Szabadvasárnap

 • A Nemzetgazdasági Minisztériumnak nincs tudomása arról, hogy elemzés született volna a vasárnapi pihenőnap lehetséges következményeiről a minisztérium megbízásából. Az NGM pénteki, az MTI-nek eljuttatott közleményében azt is megjegyezte: a minisztérium illetékesei megdöbbenéssel értesültek arról, hogy a sajtóban megjelent hírek szerint kiszivárogtak egy hatástanulmány részletei a vasárnapi pihenőnap lehetséges következményeiről. Az NGM egyben hiteltelennek nevezte a sajtóban megjelent - a minisztérium számára ismeretlen - tanulmány megállapításait és kockázati elemeit.

 • A nemzetközi gyakorlattal összeegyeztethetőnek tartja az üzletek nyitva tartását szabályozó a március 15-én életbe lépő új kiskereskedelmi törvényt a Spar Magyarország Kereskedelmi Kft., a Spar Ausztria leányvállalata – közölte a társaság pénteken. Mint írják: az értékesítőhelyek nyitva tartásának korlátozása a munkavállalók érdekében európai uniós viszonylatban is elterjedt gyakorlat.

 • A plázák is hosszabb nyitvatartási idővel reagálnak a vasárnapi pihenőnapot előíró jogszabályra. A Magyar Bevásárlóközpontok Szövetsége főtitkára, Balatoni Judit a Napi Gazdaságnak elmondta: a plázák jelentős többsége egyébként nyitva fog tartani vasárnap is, várhatóan csak azok lesznek zárva, amelyekben nem működik mozi, ilyen pedig nagyon kevés van az országban.

 • A szabad vasárnap új lehetőséget teremt a turizmusban, és a szabadidőiparban: fellendítheti a turisztikai szolgáltatók forgalmát – hívta fel a figyelmet a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) turizmusért felelős helyettes államtitkára több érintett intézménnyel, szervezettel tartott közös sajtótájékoztatóján kedden Budapesten.

 • Elutasította, és nem terjeszti a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elé a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke Gaskó Istvánnak és Demján Sándornak a vasárnapi pihenőnappal kapcsolatos országos népszavazási kérdéseinek aláírásgyűjtő íveit, mivel az Összefogás Párt elnöke már benyújtott egy azonos tárgyú kérdést, és abban még nem született jogerős döntés.

 • Az Auchan Magyarország Kft. 19 áruházat és 16 töltőállomást üzemeltet Magyarországon, bezárást nem tervez – közölte a társaság az MTI megkeresésére. Várakozásaik szerint a vasárnapi zárva tartás miatt az aznap kieső forgalom a hét többi napján részben eloszlik. A CBA korábbi közlése szerint a vasárnapi zárva tartás miatt nem lesz forgalomcsökkenés, de a Coop és Reál üzletláncok vezetői sem számítanak forgalomvisszaesésre.

 • Bár az ügyfelek online megrendelhetik a számukra szükséges termékeket, azok kiszállítása  22 és 6 óra között, valamint munkaszüneti és vasárnapi napokon nem történhet meg – erősítette meg az MTI érdeklődésére kedden a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM). A törvény hatálya kiterjed az online áruházak nyitva tartására is, miszerint az üzletek vasárnap és munkaszüneti napokon zárva tartanak.

 • A magyar emberek sikere és nem a KDNP-é a vasárnapi pihenőnapról szóló törvény elfogadása – értékelt Harrach Péter, a Kereszténydemokrata Néppárt frakcióvezetője keddi budapesti sajtótájékoztatón a parlamenti döntés után. A javaslatot jegyző kisebbik kormánypárt frakcióvezetője kiemelte: a most elfogadott jogszabály lényege, hogy szeretnék, ha mindenkire érvényes lenne, hogy vasárnap ne lehessen senkit munkára kényszeríteni.

 • Megszavazta a parlament kedden a vasárnapi pihenőnap bevezetését, így jövő március 15-étől a hét utolsó napján nem lehet majd dolgoztatni a kereskedelemben. A KDNP szabad vasárnap néven ismert javaslatát 119 igen szavazattal, 40 nem ellenében, 25 tartózkodás mellett fogadták el a képviselők. A törvény célja, hogy a munkavállalók minél szélesebb rétege számára biztosítson legalább heti egy fix szabadnapot, a vasárnapot, amit a családok együtt tölthetnek.

