Szabadvasárnap

 • „Az ellenzék és a kormány közötti antagonisztikus ellentét kóros jelenség, és a haza kárára van. Érdemes azt figyelni, hogy az ellenzék miként vonul ki minden olyan egyeztetésből, amelynek célja a közös vélemény kialakítása. Ez árt az országnak, de szerencsére, amint a közvélemény-kutatások tíz éve mutatják, árt az árokásóknak is" – Surján László a Magyar Hírlapban megjelent írása.

 • A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) szerint a szakszervezetek és a munkaadók közötti egyezségre és a munka törvénykönyve módosítására van szükség a szabad vasárnap megszüntetése miatt kialakult helyzet kezelése érdekében - mondta Harrach Péter, a kisebbik kormánypárt frakcióvezetője hétfői budapesti sajtótájékoztatón, miután egyeztetett a Kereskedelmi Alkalmazottak Szövetségével, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetével, és a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetséggel.

 • A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) szerint a szakszervezetek és a munkaadók közötti egyezségre és a munka törvénykönyve módosítására van szükség a szabad vasárnap megszüntetése miatt kialakult helyzet kezelése érdekében – mondta Harrach Péter, a kisebbik kormánypárt frakcióvezetője hétfői budapesti sajtótájékoztatón, miután egyeztetett a Kereskedelmi Alkalmazottak Szövetségével, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetével, és a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetséggel.

 • Elvi kérdés számunkra a szabad vasárnap, de elfogadom a kormány szempontjait, hogy a gyakorlati politikai cselekvés, vagy bizonyos marketingcélok érvényesülése olykor előnyt élvezhet – mondta a PestiSrácok.hu-nak adott interjúban Harrach Péter, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) frakcióvezetője. Hozzátette: ha már sokaknak ismét vasárnap is dolgoznia kell, pártja világos követelése, hogy komoly bérpótlékkal kompenzálják az erre kényszerülő embereket.

 • Varga Mihály jelentése a kormány részére a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló 2014. évi CII. törvény hatásairól. A  szabályozás célja az, hogy segítse a munkavállalók  testi  és  lelki egészségének  megőrzését,  továbbá  megfelelő pihenőidőt biztosítson számukra, a családi közösségek megtartóerejét erősítve.

 • A vasárnapi pihenőnap bevezetésének legfőbb célja a kereskedelemben dolgozók érdekeinek védelme volt, és a sajtóban megjelent állításokkal ellentétben nem a multinacionális cégek háttérbe szorítása – közölte Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államtitkára hétfőn az MTI-vel. Az államtitkár szerint felesleges ismét a pihenőnap negatív hatásaival riogatni a közvéleményt, ugyanis a számok egyértelmű növekedést mutatnak, az intézkedés nem okozott károkat a kiskereskedelemben.

 • Két éve folyamatosan bővül a kiskereskedelem, júniusban több mint 6 százalékkal növekedett az ágazat az egy évvel korábbihoz képest, de az első féléves adatok is hasonló mértékű emelkedést mutatnak. Az online pénztárgépek adatai szintén alátámasztják, hogy a forgalomnövekedés a vasárnapi pihenőnap bevezetése után is folytatódott – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az MTI-vel hétfőn.

 • Már most vasárnap sem nyithatnak ki  a benzinkutak területén működő olyan üzletek, amelyek nem árulnak üzemanyagot, ahogy a kis- és nagykereskedelmi tevékenységet azonos helyen és időben folytatók sem, miután a legutóbbi Magyar Közlönyben megjelent és azóta hatályba is lépett az erről szóló törvénymódosítás. A jogszabály szerint azokra az üzemanyagtöltő állomások területén működő üzletekre is vonatkozik a vasárnapi munkavégzés tilalma, amelyek nem értékesítenek üzemanyagot.

 • A világörökségi területekre is kiterjeszti a vasárnapi munkavégzés tilalmát a kereskedelemben a kormány az Országgyűlés elé kedden beterjesztett törvényjavaslatban. A javaslat indoklása szerint a beérkezett észrevételek alapján megállapítható, hogy a törvény szövege elvi alapon nem indokolható különbséget tesz a vasárnapi munkavégzés tilalma szempontjából a világörökségi és a nem világörökségi területen található üzletek között.

 • Lázár János szerint szerint minden olyan lépést érdemes támogatni, amely csökkenti azok számát, akiknek vasárnap dolgozniuk kell. Magyarországon 4 millióan dolgoznak, és közülük egymillió vasárnap is – írta a Népszabadság. Harrach Péter szerint két hónap múlva érdemes áttekinteni a vasárnapi zárva tartásról hozott intézkedés hatását, és egy kormányrendeletben további „megfelelő kivételeket még be kell venni a rendszerbe".

 • Két hónap múlva át kell tekinteni a tapasztalatokat, és egy kormányrendeletben további „megfelelő kivételeket még be kell venni a rendszerbe”, hogy az üdülőhelyeken vasárnap is nyitva legyenek az üzletek – mondta a vasárnapi zárva tartásról a Népszabadságnak Harrach Péter. Álláspontja szerint a fő szabálynak akkor is annak kell lennie, hogy nem dolgoztatunk embereket az egyetlen közös pihenőnapon. Sőt, előbb-utóbb, ha a gazdaság erre már lehetőséget biztosít, általánossá tesszük a szabad vasárnap kiterjesztését.

