Újabb lobogókat vontak fel Kézdivásárhelyen

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes jelenlétében vontak fel újabb nagy méretű székely zászlókat a székelyföldi Kézdivásárhely egykori katonaneveldéje előtti téren. Semjén Zsolt hangsúlyozta: Magyarország azt az autonómiakoncepciót fogja támogatni, amit az erdélyi magyarság megalkot magának. A zászlófelvonásra azt követően került sor, hogy Kovászna megye prefektusa bíróságon támadta meg a rendezvényre kibocsátott városházi engedélyt és ezzel fefüggesztette az engedély hatályát.

Kézdivásárhely polgármestere újabb engedélyt bocsátott ki a rendezvény megtartására - tudta meg az MTI a városháza szóvivőjétől.

Semjén Zsolt a zászlófelvonási ünnepségen románul is megköszönte Kovászna megye prefektusának az országos reklámot. Kijelentette: az Európai Unióban nincs precedens arra, hogy egy nemzeti közösséget korlátozzanak szimbólumai használatában. Hozzátette, hogy Magyarországon a román közösség olyan szimbólumokat használ, amilyeneket akar, és oda tűzi ki azokat, ahová akarja.

Semjén Zsolt azt is elmondta, Magyarország azt az autonómiakoncepciót fogja támogatni, amit az erdélyi magyarság megalkot magának.   

Bokor Tibor, Kézdivásárhely RMDSZ-színekben megválasztott polgármestere beszédében elmondta, a furfangos eszű székelyeknek meg lehet tiltani valamit, de nem érdemes. Hozzátette: annyiszor vonnak fel újabb zászlókat, ahányszor szükség lesz rá. „A zászlók újra lobognak, jelzik, hogy a székelyek kiállnak a jogaikért” – jelentette ki a polgármester.

A zászlófelvonás mintegy ezer résztvevő előtt zajlott. Korábban a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) aktivistái 500 kis zászlót osztottak ki a tömegben.

Kézdivásárhelyen 2013 március 15-én is Semjén Zsolt jelenlétében vontak fel nagy méretű székely zászlókat a város főterén álló Gábor Áron-szobor melletti zászlórudakra. A zászlókat május 30-án a polgármester eltávolíttatta, miután a Brassói Táblabíróság jogerős ítéletben rendelte azt el. Tiltakozásképpen a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom aktivistái 50 székely zászlót tűztek ki a város főterén álló épületekre.

Bokor Tibor polgármester már májusban közölte, hogy új helyszínen, a város főterétől mintegy száz méterre, az egykori katonanevelde elé állítják fel a zászlórudakat, vonják fel a zászlókat.

Szombatra virradóra a Gábor Áron szobor mellett is újabb zászló jelent meg. Ismeretlenek egy piros-fehér-zöldre festett zászlórudat állítottak fel, amelyre nagy méretű székely zászlót vontak fel.    

A 18 ezer lakosú Kovászna megyei város lakosságának 91 százaléka vallotta magát magyarnak a legutóbbi népszámláláson.

Fogadj örökbeegy keresztet!

Országos akciónk célja az utak mentén, a települések közterületein álló keresztek megmentése, felújítása és állaguk megóvása az utókor számára.

Ha Ön is szeretne részt venni az akcióban, az alábbi gombra kattintva tájékozódhat a Fogadj örökbe egy keresztet! program részleteiről!

Hosszúhetény
Hernádkércs
Bárdudvarnok
Sopron
Sopron
Sopron
Kisirtáspuszta
Magyarszerdahely külterület
Felsőörs
Lőrinci
Újnéppuszta külterület

Kérdése van? Írjon nekünk!

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Küldjön üzenetet munkatársainknak az alábbi lehetőségre kattintva!
Készséggel állunk rendelkezésére!