Az üldözött keresztények javára hirdet online gyűjtést a Magyar Katolikus Püspöki konferencia

A lakóhelyükre visszaköltöző iraki keresztényeket otthonaik újjáépítésében, a mindennapi élet feltételeinek megteremtésében szeretné segíteni az az online gyűjtés, amelyet a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) hirdet az üldözött közel-keleti keresztények javára – közölte az MKPK titkára a testület nyári tanácskozása után tartott sajtótájékoztatón, csütörtökön Budapesten.

kdnp.hu – MTI


Mohos Gábor ismertette: a gyűjtés célja segíteni a lakóhelyükre visszaköltöző iraki keresztényeket otthonaik újjáépítésében, a mindennapi élet feltételeinek megteremtésében.

Az MKPK augusztus végéig várja az adományokat az erre célra nyitott 11100104-18181490-14000003-as számlaszámra.

Elmondta azt is: az MKPK tagjai folyamatosan nyomon követik a közel-keleti keresztények helyzetét, gyakran találkoznak a közel-keleti keresztény közösségek vezetőivel, képviselőivel, akik beszámolnak az ott élők nehézségeiről és reményeiről.

Hozzátette: az anyagi támogatás nemcsak konkrét segítséget jelent az elüldözött családoknak, hanem a „keresztény közösség testvéri szolidaritásának kifejeződése is. Alapja annak a reménynek, hogy Isten a legnehezebb helyzetben élők számára is előkészíti a jövőt és a békét."

Mohos Gábor ismertette: a testület döntött arról is, hogy a 2018. őszi, az ifjúsággal foglalkozó püspöki szinódus előkészítéseként az MKPK felmérést végez a fiatalok körében „az egyházat érintő kérdésekről".

Elmondta, kiválasztották a 2020-as budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus logóját, a nyertes pályázat Lampert János grafikusművész munkája.

Szólt a Szent László-évről is, melynek központi eseményét június 26-án és 27-én Győrben tartják. A kétnapos programban koncertek, színielőadás, könyv- és filmbemutató, tudományos konferencia és ünnepi szentmise szerepel. A rendezvénnyel egy időben, ahhoz kapcsolódva szintén Győrben rendezik meg a Katolikus Társadalmi (Kattárs) napokat. A két programról részletesen a www.gyor.egyhazmegye.hu és a www.kattars.hu oldalon lehet tájékozódni.