Sikeres volt a nemzetiségi választás

Sikeresnek mondható a nemzetiségi önkormányzati választás: az azokon való részvételi arány meghaladta az önkormányzati választásokét, valamint úgy látszik, hogy tisztult a rendszer. Ugyanis 2010-ben 2304, az idén 2041 nemzetiségi önkormányzat alakult – mondta Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár az Országgyűlés magyarországi nemzetiségek bizottságának ülésén.

Az államtitkár elmondása szerint z idei évhez képest nagyságrendileg nem változik a magyarországi nemzetiségi terület költségvetési helyzete 2015-ben a

Soltész Miklós a nemzetiségeket érintő kérdésekről adott tájékoztatójában hangsúlyozta: sikeresnek mondható a nemzetiségi önkormányzati választás: az azokon való részvételi arány meghaladta az önkormányzati választásokét, valamint úgy látszik, hogy tisztult a rendszer. Ugyanis 2010-ben 2304, az idén 2041 nemzetiségi önkormányzat alakult – mutatott rá.

A nemzetiségi stratégiáról szólva Soltész Miklós elmondta, hogy az nagyrészt elkészült, de véglegesítés előtt még szeretnék megvárni az oktatási, köznevelési és a felsőoktatási területeken várható változásokat. Mint mondta, a várakozást az indokolja, hogy a nemzetiségeket sok tekintetben érintik az oktatási területek.

Soltész Miklós kijelentette: fontosnak tartja a nemzetiségi nyelvhasználat erősítését a köznevelésben.

Deák Imre nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár a nemzetiségi önkormányzati képviselőkre vonatkozó összeférhetetlenségi szabályok kapcsán arról beszélt, hogy a tárca szerint a szabályozás szigorúságát felesleges fenntartani.

Kifejtette, a jelenlegi szabályozás szerint egy nemzetiségi önkormányzati képviselő nem lehet kormánytisztviselő vagy köztisztviselő olyan államigazgatási szervnél, amelynek hatáskörébe tartozik az adott önkormányzat, azaz országos nemzetiségi önkormányzati képviselő nem lehet kormánytisztviselő vagy köztisztviselő központi államigazgatási szervnél.

Deák Imre közölte, arra a megállapításra jutottak, hogy ez egy speciális helyzet, és szükségtelen a szigorú szabályozás. Jelenleg is folyik a jogszabály vizsgálata – fűzte hozzá.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!