Orbán Viktor is részvétét fejezte ki a virágvasárnapi terror kopt keresztény áldozatai családjainak

A magyar kormány és személyesen Orbán Viktor miniszterelnök is részvétét fejezte ki az egyiptomi kopt keresztények elleni terrortámadás áldozatai családjának és az egyiptomi elnöknek. A virágvasárnap végrehajtott aljas akciót az Iszlám Állam terrorszervezet vállalta magára.

A magyar kormány mélységesen elítéli az ártatlan és védtelen emberek elleni szélsőséges támadásokat, amelyeket az első elemzések az Iszlám Állam nevű terrorszervezet önkénteseinek tulajdonítanak. Részvétét fejezi ki és együttérzéséről biztosítja az áldozatok családját és hozzátartozóit, közvetlen segítségét ajánl a kopt közösségnek – olvasható az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) által virágvasárnap kiadott közleményben.

Magyarország mély megrendüléssel értesült az egyiptomi kopt közösség ellen elkövetett újabb terrortámadásokról, amelyek a Kairótól északra lévő Tanta városában a virágvasárnapi szentmisén, a Szent György székesegyházban, valamint néhány órával ezelőtt Alexandriában történtek – olvasható az EMMI által kiadott nyilatkozatban

A közlemény felidézi: 2016. december 11-én a kairói Szent Péter templomban elkövetett robbantásban 29-en vesztették életüket, s az akkori felajánlás eredményeként a sérültek közül két kopt asszony utókezelése ma is Magyarországon folyik.

A merényletek kapcsán őszinte részvétét fejezte ki Orbán Viktor miniszterelnök Abdel-Fatah esz-Szíszi egyiptomi elnöknek és II. Tavadrosznak, az egyiptomi kopt ortodox egyház pátriárkájának.

„Ennek a barbár cselekedetnek az volt a nyilvánvaló szándéka, hogy aláássa Egyiptom nemzeti egységét” – áll az egyiptomi államfőnek címzett, angol nyelvű kormányfői levélben.

Orbán Viktor elismerését fejezte ki az államfőnek mindazokért az erőfeszítésekért, amelyeket az egyiptomi emberek – köztük számos keresztény vallású – védelméért tesz a terrorizmussal szemben, és biztosította Magyarország támogatásáról és szolidaritásáról a terrorizmus elleni harcban.

A II. Tavadrosznak küldött levelében a magyar kormányfő hangsúlyozta, hogy a közel-keleti és észak-afrikai keresztény közösségek védelmét a budapesti kormány az egyik legfontosabb prioritásként kezeli. Orbán Viktor felajánlotta, hogy Magyarország szükség esetén most is kész orvosi segítséget nyújtani a rászorulóknak a keresztény templom elleni terrortámadás után.

A legfrissebb hírek szerint a mostani támadásoknak 47 halálos áldozata, és legalább 100 sebesültje van. Egyiptomban az államfő három hónapra rendkívüli állapotot hirdetett.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!