Orbán Viktor a Fidesz-KDNP-viszonyról: „vagy együtt, vagy sehogy"

„Vagy együtt, vagy sehogy" – Orbán Viktor szerint ennek jegyében végzi közös munkáját a két kormánypárt, a Fidesz és a KDNP. „Alpinista" helyzet van a Fidesz és a KDNP között: „ketten lógnak a falon, össze vannak kötve, és az egyik élete a másikén múlik" – fogalmazott a miniszterelnök, a Fidesz elnöke a kormányoldal szövetségeseivel való konzultációsorozat első állomása, Semjén Zsolttal, a KDNP elnökével és a KDNP vezetésével folytatott budapesti tárgyalás után.

„Alpinista" helyzet van a Fidesz és a KDNP között: „ketten lógnak a falon, össze vannak kötve, és az egyik élete a másikén múlik, ha értik egymást, működik, (...) ha azonban nem, akkor mindkettő rosszul, méghozzá cudarul rosszul jár" – fogalmazott a miniszterelnök, a Fidesz elnöke újságírók előtt, a kormányoldal szövetségeseivel való konzultációsorozat első állomása, a KDNP vezetésével folytatott budapesti tárgyalás után. Szerinte mind a Fidesz, mind pedig a KDNP tisztában van ezzel „a történelmi típusú alpinista helyzettel", és bátorító példa is van előttük, a CDU és a CSU együttműködése Németországban.

A legnagyobb rossztól való megszabadulás képessége, a felemelkedés képessége vagy a félelem nélküli életre vonatkozó keresztény tanítás mély alapját adja a kormányzati együttműködésnek – sorolta Orbán Viktor.  Kijelentette: egyetértés van a fideszesek és a kereszténydemokraták között abban, hogy nincs olyan rossz, amelyet ne lehetne jóvá tenni, nincs olyan mély gödör, amelyből ne lehetne kimászni.

A Fidesz és a KDNP közötti együttműködés 1994 óta egyre mélyül – mondta, majd felidézte, hogy 1998 és 2002 között már kormányoztak együtt, és Európának  akkortájt az volt a legkereszténydemokratább jellegű kormánya. 2010-ben pedig az elmúlt húsz év legnagyobb nemzeti egységét hozta létre a pártszövetség – tette hozzá.

A KDNP székházában tartott sajtótájékoztatón a kormányfő elmondta, azt kérte a kereszténydemokratáktól, hogy álljanak ki a méltányos tehermegosztás, a szükséges átszervezések és a középosztály felerősítésének politikája mellett.

A méltányos tehermegosztást keresztény ihletettségű gondolatnak nevezte: „ha válság van, mindenkinek viselnie kell valamit a terhekből, de mindenkinek csak annyi terhet kell elhordoznia, amennyinek az elhordozására képes". A kormánypártok egyetértenek abban, hogy nem szabad visszatérni a 2010 előtti megszorítások politikájához, ugyanis nem megszorításokra van szükség, hanem tehermegosztásra – hangsúlyozta, és egyúttal köszönetet mondott a KDNP-nek, hogy az EU-val folytatott vitákban is támogatta őt.

Az ország átszervezéséről szólva Orbán Viktor úgy fogalmazott: a változások mértéke talán csak az Antall-kormány kezdeményezte, 1990-ben megkezdődött átszervezésekhez hasonlítható.

Arra is kérte Semjén Zsolt KDNP-elnököt, hogy azokat, akik dolgoznak, vállalkoznak, adót fizetnek, gyermeket nevelnek, mindenek felett támogassák, mert ők viszik a hátukon az országot.

Orbán Viktor szólt a szociális adócsökkentésről is, amellyel kapcsolatban úgy fogalmazott: „a kugligolyó elgurult, a bábuknak dőlniük kell", azaz a szociális adócsökkentésnek – a viták ellenére is – meg kell történnie, és a pénzügyletek illetékeiből meg kell teremteni az ehhez szükséges bevételeket.

Közölte azt is, pozitívan fogadta a KDNP-nek a következő két évre vonatkozó megfontolásait.

A miniszterelnök a következő napokban a Fidesz többi választási szövetségesével is találkozik, hogy áttekintsék az elmúlt két évet.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!