó területen lehetővé tették az úgynevezett rekreációs célú földhasználatot.

A szombathelyi közgyűlés az új szabályozásnak megfelelően csütörtökön várhatóan határozatban jelöli ki a rekreációs célra bérbe adni kívánt területeket, így egyfajta „rekreációs övezetté” minősítik át azokat a városkörnyéki területeket, ahol a kiskertek vannak

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!