 • A kormány célja, hogy a kiskereskedőket előnyben részesítse a nagy áruházláncokkal szemben – így reagált a Fidesz az MSZP és a DK a boltok vasárnapi zárva tartásáról tartott sajtótájékoztatóira. A Fidesz közleményében kiemelte: az új törvény a kiskereskedelemben dolgozóknak több pihenést és vasárnapi munkavégzés esetén több fizetést garantál, mindemellett hozzájárul a vendéglátóipar, a turisztikai, a sport- és szabadidős szolgáltatások bővüléséhez.

 • A Nemzetgazdasági Minisztériumnak nincs tudomása arról, hogy elemzés született volna a vasárnapi pihenőnap lehetséges következményeiről a minisztérium megbízásából. Az NGM pénteki, az MTI-nek eljuttatott közleményében azt is megjegyezte: a minisztérium illetékesei megdöbbenéssel értesültek arról, hogy a sajtóban megjelent hírek szerint kiszivárogtak egy hatástanulmány részletei a vasárnapi pihenőnap lehetséges következményeiről. Az NGM egyben hiteltelennek nevezte a sajtóban megjelent - a minisztérium számára ismeretlen - tanulmány megállapításait és kockázati elemeit.

 • Nem hatástanulmány készült a Nemzetgazdasági Minisztériumban a vasárnapi zárva tartással kapcsolatban, hanem összegezték az eddigi számokat és ebből vontak le következtetéseket. A vasárnapi zárva tartás a munkavállalók számára előnyt jelent – mondta Rétvári Bence, a Kereszténydemokrata Néppárt alelnöke az ATV Egyenes Beszéd című műsorában.

 • A nemzetközi gyakorlattal összeegyeztethetőnek tartja az üzletek nyitva tartását szabályozó a március 15-én életbe lépő új kiskereskedelmi törvényt a Spar Magyarország Kereskedelmi Kft., a Spar Ausztria leányvállalata – közölte a társaság pénteken. Mint írják: az értékesítőhelyek nyitva tartásának korlátozása a munkavállalók érdekében európai uniós viszonylatban is elterjedt gyakorlat.

 • A plázák is hosszabb nyitvatartási idővel reagálnak a vasárnapi pihenőnapot előíró jogszabályra. A Magyar Bevásárlóközpontok Szövetsége főtitkára, Balatoni Judit a Napi Gazdaságnak elmondta: a plázák jelentős többsége egyébként nyitva fog tartani vasárnap is, várhatóan csak azok lesznek zárva, amelyekben nem működik mozi, ilyen pedig nagyon kevés van az országban.

 • A szabad vasárnap új lehetőséget teremt a turizmusban, és a szabadidőiparban: fellendítheti a turisztikai szolgáltatók forgalmát – hívta fel a figyelmet a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) turizmusért felelős helyettes államtitkára több érintett intézménnyel, szervezettel tartott közös sajtótájékoztatóján kedden Budapesten.

 • Elutasította, és nem terjeszti a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elé a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke Gaskó Istvánnak és Demján Sándornak a vasárnapi pihenőnappal kapcsolatos országos népszavazási kérdéseinek aláírásgyűjtő íveit, mivel az Összefogás Párt elnöke már benyújtott egy azonos tárgyú kérdést, és abban még nem született jogerős döntés.

 • Az Auchan Magyarország Kft. 19 áruházat és 16 töltőállomást üzemeltet Magyarországon, bezárást nem tervez – közölte a társaság az MTI megkeresésére. Várakozásaik szerint a vasárnapi zárva tartás miatt az aznap kieső forgalom a hét többi napján részben eloszlik. A CBA korábbi közlése szerint a vasárnapi zárva tartás miatt nem lesz forgalomcsökkenés, de a Coop és Reál üzletláncok vezetői sem számítanak forgalomvisszaesésre.

 • Bár az ügyfelek online megrendelhetik a számukra szükséges termékeket, azok kiszállítása  22 és 6 óra között, valamint munkaszüneti és vasárnapi napokon nem történhet meg – erősítette meg az MTI érdeklődésére kedden a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM). A törvény hatálya kiterjed az online áruházak nyitva tartására is, miszerint az üzletek vasárnap és munkaszüneti napokon zárva tartanak.

 • A magyar emberek sikere és nem a KDNP-é a vasárnapi pihenőnapról szóló törvény elfogadása – értékelt Harrach Péter, a Kereszténydemokrata Néppárt frakcióvezetője keddi budapesti sajtótájékoztatón a parlamenti döntés után. A javaslatot jegyző kisebbik kormánypárt frakcióvezetője kiemelte: a most elfogadott jogszabály lényege, hogy szeretnék, ha mindenkire érvényes lenne, hogy vasárnap ne lehessen senkit munkára kényszeríteni.

 • Megszavazta a parlament kedden a vasárnapi pihenőnap bevezetését, így jövő március 15-étől a hét utolsó napján nem lehet majd dolgoztatni a kereskedelemben. A KDNP szabad vasárnap néven ismert javaslatát 119 igen szavazattal, 40 nem ellenében, 25 tartózkodás mellett fogadták el a képviselők. A törvény célja, hogy a munkavállalók minél szélesebb rétege számára biztosítson legalább heti egy fix szabadnapot, a vasárnapot, amit a családok együtt tölthetnek.