Simicskó István: Modernizálni kell a honvédséget

Fejleszteni kell a Magyar Honvédséget, új, modern eszközökre van szükségünk − jelentette ki Simicskó István honvédelmi miniszter, a KDNP alelnöke március 24-én az MH 86. Szolnok Helikopter Bázison.

Pénteken az MH 86. Szolnok Helikopter Bázison bemutatkozott a Magyar Honvédség két új kiképző repülőgépe, átadták a JTAC-szimulátort, valamint megünnepelték az ejtőernyősök napját.

Március 24-én megérkezett Csehországból az MH 86. Szolnok Helikopter Bázisra az a két Zlin Z−242L típusú repülőgép, amelyek a jelenleg rendszerben lévő Jak−52-es kiképzőgépeket váltják majd. A gépek érkezése alkalmából rendezett ünnepségen a honvédelmi miniszter úgy fogalmazott, dönteni kellett arról, érdemes-e felújítani az ’50-es, ’60-as évek technikai eszközeit. „A technológia gyorsan változik. (...) Modernizációra van szükség. Fejleszteni kell a Magyar Honvédséget és annak minden képességét, amelyre szükségünk lesz a jövőben is. Új és modern eszközökre van szükségünk” – mondta Simicskó István.

A most átvett repülőket a közeljövőben további két Zlin Z−143LSi típusú kiképzőgép követi. Pavel Hajla, a Zlin Aircraft cég repülésirányítója és oktatója a honvedelem.hu kérdésére válaszolva ismertette a két típus főbb jellemzőit. Mint fogalmazott: alapvetően mind a 143-as, mind a 242-es kiképzőgépnek számít. A leglátványosabb különbség az, hogy a 143-as típus négyüléses és ezáltal valamivel erősebb hajtóművel rendelkezik. Emellett a 242-es alkalmas éjszakai, műszeres repülések gyakorlására is. Azt is hozzátette, hogy a pilóták általában azért szeretik ezeket a gépeket, mert felhasználásuk skálája igen széles: a kiképző- és gyakorlórepüléseken túl akár akrobatikus manőverek végrehajtására is alkalmasak. 

A 242-esek a csehországi Zlin Aircraft vállalat otrokovicei gyárából érkeztek Szolnokra. Nemzetközi törvények miatt a gépeket a cég cseh pilótái repülték át hazai állomáshelyükre, magyar pilóták kíséretében. Egyikük, Tóth Máté százados a leszállást követően azt jelentette dr. Simicskó Istvánnak, hogy a gépek probléma nélkül megérkeztek Magyarországra. 

A gépek leszállását megelőzően Simicskó István és Donald R. Baker ezredes, az Amerikai Egyesült Államok véderőattaséja átadták a bázis legújabb kiképzéstechnikai eszközét, az úgynevezett JTAC-, azaz előretolt repülésirányító szimulátort. „Fontos és nagy dolog az életünkben az, hogy az Amerikai Egyesült Államok egy nagyon komoly ajándékot adott Szolnoknak, az itt szolgálatot teljesítő katonáinknak. Ez az ajándék, ami másfél milliárd forint értékű, egy szimulátor. Egyedülálló képesség ez, (...) büszkék vagyunk rá, és azt hiszem, hogy a magyar katonáink eredményességét, biztonságát szolgálja a különböző műveletekben, hogy minél hatékonyabban helytállhassanak és nagyobb pontossággal végezzék el a rájuk bízott feladatot” – mondta az átadás alkalmából a honvédelmi miniszter.

Nem véletlen, hogy mind a repülőgépek érkezése, mind a szimulátor átadása március 24-én történt meg, hiszen ezen a napon ünnepelték Szolnokon az ejtőernyősök napját. E különleges fegyvernem nagy és büszke múltra tekint vissza a magyar hadtörténelemben. Az egykori és mai ejtőernyősök dr. Simicskó István honvédelmi miniszterrel, dr. Benkő Tibor vezérezredessel, Honvéd Vezérkar főnökkel, valamint dr. Orosz Zoltán altábornaggyal, Honvéd Vezérkar főnökhelyettessel közösen emlékeztek meg a magyar katonai ejtőernyőzés hősi halottjairól. „Fontos, hogy kifejezzük a tiszteletünket a magyar katonák iránt, akik szolgálták a hazát és példát mutattak. Meg kell emlékezzünk azokról az ejtőernyős hősökről, akik életüket adták szolgálatteljesítés közben a hazánkért. Arról a 62 kiváló emberről, akik az ejtőernyőzés elmúlt 99 éve során életüket áldozták Magyarországért” –fogalmazott Simicskó István.

Az ünnepség részeként harminc ejtőernyős ugrott ki egy An−26-os szállítógépből és egy Mi−8-as szállítóhelikopterből.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!