LMBTQ-ügy: A hegyvidéki sportközpont nem ért egyet az Egyenlő Bánásmód Hatóság elmarasztaló döntésével

Nem ért egyet a Hegyvidéki Sportcsarnok és Sportközpont (HSK) Kft. az Egyenlő Bánásmód Hatóság döntésével, és kezdeményezi a céget a szexuális irányultság, illetve nemi identitáson alapuló diszkrimináció miatt elmarasztaló határozat bírósági felülvizsgálatát.

MTI

 A HSK keddi, az MTI-hez eljuttatott közleményében az áll: az Atlasz Leszbikus, Meleg, Biszexuális, Transznemű és Queer (LMBTQ) Egyesület képviselője január végén tett bejelentést az Egyenlő Bánásmód Hatóságnál a HSK ellen. Álláspontja szerint ugyanis a HSK diszkriminatív módon megtiltotta az egyesület sportolóinak, hogy úszóedzést tartsanak. Az egyesület, ahelyett, hogy vélt sérelme miatt megkereste volna a sportlétesítmény ügyvezetőjét, „nyilvános sajtóbotrányt kreált, amellyel jelentősen rontotta a HSK jó hírnevét” – írták.

A hatóság elmarasztalta a HSK-t, holott „tényekkel alátámasztva bizonyította”, hogy nem valósított meg hátrányos megkülönböztetést – közölte a kft. A HSK számos példával, szakmai érvvel és objektív adatokkal igazolta, hogy a vizes világbajnokság előtti uszodafelújítások miatt az elmúlt egy évben más új szerződéses partnereknek sem tudott helyet biztosítani, hiszen a lakosság és a meglevő szerződéses partnerek kiszolgálása prioritást élvez - fogalmaztak.

Az Atlasz LMBTQ Sportegyesület korábban azt közölte: egymillió forintos bírságot szabott ki az Egyenlő Bánásmód Hatóság a Hegyvidéki Sportcsarnok és Sportközpont Kft.-re, amiért az a tagok szexuális irányultsága, illetve nemi identitása miatt elutasította az egyesület pályabérlési szándékát.