A szabadság élményét meg kell élni minden nap

1956 kettős üzenete a szabadságszeretet és a bátorság, és ezt továbbadva az utódoknak megvalósulhat egy kicsi abból, amiért az 56-osok küzdöttek – mondta a nemzeti ünnep alkalmából tartott nagymarosi megemlékezésen Harrach Péter. A politikus Nemeskürty Istvánt idézve beszédében hangsúlyozta: a népet semmiféle józan megfontolás nem vezette, a nemzet hosszú idő után először kezébe akarta venni a saját sorsát.

A KDNP frakcióvezetője, a térség országgyűlési képviselője – a jelenlévő nagymarosi '56-osokat külön köszöntve – ünnepi beszédében hangsúlyozta: 1956. október 23. egy győztes forradalom ünnepe.

Ezeknek a napoknak a történelmi jelentősége - amellett, hogy az első rést ütötte a kommunizmus páncélján - az, hogy belevésődött a nemzet tudatába és a magyarság identitásának részévé vált. Fontosak az ilyen emlékezések, mert a fiatalok számára közvetítik ezt az üzenetet – emelte ki. 

A politikus Nemeskürty Istvánt idézve egyebek mellett azt mondta: a népet semmiféle józan megfontolás nem vezette, a nemzet hosszú idő után először kezébe akarta venni a saját sorsát.

Harrach Péter hozzátette: a forradalmár nem mérlegel, hanem elkezdi, bátran csinálja - még akkor is, ha ott van a lehetőség, hogy rosszul végződik –, mert kitör belőle a szabadságvágy. A szabadság élményét meg kell élni minden nap, és bátorság kell sokszor az igazság kimondásához is – fogalmazott a politikus. 

Petrovics László (független) polgármester egyebek mellett arról szólt, hogy az apák és a nagyapák nemzedéke olyan zsarnoki rendszer ellen kelt fel 1956-ban, amely elvette tőlük még a gondolkodás szabadságát is. Szüleink, nagyszüleink ajándékát nem szabad hagyni elveszni! – hívta fel a figyelmet.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!