Kozma Imre: húsvét „az" ünnep

Kozma Imre szerint húsvét „az" ünnep, mindenfajta vallási, keresztény ünnep a húsvétból ered, az a magyarázata minden ünnepnek.

kdnp.hu – MTI

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat elnöke az M1 aktuális csatorna szombat reggeli műsorában arról beszélt: Európában 2017-ben különösképpen el kellene gondolkodni, hogy mit is jelent megszabadulni azoktól a terhektől, amelyek rátelepednek az emberi kapcsolatainkra. Az atya szerint a „bűn" telepszik rá az emberi kapcsolatainkra. Ez a bűn azt jelenti, hogy az ember csak magával van elfoglalva, önző.

Jézus Krisztus is az önzetlenség példája. A húsvét ünnepe az emberi kapcsolatokat rendezi, hogy a szeretet által egymás életét teljesebbé tegyék az emberek – mondta.

Már a húsvétra előkészítő napok is erről szólnak. Kezdve a nagycsütörtöki asztal ünnepével, ahol nem csak enni, inni adunk egymásnak, hanem önmagunkat is, közösség szerveződik az asztal körül – fejtette ki Kozma Imre, hangsúlyozva, hogy az emberi individuum közösségben él.


Az ortodoxoknál a legnagyobb ünnep a húsvét

Az ortodoxoknál a húsvét a legnagyobb ünnep, az ünnepek ünnepe – hangsúlyozta Szvjatoszlav Bulah ortodox pap az M1 aktuális csatorna szombat délelőtti műsorában.

Felidézte, Pál apostol is azt hangsúlyozta, hogy a hit alapja Jézus Krisztus feltámadása. Jézus Krisztus feltámadása előtt minden szent életű ember is a pokolra került ugyanis, a feltámadásakor pedig minden szent életű embert kivitt a pokolból. Jézus Krisztus ezzel elhozta az üdvözülés lehetőségét, a béke gondolatát – emelte ki az ortodox pap.

Ezt a gondolatot kell megőrizni és biztosítani a keresztények számára, azoknak is, akiket például Irakban, Szíriában üldöznek. Az ortodox egyház arra hívja fel a figyelmet, hogy a békét ott kell megteremteni, ahol az emberek élnek. Legyen béke az egész világon! – hangoztatta Szvjatoszlav Bulah.