A szociális munkában is nagy szükség van az egyházakra és a civilekre

A szociális munkában és a gyermekvédelemben, miként az elmúlt években, a következő időszakban is nagyon nagy szükség lesz mind az egyházi, mind a civil fenntartók munkájára, hiszen vagy olyan feladatokat vállaltak át, amelyekre nem volt erejük az állami és önkormányzati fenntartóknak, vagy hiányt pótoltak – mondta az egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár kedden, Siófokon.

Soltész Miklós a Szociális Igazgatók és Szakemberek Magyarországi Egyesülete (SZIME) XVI. konferenciáján, a mintegy háromszázötven résztvevő előtt tartott előadásában az ágazat támogatását ígérte, függetlenül attól, hogy ki a fenntartó. Felidézte, hogy az elmúlt négy évben (szociális és családügyért felelős államtitkárként) sorra járta a megyéket és több mint kétszáz intézményben tájékozódott.
 
Az ott látottak alapján az államtitkár köszönetet mondott a szociális ellátásban dolgozóknak, az elért eredményeket pedig a közös munka sikereként értékelte. Példaként említette a bérpótlékot – amely szavai szerint „egy kis lépés volt", de fontosnak nevezte, hogy ebben a kisegítő dolgozók is részesülnek –, valamint azt, hogy az elmúlt négy évben 25-30 milliárd forintot tudtak intézményfelújításra fordítani.
 
Büszke arra, hogy az első két évben meg tudták menteni az ellátórendszert, nem kellett bezárni intézményeket, megállították az előző időszakot jellemző leszakadást, a nomatívacsökkenést, és egy idő után, ha nem is nagymértékben, de el tudtak érni valamilyen kedvező változást – mondta az államtitkár.
 
A pécsi székhelyű SZIME legnagyobb, évente megrendezett háromnapos konferenciáján a szakemberek arra szeretnének választ kapni, hogy mire számíthat a szociális intézményrendszer, milyen jövőképet vázolnak fel a kormányzat képviselői.
 
Kocsis József, az egyesület elnöke hétfőn, a szakmai fórum nyitónapján az MTI-nek az mondta: „azt várjuk, hogy stabilizálódjon az ellátórendszer helyzete, lehessen hosszú távon tervezni, legyen kiszámítható és kiegyensúlyozott". Kiemelte: amit a szociális és gyermekvédelmi rendszerben dolgozó mintegy 90 ezer szakember nagyon vár, az az ágazati bérfejlesztés, az ágazati életpályamodell bevezetése, amelynek előkészítésében az egyesület is részt vett.
Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!