Több mint 153 milliárd jut a pedagógus életpálya-modellre

Több mint 153 milliárd forint többlettámogatással számolhat a köznevelés a pedagógus életpálya-modell bevezetésének első teljes évében, 2014-ben – egyebek között ezt tartalmazza a jövő évi büdzsé tervezete, amelyet Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter nyújtott be. Új tételként lépett be a hit- és erkölcstan oktatásának finanszírozása is. A tervezet mintegy 160 ezer pedagógus számára, összesen 153,4 milliárd forint többletkiadást javasol a köznevelés ágazatba.
 

A tervezet rögzíti azt is: az új köznevelési rendszer végrehajtása érdekében 2013 októberétől alapvető változás történik a nem állami- és nem önkormányzati feladatellátás finanszírozása területén. Az állami- és önkormányzati intézményrendszerrel valóban azonos pénzügyi feltételek megteremtése érdekében a korábbi – sok vitát kiváltó – pénzellátási gyakorlatot átlagbéralapú finanszírozás váltja fel, amit az egyházak és a nemzetiségi
önkormányzatok számára további működési támogatás egészít ki. A javaslat a 2014-es évre  az egyes támogatási formák szerint tartalmazza a jogosultakat megillető fajlagos értékeket, azok felhasználásának és elszámolásának szabályait.

485 milliárdot különítettek el

A köznevelés területén feladatellátásra összesen mintegy 485 milliárd forintot különítettek el. Az átlagbér alapú támogatást intézménytípusonként határozzák meg, és összege fedezi a nevelési-oktatási intézményekben, valamint a pedagógiai szakszolgálatokban dolgozó pedagógusok és a nevelő- és oktatómunkát közvetlenül segítő alkalmazottak illetményét, munkabérét és ezek járulékait számított átlagbér formájában.

Az átlagbér alapú támogatásnál a vezető pedagógusok és beosztott pedagógusok létszámát a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK) által fenntartott nevelési-oktatási intézmények tanulólétszámához viszonyított tényleges pedagóguslétszám alapján, a nevelő- és oktatómunkát közvetlenül segítők létszámát a kormányrendeletben meghatározottak szerint, a tanulólétszám függvényében intézménytípusonként határozzák meg.

A nemzetiségi önkormányzatok kiegészítő támogatást is kaphatnak

A nemzetiségi önkormányzatok és a bevett egyházak előzőeken túl jogosultak a tanév zavartalan lebonyolítása érdekében átmeneti kiegészítő támogatásra is. E támogatás 2014 januártól szeptemberig tartó időszakra szól. Az elszámolása kétlépcsős: az első ütem a tárgyévet követő januárban, a gyerek, tanuló létszám alapján történik, a második ütem pedig a zárszámadáshoz kapcsolódik.

A javaslat 2014-re - mint az új finanszírozási rendszer első teljes évére – a támogatások éves szintű megállapítását tartalmazza, külön megjelölve a bértámogatások esetén 2014/2015 tanév indításához kapcsolódóan a pedagógusok illetmény-előmeneteli rendszerében a további 10 százalékos emelkedést. A javaslat a finanszírozott pedagóguslétszámmal összefüggésben általános iskolában 11,8 tanulónként 1 pedagógust; gimnáziumban – beleértve a hat és nyolc évfolyammal működő gimnáziumokat is - 12,5 tanulónként 1 pedagógust; szakiskolákban, nem szakképzési évfolyamon 11,3 tanulónként 1 pedagógust; szakiskolában, kizárólag szakképzési évfolyamon pedig 15,9 tanulónként 1 pedagógust határoz meg. A szakközépiskolában, nem szakképzési évfolyamon 11,1 tanulónként 1 pedagógust; szakközépiskolában, kizárólag szakképzési évfolyamon pedig 14,7 tanulónként 1 pedagógust rögzít.

Hit- és erkölcstanoktatáshoz is igényelhető a tankönyvtámogatás

A javaslat kitér arra, hogy a bevett egyház az állami iskolában általa szervezett hit- és erkölcstanoktatáshoz kapcsolódóan tankönyvtámogatásra jogosult.

A tankönyvtámogatást a bevett egyház a hit- és erkölcstan-oktatásban résztvevő tanulók után veheti igénybe, ha ahhoz olyan tankönyvet alkalmaz, amely a hivatalos tankönyvjegyzéken szerepel. A támogatást a köznevelésért felelős miniszter utalványozása alapján 2014. augusztus 25-éig folyósítja a kincstár. A tankönyvtámogatás fajlagos összege az 1-2. évfolyamon 980 forint/tanuló, az 5-6. évfolyamon 1270 forint/tanuló, a hat évfolyammal működő gimnáziumokban a 7-8. évfolyamon 1580 forint/tanuló.

A bevett egyház az állami iskolában általa szervezett hit- és erkölcstan-oktatásra tekintettel további átlagbér alapú támogatásra is jogosult. Mint írták: a támogatás szempontjából elismert számított pedagógus létszámot két tizedes jegyre kell megállapítani a hit- és erkölcstan-oktatásban részt vevő tanulók 8 fős csoportja után heti 24 teljesített tanórával számolva. A tanulók számának meghatározása a 2013. október 1-jei statisztikai létszám alapján történik.

A támogatás összege január-szeptember hónapokra havonta 319 200 forint, október-december hónapokra 330 300 forint havonta, ami a főiskolai végzettségű Pedagógus I. kategóriába sorolt pedagógus bruttó átlagbére és járuléka. Az oktatásért felelős miniszter a kis létszámú csoportokban szervezhető hit-és erkölcstanoktatáshoz az általa vezetett minisztérium költségvetési fejezetébe tartozó előirányzat terhére további támogatást nyújthat.

A hit és erkölcstan oktatására a büdzsé tervezete 1,12 milliárdot irányoz elő. A kis létszámú hit- és erkölcstan oktatás kiegészítő támogatása 400 millióval szerepel. Szakmai, tanügy-igazgatási informatikai feladatok támogatása 1 milliárd forint áll rendelkezésre.   

Kiválósági programra 10 milliárd

Az egyetemek-főiskolák bevételei oldalán 283,6 milliárd forint szerepel, a támogatási soron 136,68 milliárd forint. Az Oktatási Hivatal támogatása 2,4 milliárd, az Oktatásfejlesztő és Kutatóintézet 882 milliót kapna a tervek szerint.

A felsőoktatásban kiválósági program az idei évhez hasonlóan mintegy 10 milliárd áll rendelkezésre. A Felsőoktatási Struktúra Átalakítási Alap 11 milliárdos kerettel szerepel. A határon túli magyar felsőoktatási intézmények támogatására 250 millió forintot irányoztak elő.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!