 • A vasárnapi pihenőnapról szólva Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője hétfői sajtótájékoztatóján elmondta, hogy képviselőcsoportja támogatja a vasárnapi munkavégzés tilalmára vonatkozó KDNP-s javaslatot, kezdeményezik ugyanakkor, hogy akit mégis dolgoztatnak vasárnap, annak százszázalékos munkabérpótlékot kell kapnia. A Fidesz-frakció André Goodfriendet arról kérdezi, hogy Obama elnök ellen is kíván-e tüntetni internetadó-ügyben – közölte a frakcióvezető Budapesten.

 • Utolsó napirendi pontként éjszakába nyúlóan látott hozzá a T. Ház december 4-én az üzletek nyitva tartásáról szóló törvényjavaslat általános vitájához. A törvényjavaslat egy régóta a közbeszéd középpontjában álló vita végére kíván pontot tenni. 

 • A Fidesz azt szeretné, hogy vasárnap senkit ne lehessen dolgoztatni, ennek első lépése a kereskedelemre vonatkozó vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló törvény megszületése – mondta Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője hétfői budapesti sajtótájékoztatóján. A politikus közölte, a Fidesz frakcióülésén megvitatták az üzletek vasárnapi zárva tartására vonatkozó KDNP-s előterjesztését, amelyet feltételekkel és módosításokkal támogatnak.

 • Tarnai Richárd szerint az üzletek vasárnapi nyitva tartásának korlátozásával megszüntethető lenne a munkavállalók jelenlegi, sokszor kiszolgáltatott helyzete a munkaadókkal szemben. A Pest megyei kormánymegbízott erről pénteken sajtótájékoztatón beszélt, miután a Munkástanácsok Országos Szövetségével és a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetével egyeztetett Budapesten.

 • Tovább folytatódik az egyeztetés a Kereszténydemokrata Néppárt szabad vasárnapról szóló kezdeményezéséről, amely december elejére, közepére nyerheti el végleges formáját – közölte Rétvári Bence, a kisebbik kormánypárt alelnöke hétfői budapesti sajtótájékoztatón, amelyet munkavállalói szervezetekkel és két boltlánc képviselőjével közösen tartott. A KDNP múlt csütörtökön nyújtotta be a boltok vasárnapi nyitva tartását korlátozó törvényjavaslatát az Országgyűlésnek.

 • Tovább folytatódik az egyeztetés a Kereszténydemokrata Néppárt szabad vasárnapról szóló kezdeményezéséről, amely december elejére, közepére nyerheti el végleges formáját – közölte Rétvári Bence, a kisebbik kormánypárt alelnöke hétfői budapesti sajtótájékoztatón, amelyet munkavállalói szervezetekkel és két boltlánc képviselőjével közösen tartott. A KDNP múlt csütörtökön nyújtotta be a boltok vasárnapi nyitva tartását korlátozó törvényjavaslatát az Országgyűlésnek.

 • Biztos abban, hogy meg fog valósulni a Kereszténydemokrata Néppárt szabad vasárnapról szóló kezdeményezése – jelentette ki Semjén Zsolt, miniszterelnök-helyettes a Hír TV P8 című műsorában. Kitért arra is, hogy másik programpontjukat, a családok csődvédelmét is meg akarják valósítani. A kitiltási üggyel kapcsolatban a KDNP elnöke úgy fogalmazott: André Goodfriend budapesti amerikai ügyvivő szereptévesztésben van.

 • A kormány megtárgyalta és támogatja a Kereszténydemokrata Néppárt javaslatát, amely a boltok vasárnapi nyitva tartását korlátozza – jelentette be Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője budapesti sajtótájékoztatóján. A szabad vasárnap bevezetéséről szóló törvénytervezetet a KDNP még a mai napon benyújtja az Országgyűlésnek – mondta a párt alelnöke. Az intézkedés 2015. március 15-étől lépne hatályba, ha a parlament is jóváhagyja az elképzelést.