Szent Lászlóhoz kötődő erdélyi települések képviselői találkoztak Csíkszépvízen

Tíz, Szent László királyhoz kötődő erdélyi település képviselői találkoztak kedden a székelyföldi Csíkszépvízen a Szent László-emlékév keretében szervezett rendezvényen – írta a Maszol.ro portál.

kdnp.hu – MTI

A rendezvényt köszöntő Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke beszédében úgy vélte: Szent László példája ma is kijelölheti azt az utat, amelyen a magyar közösség a jövőben járni akar. Kelemen Hunor arra emlékeztetett, hogy Szent László megszilárdította az országát, és elkötelezte lakóit a kereszténység mellett az útját kereső Európában.

„Minden közösség biztonságra vágyik, biztonságra vágyott a Szent László korabeli magyarság is. A lovagkirály politikai vezetőként, egyházi vezetőként, püspökségek alapítójaként, az ország megszilárdítójaként, a Szent Istváni örökség továbbépítőjeként pedig pontosan azt a biztonságot nyújtotta, amelyre szükségük volt az akkor élő embereknek" – idézte Kelemen Hunort az RMDSZ hírlevele.

A politikus azt is fontosnak tartotta, hogy Szent László felül tudott emelkedni a családi sérelmeken, és noha az István király által megvakíttatott Vazul unokája volt, maga kezdeményezte az államalapító király szentté avatását. Úgy vélte, a Szent László-emlékév jó alkalom arra, hogy a magyarság áttekintse és megértse Szent László életművét.

A Maszol.ro beszámolója szerint Szilágyi Péter, a magyar Nemzetpolitikai Államtitkárság helyettes államtitkára ünnepi köszöntőjében azt hangsúlyozta, hogy Szent László király trónra lépésének 940. és szentté avatásának 825. évfordulójá a megingathatatlan magyar uralkodó emlékét idézik. Azét a királyét, aki kijelölte az ország határait, püspökségeket alapított.

A csíkszépvízi rendezvényen a házigazda település mellett Nagyvárad, Nyárádszentlászló, Réty, Maksa, Sepsibesenyő, Bögöz, Székelyderzs, Homoródkarácsonyfalva, Menaság és Csíkszentmihály képviselői voltak jelen. Az eseményen Ferencz Angéla, a Hargita Megyei Kulturális Központ vezetője felidézte: a legenda a csíkszéki település nevét is Szent Lászlótól eredezteti. Eszerint a lovagkirály csatából visszatérve, a völgyön átfolyó patakban itatta a lovát, és azzal biztatta az állatot, hogy „igyál, lovam, mert ez szép víz".