Nyitott és befogadó az új családvédelmi törvény

A családok védelméről szóló sarkalatos törvény nyitott és befogadó, a családon belüli kapcsolatokat írja le – mondta Rétvári Bence az MTI-nek az új jogszabállyal és a család fogalmával kapcsolatban az utóbbi napokban megjelent véleményekre reagálva. Hangsúlyozta: a javaslat középpontjában a gyermek áll, a családnak is a gyermek az alapja. A család úgyis létrejön, ha a szülők házasok, de akkor is létrejön, ha nem házasságban születik a gyermek. 

A KDNP alelnöke kiemelte: a meghatározás a családot megalapozó kapcsolatrendszereket írja le. Ezek lehetnek a leszármazás, a házasság, a családba fogadó gyámság, illetve az örökbefogadás. E belső kapcsolatoknak az összessége alkothatja a családot, mely – mint mondta – így nyilván többféle is lehet. 

A kereszténydemokrata politikus hangsúlyozta: a javaslat középpontjában a gyermek áll, a családnak is a gyermek az alapja. A család úgyis létrejön, ha a szülők házasok, de akkor is létrejön, ha nem házasságban születik a gyermek. Ugyanakkor a tervezet családdefiníciójába ugyanúgy beleférnek a nagyszülőkkel együtt élő többgenerációs családok, mint az egyszülős családok.   

Nem bélyegez meg vagy részesít hátrányban tehát senkit sem a javaslat, mert a gyermek érdekeire koncentrál és nem a szülők közötti viszonyra – fejtette ki a kereszténydemokrata politikus.        

Rétvári Bence kijelentette: nem erőszakos a törvény családfogalma, hiszen akik maguk döntenek úgy, hogy nem akarnak házasságban,
családban élni, azokat akaratuk ellenére nem minősíti családnak a törvény. Sokan vannak, akik úgy gondolkodnak a házasságról és a családról, hogy „nekik nem kell a papír”. Esetükben a sarkalatos jogszabály kerüli „a paternalizmust”, és nem emeli őket a törvény erejénél fogva olyan kategóriákba, amelyekbe szabad döntésükből nem akarnak kerülni. A törvény gyermekközpontú, és tiszteli a felek szabad akaratát
.       

A KDNP alelnöke megjegyezte: a családügyi törvény deklaráltan nem értéksemleges, hiszen „a család az emberi történelemben már a jog és az állam kialakulását megelőzően létrejött önálló közösség, amely erkölcsi alapon nyugszik”.        

A javaslat egyértelműen rögzíti – tette hozzá Rétvári Bence –, hogy a házasság és a család minden más együttélési formánál előnyösebb a társadalom és az állam számára, hiszen ezek stabilabb kapcsolatok, jobban szolgálják a felek személyiségének kiteljesedését és biztonságát, több gyermek vállalására ösztönöznek, illetve biztosabb testi, szellemi közeget jelentenek a felnövő gyerekeknek.    

A családvédelmi törvény általános vitáját pénteken folytatta le a parlament.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!