Soltész Miklós: 40 százalékkal emelkedett a hazai nemzetiségek támogatása

Példamutató az együttműködés Magyarország és Szlovénia között a nemzetiségi politikában – hangoztatta az Emmi egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára, miután szlovén nemzetiségi vezetőkkel találkozott Szentgotthárdon. Soltész Miklós kiemelte: idén 40 százalékkal emelkedett az a költségvetési forrás, amelyből a hazánkban élő tizenhárom nemzetiség, köztük a szlovének támogatásban részesülnek.

Ezen belül egy 450 millió forintos keretet is elkülönítettek, amelyet az országos nemzetiségi önkormányzatok - a pályázati lehetőségeken túl - saját döntésük alapján használhatnak fel. Hozzáfűzte: ez az összeg a szlovén nemzetiség esetében ebben az évben 12-16 millió forintot jelenthet, amelyet akár a rövidesen induló uniós programok önrészeként is felhasználhatnak.

Soltész Miklós, aki Felsőszölnökön és Apátisvánfalván működő szlovén nemzetiség általános iskolába is ellátogatott, sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: az anyanyelv elsajátítása és ápolása miatt fontosnak tartja azt a többlet támogatást, amit a nemzetiségi iskoláknak nyújtanak, még akkor is ha ezek alacsony osztálylétszámokkal működnek. Szólt arról is, szintén fontos, hogy a nemzetiségi közösségekben saját nyelvükön tudják gyakorolni a hitüket a családok.

Az államtitkár szavai szerint - aki szlovén kulturális és információs központban felkereste a helyi szlovén rádió és a Porabje szlovén nemzetiségi hetilap szerkesztőségét is - az anyagi támogatások folyamatossága azért is fontos, hogy a kulturális élet finanszírozása mellett ezeket a médiumokat fenn tudják tartani.

Hírnök József, a Magyarországi Szlovének Szövetségének elnöke az MTI-nek elmondta: szeretnék felújítani a szentgotthárdi Szlovén Kulturális és Információs Központ épületét, ami számításuk szerint 30 millió forintba kerülne. Elmondása szerint a felújítás finanszírozásának támogatására ígéretet kaptak a szlovén kormánytól, de szeretnék ha költségekhez a magyar állam is hozzájárulna.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!